19 d’abr. 2008

Dent d'Orlú 2222m - descens cara N, 19-04-2008

"Buscar el possible en l'impossible, la realitat és una visió..."
Reinhold Messner
+/-850m; PD+, ***, S4 (pala sostinguda i exposada de 250m; 40º els primers viratges, després menys); 3-4h pujada, 1 de baixada; GPS wikiloc; Xavier M. i Jaume J.

Sortida de somni! Ja li havia picat l'ullet des del Tarbésou o des del Balbonne i em preguntava si seria esquiable, si la neu estaria en condicions, si aquest any si! i divendres buscava alternatives amb una estesa de mapes, fitxes i llibres sobre la taula per si en Xavi no hi volia anar... i sona el telèfon i li faig la proposta i ...bingo!
Ja de matinada arribem a l'Arièja deixant enrere els núvols. D'Ax-les-Thermes prenem la D25 en direcció a Ascou-Pailhères i al llogarret de la Forge girem per una pista en bon estat que en 5 km porta la Jasse de Cabana Longe. Una congesta ens barra el pas 1km abans d'arribar-hi, a 1400m, i és que ja era hora d'anar a dormir. Plantem la tenda sota una lluna quasi plena.
Aquest matí, esquís a l'esquena, hem remuntat el tros de pista i en arribar al final hem pogut veure la cara NO del nostre objectiu. Encara no veiem la pala (cara N) ni si tindrà prou neu, però el perfil que es retalla en el cel enteranyinat ens fa pensar que tindrem emocions fortes.
Cal creuar el prat, girar a l'esquerra i pujar al Serrat de la Llau per un bosc preciós. A 1650m calcem els esquís i a 1850m ja som dalt del serrat. El resseguim per un pendent molt suau de cara al nostre objectiu fins als 2000m (Coll de Braselh). D'aquí, grampons i amunt!


Els primers viratges són els més exposats i drets (potser 40º), després el pendent es modera i durant 200m hem gaudit de valent! La neu també era amb nosaltres: pols compactada a la pala i dura-primavera a la resta.

Aquí hi ha les fotos d'en Xavi.

Bones traces!!!

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Només veure la primera foto i després de llegir la piada.. ja tinc ganes de veure el video!!!
A veure si el cuiner ho té a punt pels postres!!!
Sallonara!!

Jaume J ha dit...

Sallonara Toni! als postres no he arribat, però estarà llest per l'esmorzar... (a la Dent hi tornarem!)

Jordi O ha dit...

wauauuuuuuh"

Carme S ha dit...

Després de veure el vídeo i les fotos crec que el cap de setmana que ve hi haurà "over booking" a la Dent d'Orlú.
Xavi, això que et surt al cap a la baixada és una mutació marciana o és que t'estas tornant galàctic com en Jaume Sisa? Je, je, je!!!

Manel C. ha dit...

Molt guapo !!!
Sembla una mica dret aquest tubogan!!! El video molt guapo, sobretot la transformació del Xavi i la musica de "dancing with wolves" també està bé, tot i que has possat una versió una mica disco ....
Salut,
Manel

Jaume J ha dit...

Gràcies!
Carme, compte que amb la caloreta que ve aquesta setmana la neu marxarà de cotes baixes (dissabte vàrem apurar fins 1600m).
Manel, t'ho has perdut: la metamorfosi a hamster per tu estava preparada...
auuuuuuuuuuhhhhhhhhhh ;)

freeride ha dit...

Merci per la sortida i per la piulada. Fa un parell d'anys que persegueix fer aqeusta baixada però no entre que no hi ha hagut neu, i quan n'h hagut no he pogut anar-hi....un nyap!

És fantàstica tota la zona aquesta del Pays de Donezan en l'Ariège, solitària, perduda, i molts pocs l'aprecien ;-)

Jaume J ha dit...

freeride, he vist el teu comentari al fòrum d'skipass. Quan parles de la canaleta, et refereixes al couloir NW
??? He vist que és de 40-45º, però amb passets de mixte i 10m de 65º... Com a mínim, difícil! Crec que ho pots veure a la foto que va fer en Xavier on es veu la cara N per on vàrem baixar, a l'esquerra, i el couloir NW a la dreta: foto cara N i couloir NW

freeride ha dit...

No, no em efereixo a aquest coulour. això se surt de les meves capacitats tècniques. el couloir que dius tu també el vaig veure quan vaig fer aquesta foto a l'abril de 2006

Em refereixo a la canaleta més aviat NE. La vaig veure a l'estiu i vaig veure que era perfectament baixable tot i que et deixa fora de la ruta bona per tornar al cotxe. és necessari llavors tornar a pujar per sota la paret fins al "pla"-carena que vau fer servir de pujada i desprès continuar per on vau baixar vosaltres si hi ha prou neu.

Jaume J ha dit...

Ara veig per on deies! Si que es podia baixar per allí. De fet, al final de la canaleta la vall estava ben innivada (orientació N) i pot ser una bona baixada (i pujada) que porta a la carratera d'Ascou-Pailheres, cap a la cota 1300m (a tenir en compte si la pista que surt de la Forge està nevada)... ho provarem un altre any! Gràcies.