17 d’abr. 2014

Pica d'Estats per Broate

Pica d'Estats (3143 m)
Pallars Sobirà i Arieja
12 i 13 d'abril

Bonica circular de dos dies per un racó del Pallars Sobirà que encara no coneixíem. La Pica d'Estats ha estat l'excusa per fer nit al refugi de Broate. I de  ben segur que hi tornarem, aquesta travessa ens ha fet descobrir molts cims i rutes a fer per aquesta zona tan salvatge i alpina.

Dissabte 12: Noguera de Lladorre - Pla de Boavi - Refugi de Broate (2221 m) - Guins dels Talps (2779 m) - Guins de l'Ase (2961 m, a 20 m del cim) - Nit al Refugi de Broate. +1600m/-765m, 7h, S3/S4, ***

Sortim a peu (pura infanteria dirien a Xile) des de la barrera que talla la pista poc més amunt de la presa de Montalto (1420 m). La pujada a Boavi no se'ns fa feixuga, és un passeig agradable en un entorn primaveral. Creuem el pont de Boavi, i enfilem un camí molt ben conservat que guanya alçada tot fent marrades per una impressionant avetosa. Calcem esquís passat el pont del barranc de Sellente (1730m). Remuntem la obaga del riu Broate per un terreny de força pendent i incòmode. Cal pujar fins la cota 2000 m per superar el tram més engorjat del riu. Més endavant un salt aigua ens obliga a grimpar una roca a l'esquerre hidrogràfica. A partir d'aquí, el terreny es suavita i el darrer tram fins al refugi és fàcil i evident.

Pla de Boavi
Refugi de Broate
Deixem el sac i altres coses que no necessitem al refugi, ganyipem una mica, i sortim en direcció als Guins dels Talps i de l'Ase, dos cims capçalera del circ de Broate, al nord del coll que tenim previst per l'endemà. Triem aquests cims per l'orientació de les seves pales obagues, que han transformat menys a l'hora que se'ns ha fet. Molt bon terreny per esquiar. Guanyem el cim del Guins dels Talps sense complicació. Tornem al coll i ens dirigim al Guins de l'Ase. Aquest té una pala molt dreta que curiosament ja és territori occità. Fem equilibris en el tram més estret i ens situem a 20 m sota el cim. Intentem guanyar-lo per l'aresta (aquesta seria la via més normal) però desistim per la neu molt humida damunt d'una timba considerable. Les alternatives no ens sedueixen (condicions marranes i mixtes) i tirem avall. Gaudim la baixada fins al refugi, directe i amb neu excel·lent.

Cap als Guins
Montcalm i Pica d'Estats


Descens dels Guins
la lluna en desvetllar-nos
A la tarda arriben 3 nois catalans amb esquís i a la nit 2 nois bascos amb raquetes. Caliu i excés d'humitat al refugi, tot i haver obert la ventilació.

Diumenge 13: Refugi de Broate - Coll dels Guins de l'Ase (2864 m) - Estanhs de la Cometa d'Estats - Pica d'Estats (3143 m) - Port de Sotllo (2874 m) - Pic de Sotllo (3073 m) - Estanh de Sotllo - Coll de Canedo (2712 m) - Ribera de Canedo - Vall de Sallente - Pla de Boavi - Noguera de Lladorre. +1870/-2650m, 9h, S3, ***

Despertador a les 5:30h. Ens llevem encara de nit però amb la lluna quasi plena apunt d'amagar-se a ponent. Abans de les 7h ja estem en marxa enfilant el barranc en direcció sud-est. Molt bon regel, que ens obliga a posar ganivetes i finalment grampons per guanyar el Coll dels Guins de l'Ase. Primera mirada a la Pica d'Estats. Esquiem els 100 m amb neu que ja ha començat a transformar fins els Estanhs de la Coma d'Estats. Tornem a posar pells i el rumb cap a la Pica d'Estats. Al coll guaitem tota la munió de gent que ve del refugi de Pinet. Posem grampons i fem el cim de la Pica còmodament acompanyats del David i l'Olga, els primers en arribar de la ruta més habitual. El dia radiant i serè ens regala amb vistes fins al Mont Perdut! Des del cim guaitem el Sotllo i la seva pala est. Estarà amb condicions?

Coll i cim dels Guins de l'Ase, amb ombra del Montcalm
Descems des de la Pica, Pic de Sotllo al fons
Tornem al coll, treiem pells ràpidament i quan tothom arriba nosaltres ja iniciem el descens. En els primers viratges fins a virar cap als Estanhs d'Estats gaudim de dos ditets de bona polseta. Tornem a posar pells i enfilem al Port de Sotllo. El bon horari i les ganes de fer un nou tresmil, ens convencen que avui és el dia de fer el Pic de Sotllo. Remuntem la ja citada pala est, força dreta però amb la neu transformada al punt per no haver de necessitar ganivetes. Ens situem a 40 m, i aquest cop trobem la via per guanyar el cim (II). Mirada inversa a la Pica d'Estats i també al refugi de Broate! Tornem als esquís fent una mica més de tomb per l'aresta. La pala est es troba al punt per ser esquiada i disfrutem de molt bons viratges en un terreny força impressionant fins al Port de Sotllo. Des del Port, cremeta excel·lent fins a l'Estany de Sotllo. Ganyipada ràpida i pells de nou cap al Coll de Canedo, remuntant el barranc de Sotllo i passant pels estanys de la Coma de Sotllo. Darrer canvi, moment en que arriben núvols que tapen la Pica i el Sotllo. Per nosaltres l'itinerari és ja tot cara avall, seguint la Ribera de Canedo i el Riu de Sellente. Cal fer molta atenció en aquest darrer tram: vall encaixonada i exposada a allaus importants a banda i banda. Retrobem el pont del Riu Sellente, que conflueix amb el riu Broate. Ara ja només queda 1h de passeig primaveral fins al cotxe.

Descens del Pic de Sotllo
Estany de Sotllo
Estanys de la Coma de Sotllo
Guanyant el coll de Canedo, Sotllo i Pica al fons
Descens del coll de Canedo
Vall de Canedo
Bones traces de primavera!

Jordi G, Carles i Montse

4 comentaris:

Jaume J ha dit...

bona! itinerari espectacular. La pujada cap al coll dels Guins de l'Ase la recordo molt suggerent. Del coll, fa anys vam pujar al Sotllo per l'aresta nord ("aresta dels holandesos", encara intrigat perquè es diu així...)

Jordi G ha dit...

Bona circular, bona piulada i bon cap de setmana. Gràcies per tot plegat!

Ricard Egiburu ha dit...

Sempre recorrent indrets fantastic.
Gracies per compartir-ho.

Berta ha dit...

Molt bonic!!! Enhorabona!