19 de gen. 2009

Pica del Canigó 2784m des de Cortalets (circular) - 17 i 18/01/2009

Aquest cap de setmana hem acompanyat en Joan, en Roger i en Carles a la sortida de la Travessa dels Pirineus amb esquís (més informació aquí). La sortida ha estat de categoria tant pel desnivell, com pel recorregut i les condicions (ens hem calçat els esquís a 850m!).
Dissabte 17 de gener - de Fillols 850m al Refugi de Cortalets (Jean Coderch) 2150m
+/-1350m; 5 a 6h; Dificultat *, F; orientació NO; GPS wikiloc
Són 13,5km de pista, però la gran quantitat de neu ens ha permès fer alguna drecera. Tot i la llargada de l'etapa, les condicions de neu i vistes sobre la plana han fet el recorregut molt bonic.
El refugi té gas; no té ni mantes ni matalassos. A destacar el bon estat del Refugi de Balaitg a mig camí.


Diumenge 18 de gener - Canigó 2784m 
+800 / -2150m; 5 a 7h; Dificultat ***, PD+, S2 a S4 (alguns hem baixat la xemeneia amb esquís); totes les orientacions; GPS wikiloc
Des del refugi cal anar al pla dels Estanyols i remuntar cap a l'oest en direcció al Pic Jofre. En direcció S, hem seguit la carena amb esquís fins la Portella (2601m) i d'aquí amb grampons per l'aresta, evitant la pala on hi havia alguna placa. A destacar que el descens directe de la N en direcció a Vernet té tanta neu que no es veuen les canals... falta veure si està estable. L'aresta esdevé alpina i el fort vent ens fa treballar fins al cim. Desgrimpem fins al peu de la xemeneia, on alguns ja posem esquís. La neu dura i algun ressalt més dret ens fan extremar les precaucions.
Més avall deixem els companys de la TPE i ens drigim sense perdre alçada cap a la Portella de Valmanya. Ja només queda posar pells per pujar a la cresta del Barbet i anar a buscar una valleta que baixa en diagonal cap al refugi. En aquest tram la neu és dura, transformada o crosta, però del refugi en avall gaudim de neu pols i trams molt divertits, saltant-nos les ziga-zagues que fa la pista pel mig del bosc. Arribem al cotxe tan cansats com satisfets, després de prop de 2000m de descens.
Bones traces!!!