29 de febr. 2012

el vídeo dels dimecres... reciprocitat

Aquest cop el vídeo és el de menys i em permeto reobrir un debat, tant de bo que constructiu, amb l'objectiu de que aporti llum a un tema que, tal i com està muntat ara, costa 10 euros a molts federats cada any...
I comença amb el que en diu al respecte la UIAA a la seva pàgina web, tot i deixar clar que la UIAA no està involucrada en la gestió d'aquest conveni privat: http://www.theuiaa.org/news_detail.php?ID=310
Tradueixo resumidament:
Associacions membres:

  • les fundadores (DAV, OeAV, FFCAM, CAI, FEDME, CAS)
  • associacions amb més de 500 llits en refugis (AVS, PZS, LAV, clubs suïssos). La FEEC té, per poc, refugis amb més de 500 llits. Sembla que la FEEC es mereix estar en aquest grup, no?
  • associacions sense refugis.

Tarifes:

  • les fundadores i associacions amb més de 500 llits: 1.300€ any per associació + 0,20€/any per federat. Si la FEEC estigués en aquest grup, als federats ens costaria 0,20€/any enlloc de 10€ any i la part proporcional de repartir els 1.300€ entre els federats (menys de 0,1€/any per federat), no? altre cop, algú sap el perquè no estem en aquest grup si tenim més de 500 llits?
  • associacions sense refugis: dues opcions: un import de 9,5€/any si es dóna la reciprocitat a tots els membres, o 40€/any si només es dóna als que la demanen. Ho he entès bé? Per l'estampeta de la reciprocitat ens estan cobran el mateix import que apliquen als membres de les associacions que no tenen refugis? i la nostra xarxa de refugis? ... sembla el timo de l'estampeta, no?

És possible que alguna cosa se m'escapi, però aquests dies que la FEEC està d'enhorabona per l'admissió dins la IFSC li hem preguntat a través del twitter @FEEC_cat si cal lluitar també per aquest conveni i... esperem resposta.
Gràcies,

9 comentaris:

Ricard Martínez ha dit...

El problema és el següent:

Joan Garrigós: President de la FEDME i membre del Comitè Olímpico Español.

Jordi Colomer i Jordi Pons: Membres de la FEDME "ESTAMENTO TÉCNICOS" i representant a la UIAA.

Jordi Marimon Torné: MEMBRE DE LA fedme "ESTAMENTO ARBITROS Y JUECES"

STAF professional de la fedme:
Lluís López Leiro: gerent de la FEDME.
Lluís Giner Arnabat:Director Tècnic.
Gabriel Portí: Director del Departament d'Investigación i Docència de la EEAM
Manuel Fontanet: Responsble Àrea Expansió
Francesc Estorach:
Responsable Àrea Marketing i Comunicació.

A la web de la FEDME; apartat OTROS COMITÉS I ASESORIAS trobareu un llistat onreconeixereu alguns altres noms com: Joan Quintana,Lluís Giner, Xavier Sant Vilella,Oriol Duixans...

I no ens oblidem de les representacions internacionals delegades des de la FEDME a la UIAA entre d'altres: el mateix Jordi Colomer, Joan Garrigós o Miquel Sànchez.

Així doncs, amb tants catalans a llocs importants a la FEDME, vinculacions al sucós pastís del COE i presència a estaments internacionals, es fa difícil que aquesta gent treballi per fer que la FEEC tingui reciprocitat internacional en refugis.
Al contrari, treballen per la màxima espanyolitat de l'activitat muntanyenca. Recordeu que ja ens van robar la representació de Catalunya en competicons internacionals.

Anònim ha dit...

Companys/es, no patiu! i sobre tot, no us indigneu! segur que hi ha una explicació lògica i justificada.

Per exemple, a mi se m'acudeix que tenint en compte que la FEEC/FEM no sol·licita la reciprocitat per a tots els membres, sinó només per als que ho triem, en realitat ens hauria de cobrar 40 € i no els 10 que ens cobra, així que en realitat ens estaria rebaixant 30€... Però ara me n'adono que no deu ser això.... ja que FEM/FEEC tenen refugis amb més de 500 places!

Quin embolic! Ho sento, no sé trobar-hi una explicació... a veure si la FEEC ens ho pot explicar, segur que hi ha una explicació lògica i justificada.

Ernest ha dit...

Els hi he enviat un correu a "feec@feec.cat" i m'han contestat això:

--------------------
Hola Ernest,

Els descomptes a refugis de diverses federacions europees (DAV alemanya, FFCAM francesa, CAS suïssa, CAI italiana, OeAV austríaca i FEDME espanyola) estan regulats per un conveni privat anomenat “de reciprocitat” i signat entre les federacions esmentades.
Per obtenir el descompte del conveni de reciprocitat cal tenir la targeta d’una d’aquestes federacions, entre les que no ha estat admesa la FEEC.

Per tant només obtindran descompte als refugis que pertanyen a les federacions amb conveni de reciprocitat les targetes de la FEEC que estiguin habilitades a la FEDME que sí que és una de les federacions signants del conveni.

Antoni Pardinilla Rovira
Àrea d'Administració
--------------------

A continuació els hi fet més preguntes:

-Per què no ha estat admesa la FEEC?
-S'ha fet quelcom per estar admesa?
-Tenim la intenció de fer quelcom per estar admesa?
-Amb el número de llits que tenim als nostres refugis (+500) no tenim
força suficient per estar admesos?
-Per què no expliqueu tot això a la web o a la revista?
-Els federats podem ajudar d'alguna manera?

i encara no m'han contestat.

A veure si podem avançar d'alguna manera. Sempre endavant!
:-) Ernest
@GringoSkiador

Jaume J ha dit...

Ernest, MOLTES GRÀCIES!

Esperem les respostes a les darreres preguntes, que són claus per entendre què passa. Especialment important és saber per què no ha estat admesa la FEEC tenint més de 500 places (llits) i si s'està fent res per ser admesos (igual com ha fet bé per la IFSC).

Hi altres associacions no estatals que sí que estan admeses en aquest conveni i tampoc són les fundadores.

Precisament en aquest conveni que és privat i que és de "reciprocitat" costa trobar motius perquè qualsevol de les altres associacions s'oposi a que la FEEC en sigui membre i sense més informació no s'entén el que diu la FEEC que "no ha estat admesa".

Vaja que, recíprocament, si no m'admeten a un lloc i a sobre em fan pagar 10euros, potser cal replantejar si posem les 500 places dels nostres refugis a preu especial pels federats d'associacions que no m'admeten, no? (no voldria mai arribar a aquesta situació!)

Algunes consideracions econòmiques:
- a títol individual, multiplicar per 10 euros els anys habilitats...
- a nivell de FEEC, quants euros hem donat a la FEDME (quan ens els cobren ens diuen que són per aquest concepte).
- La nota de la UIAA indica que en els darrers 10 anys aquest conveni ha invertit 170.000.000 euros en manteniment i modernització de refugis. Quant ha rebut la FEDME i quant els refugis de la FEEC? (segur que el que toca, però potser falta transparència)

I parlar-ne ara pot ajudar a un plantejament adequat per a la llicència del 2013. I estar al mateix nivell de les altres associacions membres en un conveni com aquest crec que ens ho mereixem.

Jaume J ha dit...

Per cert! a la web de la FEDME hi ha el conveni de reciprocitat (amb més detall que la nota de la UIAA):
http://www.fedme.es/salaprensa/upfiles/427_F_es.pdf

L'article 2.1. deixa clar que qualsevol associació d'esports de muntanya pot sol·licitar ser admesa.

L'article 2.3. indica com a única condició d'admissió que sigui acceptada per la resta d'associacions membres.

L'article 3 classifica les associacions en:
- propietàries (on hi son les fundadores i les que tenen un mínim de 10 refugis i 500 places)
- Autoritzades (no tenen refugis o en tenen pocs)

Queda clar que la FEEC podria ser entre les "propietaries".

Tal i com fa la FEDME o el CAS, les associacions propietaries estan obligades a posar el segell de reciprocitat al carnet de TOTS els socis (per això només costa 0,2€ per soci). La FEEC podria estar en aquest grup, no?

És interessant l'article 5 perquè regula les condicions econòmiques, bàsicament en funció del nombre de llits. Aquest també podria ser un punt a favor per la FEEC.

L'article 6 lia la troca en establir diferents condicions de reciprocitat els refugis segons l'alçada i condicions d'accés, però no afecta al comput de "500 llits" per poder considerar a una associació "propietaria".

Insistir, per acabar que l'article 2 deixa molt clares tant les condicions d'admissió com el procediment... i vist això encara em costa més entendre perquè no estem en aquest conveni directament!

Confio que algú ho expliqui, i que hi hagi només raons tècniques i no polítiques. Gràcies.

miscel·lAnna ha dit...

vist els comentaris, tinc la sensació que la FEEC no l'interessa gens ni li preocupa el tema, sigui per qüestions polítiques, que crec que ho son més que tècniques, ja que pel que diuen els articles la FEEC reuneix les condicions.
Diuen que no ha estat admesa...ho han demanat? o és perquè no som Estat no hi tenim dret... i/o perquè ja existeiex un "estament superior"...
no, si és el que dèiem qüestions polítiques

Ernest ha dit...

Encara no m'han contestat.
He demanat que contesti alguna altre persona amb més competències. Ja veure...

De moment esperant mirant cap el cim amb la seguretat de que el farem!!

:-) Ernest

fragonetapower ha dit...

Això potser ajuda a aclarir tot plegat...

Art. 14 Jurisdicción
Punt 2. En el interior de un pais, siempre será la sede del socio del convenio quien es determinante.

Cosa que ens subedita a la FEDME. Si la FEDME funciona com la resta d'entitats espanyoles pel que fa a la seva visió de Catalunya, ja podem anar esperant a ser independents

Anònim ha dit...

Discrepo. Aquest artcle fa referència a jurisdicció. Els que fan referència a pertanyença no entenen de fronteres, i els refugis de la FEEC queda clar que tenen dret a ser-hi amb entitat pròpia segons altres articles del mateix conveni... Això és un conveni privat!