29 de nov. 2004

Piada - Pic d'Alba 3118m - 28/11/2004

Manel B., Berta i Jaume
+/-1.400m , 4-5h ascens, 1h30’ descens.

Primer 3mil amb esquís de la temporada!

De bon matí, passades les boires de la plana hem arribat a l’Hospital de Benàs, a 1.754m. Allí mateix ja es comença a foquejar. La neu és escassa als vessants sud, i als nord no en sobra, però suficient. De fet hi ha més neu en aquesta alçada que per sobre els 3mil metres, on el vent ha castigat la zona.

Volíem pujar per la canal de la Coma de Forau Tancau, però poca neu... i hem anat a buscar l’itinerari normal i també directe entre la Tuqueta Blanca i el Pic de Paderna. En aquest punt és obligat el pas per una canal molt dreta i avui gelada al matí i a la tarda.

La pujada segueix una valleta orientada a nord amb la cresta de la Tuca Blanca a la dreta, molt bonica.

A uns 2.900m, ja sense esquís, cal remuntar una canaleta, a la primavera carregadíssima de neu, però avui amb més roca de l’habitual. Un cop dalt, es progressa per petites pales i corredors de neu, i sense dificultats s’arriba a l’avantcim. D’aquí al cim cal seguir uns metres de cresta aèria i amb algun “passet”. Bones vistes en totes direccions i més neu cap a l’Aran que en aquesta zona.

Neu crosta primer, dura després i una mica transformada a la part final... esperant la gran nevada!

Puríssima: si tot va bé, 5 de nosaltres farem travessa per la Bigòrra, al nord del Neouvielle entre Bareges i Sant Lary (variant de la descrita al Vèrtex 173). La travessa promet, però cal carregar sac i menjar per 4 dies, doncs els refugis o aixoplucs no estaran guardats.

Bones traces!