11 d’abr. 2007

piulada PN Stelvio refugi Cesare Branca (2493m) 5 a 9/04/2007

Enviat per Jordi L.
Parc Nacional del Stelvio- Refugi Cesare Branca (5 al 9 abril 2007)Pizzo Tresero (3594m)- Palon de Mare (3703m)- Monte Vioz (3645m)i altres cims!
Martí C., Sergio de C., Judith M., Pilar A., Salva L., Quim B., Francesc M. que pujen el 31 de març amb furgoneta i s'allotjen al Hotel Adler a Santa Caterina de Valfurva. (25 € dormir i esmorzar!)
Ells fan una primera partd'aclimatació a la zona fent els cims Cima della Mazina, Cima dei Forni i algun altre; el 4 d'abril s'instalen al Refugio Cesare Branca i l'endemà fan la Punta San Mateo (3678m).
Elena B., Pere B., Carmela F. i Jordi L. volem el dia 4 amb Ryanair Girona-Bergamo (Orio al Serio) amb el vol de les 22,10h. llogem vehicle i passem la nit al youth hostel de Bergamo(20 € la nit). Tot el grup torna a Barcelona el dia 9 (dilluns dePascua) El nucli dur i veterà del grup es del Foment Martinenc amb algunes incorporacions d'altres clubs el Muntanyenc de Sant Cugat i d'altresi jo del C.E. Gràcia.
Vídeos de sdcguro.




5 Abril 07 intent al Monte Pasquale (3553m)
desnp : +290m fins al Refugio Branca +800 cota 3300m
desnb: -800m
tot i que sortim de l'alberg de Bergamo a les 6 del mati no ens plantem a l'aparcament del Refugi dei Forni (2200m) fins a les 11,00 del mati. Pujem via Lecco-Sondrio-Tirano-Bormio-Santa Caterina de Valfurva. I trobem moltes retencions en el tram fins a Lecco (un accident brutal, un pas a nivell i carreteretes en vies molt transitades). Sortim de l'aparcament a les 11,30 i ens plantem al Refugio Cesare Branca a les 12,30 arrossegant unes motxilles enormes. Desprès de buidar motxilles, quasi instalar-nos al refugi i menjar alguna coseta a les 13,30 sortim en direcció N per la val di Rosole amb intenció de fer alguna cosa en direcció al Pasquale. Fa un dia radiant, ni un núvol i molta calor, el mati anterior va estar nevant, les traces s'intueixen i avui no ha sortit ningú en aquesta direcció. Els nostres amics ja estan baixant de la Punta San Mateo i, tal com comprovarem la resta de dies, es l'hora en que la gent comença a arribar al refugi.
Emocionats remuntem la vall resseguint la gelera oest del Palon de Mare i amb la cresta del Cevedale i Pasquale que tanca la vall al N. La nevada del dia anterior i la calor fan que es succeeixin les allaus de fusió que es desprenen dels vessants del Cevedale.
En Pere i jo obrim traça fins a cota 3300 i decidim, vistes les circumstancies i l'hora, recular fins al punt on ens esperen la Carmela i l'Elena i fer junts el primerdescens cap al refugi Branca. A les 6 donen el sopar (i quin sopar!) i ens esperen els 7 amics que ja porten 5 dies a la zona i 4 cims assolits.
6 Abril 07 Pizzo Tresero (3594m)
desnp: +1200 (+100)
desnb: - 1300ma les 6,30
totes les taules plenes, es l'hora d'esmorzar. A les 8 ja som a la traça. Assolim el cim a les 13,00 hores i de nou al refugia les 15,00h. Fem el cim el grup complet d'11. Picnic al mateix cim on ens hi estem més de mitja hora. Gaudint de l'excepcional vista cap a tos costats. El Gran Zebrú, el Cevedale i el Palon de Mare, el Vioz la Punta Taviela i la Cima di Peio, la Punta Sant Mateo..... elPasso di Gavia i el poble de Santa Caterina als nostres peus 2000 metres més avall...les grans geleres... i el descens d'un grup que fa el descens pel vessant sud de la Punta Sant Mateo obrint traça....tot espectacular!
El descens el fem seguint les traces de les canals amb molt bona neu, pols una mica pesada a la part alta i primavera de la bona mes avall i a les vessants mes assolellades. Descens memorable... molt xulo! Desemboquem una mica mes avall del refu i tornem a posar pells per a fer la remuntada final fins al refugi. En Quim a rebentat la cua d'un dels seus esquís (em sembla que ho pot celebrar i tot! Esquis nous!!!!!) la Carmela i en Pere ens conviden a unes birras (d'aquelles de 650ml: les d'en Morretti) ha estat el seu primer 3000 amb esquís!!!! Ens en fotem 9 entre els 11 amb uns xoricets i uns formatges deliciosos (així anaven les motxilles: a rebentar de menjar! al llarg dels dies anirem tastan les delicatessen gastronòmiques que ens hem atrevit a pujar fins al refugi i fins als cims!!!!) Una estona després.... a sopar! La posta de sol al Cesare Branca també es una de les coses a destacar. Molt bonic!
7 Abril 07 Palon de Mare (3703m)
desnp: + 1245m desnb: -1245m
mateix horari d'esmorzar. A les 7,45 a la traça i, avui de manera més esglaonada i dispersa arribem al cim 10 del grup (en Salva esmalalt i es queda al refu redactant epitafis, composant cançons de comiat i imaginant el seu final...sopant, assajarem les veus i el coro).
Avui fa una mica de vent , però ben arrasserats a la vessant N sota el cim s'esta moolt bé.... tots ben arrengleradets ens fotem un bon piscolabis! Avui hem sortit amb intenció de fer el Monte Vioz peró un cop arribats a la sortida de la canal que remunta cap al Palon de Mare hem vist el pas de la gelera cap al Vioz uns metres per sota nostrei els grups que anaven cap al Vioz remuntan el pas per un altre vall. Decidim, donat el ritme del grup, fer el Palon avui, deixar el Vioz per demà i quanyar-lo per la traça oberta i així no repetir la canal que acabem de superar ben gelada i on em fet una pila devoltes maries i... descartar la travessa al Cevedale. Gran descens fins al Branca. Avui la celebració la fem a les taules de la terrassa (no fa sol i la gent es dins el refugi!) + "morettis" i formatges selectes!
8 Abril 07 Monte Vioz (3645m)
desnp: + 1200
desnb: - 1200 (+ -290m del refugi Branca al'aparcament del Forni)
Avui a les 7,30 ja som a la traça en Marti, en Sergio, la Judith, la Carmela i jo sortim cap al Monte Vioz. L'Elena i en Pere van cap a la Punta San Mateo. Els altres decideixen tirar cap avall, porten ja una pila de cims i de dies a alçada, l'esquí trencat d'en Quim,la salut d'en Salva i la plena satisfacció d'en Francesc i la Pilardel fet fins ara els fa decidir-se per una jornada de descans total. Encertem la ruta cap al Vioz que varem veure ahir i superem per la obaga i amb neu dura i ganivetes el fort i exposat pendent que ens permet passar la gelera. Es un tram entretingut i on cal anar amb compte peró el passem sense necessitat d'encordar-nos. Es espectacular! Els blocs de gel els seracs i les escletxes son per tot arreu uns metres amunt, uns metres avall... el passatge i el moment es molt especial... molt guapo! La traça es ben clara i ho superem sense cap dificultat. Ens plantem al plateau on ja toca el sol i seguim la traça deixan les tentadores pales de la Cima de Peio i la Punta Taviela a la dreta i anem remuntan molt suaument la gelera fins a gunyar sense cap dificultat el Monte Vioz a les 12,15 som al cim vistes espectaculars del Palon i dels Cevedales i de la ruta cap al Casati. Al peu del cim hi ha el refugi de Mantova (tancat a l'hivern) a 3535m !!!. (en Pere i l'Elena han fet cim a la Punta San Mateo uns minuts abans). Ens trobem una parella d'italians que pujaven al Vioz per la gelera Rossa i sels hi ha colat el gos per una escletxa....no porten RES dematerial (ni crampons!) els hi deixem corda budrier i material perveure si el poden treure... finalment amb el Marti i un altre xaval italia que s'enrolla i baixa a buscar-lo aconsegueixen treure'l, enSergio i en Pere amb els walkies comuniquen amb el Branca i va d'unpel que apareix l'helicopter de rescat! ....tot plegat quasi dues hores embolicats! Voliem allargar l'excursio i pujar a la cima de Peio peró tot i que fa bon temps comença a nevar i no volem exposar-nos a passar per la gelera tard i amb la neu ja transformada. Tirem avall per les pendents suaus esquiant amb una neu pols pesada fins a l'entrada del pas de la gelera que el superem fàcil i ràpidament esquiant ja amb neu primavera de la bona. Descens molt guapo!Un cop al Branca ens retrobem amb els companys, refem les motxilles, menjem quatre coses "selectes" i amb un parell de "Morettis" celebrem els cims d'avui!
I cap avall... al aparcament del Forni ens trobem a la resta del grup..... avui soparem a "laTana" i dormirem en un hotel "de luxe" a Santa Caterina de Valfurva.
9 abril 07 Tornada a Barcelona
el grup de la furgoneta surt ben d'hora els hi esperen unes 12-13hores de viatge. Nosaltres ens llevem a hora de vacances, bon esmorzar i fem turisme de carretera. Tornem per Bormio-Tirano i en comptes de seguir per Sondrio i Lecco tornem pujant a Aprica en direcció a Brescia es una ruta que ens sembla més directe i ràpida que la de pujada (potser per que es festiu!). a les 4 surt l'avió cap a Girona.
Detalls excursions:
El dia del Tresero es pot fer la Punta San Mateo (tal com proposa enGuasch) fent primer aquest cim. El dia del Palon de Mare es pot completar la travessa al Casati pel Cevedale (idem Guasch) o desde el Cevedale baixar al refugi Pizzini. També es pot completar amb el Monte Pasquale i tornar a Cesare Branca per la vall de Rosole. El dia del Vioz crec que es molt recomenable la pujada a la Cima dePeio i la Punta Taviela pales molt esquiables i tarces de pujada molt cómodes.
Es fácil enllaçar amb l'itinerari al Palon de Mare des de el plateau superior (es una bona opció si es vol evitar el pas de la gelera de baixada)
No m'atreveixo a fer una valoració técnica de les sortides però excepte el pas de la gelera al Vioz i la canal de pujada al Palónde Mare abans de guanyar el primer plateau, que presenten dificultats amb neu dura, la resta no presenta cap dificultat destacable. Cims i espais molt esquiables sobretot amb el magnific temps que em tingut.
Allotjaments:
Refugi Cesare Branca (2493m) 0342 935365. Pràcticament un hotel demuntanya, amb uns menús de sopar excepcionals i un esmorzar molt complet. Habitacions de 6 paxs. Aigua calenta i dutxes. No hi ha cobertura pels mòbils però hi ha una cabina de telèfon. (39€ mitja pensió)
Hotel Adler a Santa Caterina de Valfurva (25€ dormir i esmorzar)
Cartografía:
Tabacco Ortles-Cevedale 08 1:25.000
Grazzie a tutti!
Ha estat una molt bona sortida....espectacular!
Bones traces!!!!!!
Jordi Laparra