9 de març 2011

Travessa Panticosa-Marcadau-Gaube

Aprofitant les darreres nevades que deixen el Pirineu ben cobert de neu, descartem altres propostes i ens plantegem una travessa circular Balneari de Panticosa, refugi Wallon, refugi d'Oulettes de Gaube i Balneari de Panticosa, amb l'ascensió al Gran Vinhamala pel clàssic itinerari de l'Hourquette d'Ossue.




Dissabte 5 de març: Travessa de Balneari de Panticosa (1630 m) a refugi Wallon (1865 m) pel Port de Marcadau (2541 m) amb ascensió a la Muga Nord (2676 m) +1046 m / -811 m




Sortim de Casa de Piedra en direcció N, cap els ibons de Bachimaña, carreguem esquís uns 200 m de desnivell, hi ha neu peró sense cap base consistent. Calcem esquís i enfilem cap el Port de Marcadau ascendint abans la Muga Nord. Descens cap el port amb tantes ganes que alguns ens passem de llarg el flanqueig cap el coll, els despistats remuntem el coll i seguim tots plegats en descens cap a refugi Wallon amb neu pols, encara que a les zones altes trobem una base dura a trams, amb canvis de neu amagats per poder polir la tècnica de la revolcada per neu pols, també anomenada fer la croqueta, com més avall millor neu. Arribem al refugi i seguint costums adquirits darrerament, pràctica d'ARVA. Copiós sopar al refugi, força ple.

Diumenge 6 de març: Travessa de refugi Wallon a refugi d'Oulettes de Gaube pels colls d’Arratille (2528m) i Oulettes (2606m) +969 m / -684 m



Travessa sense dificultats, bona neu al descens de tots dos colls. Càlida rebuda d'en Jean Thomas i la Marie. Després del dinar improvisat al sol de la terrassa del refugi, gaudint del magnífic teló de fons del vessant nord del Vinhamala, sessió d'estiraments a petició de l'audiència. Arriba en Marc, amic dels guardes i sopem tots plegats a la mateixa taula amb deliciós i abundant sopar, amb bon humor i interessants converses en castellà, català o francés.

Dilluns 7 de març: Ascensió al Gran Vinhamala (3298 m) pel clàssic itinerari de l’Hourquette d’Ossoue i glacera de Vinhamala +/-1550 m


En Marc s'uneix al grup, és de Tarbes i competidor d'esquí de muntanya, el seu ritme de pujada el convida a obrir traça tota la glacera i aixó ho fa, merci! El flanqueig per arribar a la glacera té traça de a peu endurida pel regel, el passem amb crampons i piolet. Deixem esquís a la part alta de la glacera per guanyar el cim, espectaculars vistes cap a totes bandes. Neu pols a la part alta de la glacera i ventada amb trams dura com més avall.




I sí, l'hem trobada, la neu pols de veritat, aquella neu que abunda a latituds més altes i que costa de trobar al Pirineu, aquella amb la que somiem en temporades dolentes, era allí, sota l'Hourquette d'Ossoue i nosaltres també!



Repetim sopar, ens sentim més com a convidats que com a hostes, així dóna gust anar de refugi.

Dimarts 8 de març: Travessa de refugi d'Oulettes de Gaube a Balneari de Panticosa per coll d'Oulettes i collado de Brazato amb ascensió al Bazias (2760 m) +1244 m / -1630 m


Deixem el refugi Oulettes de Gaube amb dia tapat i una mica ventós en direcció a Coll d'Oulettes, ens acompanya en Marc però ell prendrà direcció al coll d'Arratille per baixar a Wallon i Pont d'Espagne. Nosaltres seguim per la capçalera de la Vall d'Ara fins la cota 2100, on posem pells per guanyar el barranc de Batanes, el grup es divideix per anar fer el Bazias, l'altre meitat cap al Cuello Alto de Brazato, on ens reunim de nou per enfilar el darrer descens de la travessa. Trobem a faltar la neu d'ahir, ara tenim neu molt trepitjada que s'ha gelat de nit i no s'ha estovat prou, no sent gaire agradable d'esquiar. Davallem per les pales que duen directament al Balneari amb neu primavera una mica transformada. Arribem al Balneari de Panticosa ben satisfets: bon temps, bona neu, bona companyia i exquisit tracte a Oulettes.

Jean Thomas et Marie: merci pour tout et a bientôt!

Eli, Roger, Bernat i Jordi , s'hi afegeix en Marc de Tarbes, dilluns i dimarts.

2 comentaris:

Berta ha dit...

ostres!!! Ricard, haurem de demanar més setmanes blanques.....
Moltes sortides i moltes piulades!!! entre tots plegats uns heu ben menjat el pirineu aquest capde!!!

Montse ha dit...

Marcadau i Oulettes de Gaube, i la màgica cara N del Vinhamala, quants records... Felicitats a tots per la travessa! I per la insistència en anar fent pràctiques d'ARVA!