22 de des. 2015

D'Uishèra al Montlude

I també passaran els dies clars i tornarà la neu, tancant el cicle, o obrint-lo, tant se val..
Miquel Martí i Pol

Dies de bonança arreu, la neu marxa ràpidament de les muntanyes. L'hivern arriba tenyit de fosc però la neu hi és encara que sigui ben amunt!

Dissabte, 19 de desembre de 2015
Cota 1.714 m. de la pista d'Arres de Sus a Uishèra-Cabana d'Uishèra-Passada de Miquelet-Tuc d'Uishèra (2.338 m.)-Cabana de Sasseuba-Cota NE. del Còth de Laurit (2.288 m.) Còth de Laurit-Cabana d'Uishèra
+800 m.

Des del petit nucli d'Arres de Sus enfilem la pista amb vehicle 4x4 fins a la cota 1.714 m. just a tocar d'una cabana, a partir d'aquí una petita allau de pedres barra el pas. Ara toca caminar amb els esquís a l'esquena fins a la cabana d'Uishèra.Deixem pes a la cabana on passarem la nit i enfilem la Passada de Miquelet, amb la neu justa per arribar amb esquís al capdamunt. Des d'allà pel vessant NE i el llom arribem amb esquís als peus fins a pocs metres del Tuc d'Uishèra. Ràpid descens NE cap al Plan de Laurit amb neu prou bona, una mica dura i crostada a dalt i primavera allà on toca el sol. Des de la cabana de Sasseuba remuntem el bosc fins al Còth de Laurit i la seva cota NE. Retorn al Còth Laurit i bon descens amb neu primavera fins a la cabana d'Uishèra.

Nit plàcida amb festival de vi, arengades, botifarra, etc... un plaer pels sentits!

Diumenge, 20 de desembre de 2015
Cabana d'Uishèra-Còth de Laurit-Cota NE. del Còth de Laurit (2.288 m.)-Passada de Simonet-Estanh Redon de Vilamòs-Còth der Estanh-Montlude (2.518 m.)-Cota NE. del Còth de Laurit-Còth de Laurit-Cabana d'Uishèra-Cota 1.714 m. de la pista d'Arres de Sus 
+1.100 m.


Sortim d'hora amb una albada tenyida de núvols alts. Enfilem ràpidament el Còth de Laurit i des d'allà arribem la cota NE que tenim a tocar. Treiem pells i encetem un llarg flanqueig amb neu vidriosa que fa una mica de respecte. Arribem a tocar de la Passada de Simonet i des d'allà en suau descens arribem prop de l'Estanh Long de Vilamòs. Per arribar a l'Estanh Redon és possible anar-hi pel camí d'estiu des de les cabanes que hi han a l'altra banda de l'Estahn o enfilar directament per l'esquerra del barranc en un curt flanqueig sobre l'Estahn.


Arribats al Còth der Estanh descalcem esquís i enfilem a peu, uns amb esquís a l'esquena i d'altres sense, els darrers 200 metres d'ascensió. El terreny es redreça, el dia és gris i dubten de l'estat de la neu. El vessant N del Montlude presenta una precarietat absoluta pels efectes del vent. Des de dalt del cim i ja amb sol iniciem un descens màgic amb prou bona neu. Una petita remada per superar un collet i aviat serem a l'Estanh Long de Vilamòs. Des d'aquí anem a buscar la carena que des de la Passada de Simonet ens durà amb excel·lents vistes fins a la cota NE. del Còth de Laurit. De nou baixem el Còth amb neu primavera. Ja a la cabana d'Uishèra només queda recollir estris del sojorn i acabar de baixar els poc més de 200 m. de desnivell que ens separen dels cotxes, es fan llargs!

Anna, Enric, Jesús, Josep Maria, Manolo Oriol, Pep i Roser

Bones i esperem que blanques traces!

5 comentaris:

Jaume J ha dit...

felicitats Pep & co, molt ben triat el pla!

miscel·lAnna ha dit...

Una bona piulada, per un molt bon cap de setmana i unes bones baixades
Gràcies Pep per la piulada!!

Ricard Martínez ha dit...

Caram, caram, apurant la neu... Molt bé felicitats !!

roser ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
roser ha dit...

Un racó molt bonic amb una cabana stupenda !