17 de gen. 2009

TPE-Travessa dels Pirineus amb Esquís de Muntanya - hivern 2009


Tracks i punts d'interès aproximats Mostra un mapa més gran

Ja han acabat...
A les 18.23h han trucat que acabaven d'arribar als Chalets d'Iraty.....només els queda la logística dels cotxes i tornar a casa, que no és poc! Que difícil se'm faria tornar a la civilització!

Unes quantes fotos dels dos darerrs dies i aprofitar per donar les gràcies a en Joan, Roger i Carles per haver-nos deixat compartir aquesta travessa amb ells, i a tots els que heu seguit i participat en el post també moltes gràcies i, bones traces! Jaume.
 
Ja són a l'últim cim!
Acaben de trucar (14.30h) des del cim de l'Ohry.....segurament l'últim cim de la TPE, si més no el de més de 2000m a l'oest dels pirineus. Si han tingut un dia clar, hauran vist l'oceà atlàntic!
L'etapa serà llarga. En principi era de 8h però el Carles creu que s'allargarà......però sabent que és l'última i amb la companyia plena d'energia que porten, serà bufar i fer ampolles.
Les fotos del Roger d'ahir
Me'n vaig oblidar... Foto de grup i l'Ohry, objectiu d'avui!!!
divendres 27 de febrer de 2009 - 33a etapa, la penúltima
Del refugi de Belagua 1420m a la cayolar d'Ardané Gagnékoa 1312m
La foto és des del cim d'Otxogorri, de 1921m. Darrere hi ha el Pic d'Orhy i a sota els esperava la cayolar D'Ardané Gagnékoa, que m'imagino que deu ser la cabana on passaran la nit....Demà és l'última etapa!!!

TPE- LIVE
Tot va sobre esquís.....envien un vídeo des del coll de Bimbaleta a les 12h. Ara han trucat des del cim d'Otxogorri i diuen que està tot preciós.....nevadíssim! A la nit penjaré fotos...
Fotos de l'etapa d'ahir
Aquest matí hem rebut les fotos del Roger. Són tres quarts de vuit i estan esmorzant. Fa un dia bo però ventós!
Agulles d'Ansabère i foto de cim des del Petretxema!
dijous 26 de febrer de 2009 - 32a etapa, retrobament a Belagua
De la cabana d'Ansabère 1580m al refugi de Belagua 1420m
Deu haver estat emocionant, retrobar-se amb el Carles i el Roger després de tants dies.... La Pili, l'Eli, la Montse i el Jaume els acompanyaran les darreres dues etapes!!! Qui actualitza la crònica sóc jo, la Berta....i ni idea de quina meteo s'han de trobar.....jajaja....segur que ells sí que estan informats....
Com que el refugi de Belagua està tancat, han plantat tendes. Es veu que hi ha tanta neu...... (segons la Montse, més que a l'Aran.....els costats de la carretera feien por....jajaja).
Bé, no sé res de com ha anat l'etapa d'avui....però tenim un vídeo del Carles! Aprofiteu per ampliar la foto :) Demà més...
dimecres 25 de febrer de 2009 - 31a etapa, sol de regal
Del refugi d'Arlet 2000m a la cabana d'Ansabère 1580m.
Immillorable visibilitat, la que estan gaudint avui! Per fi s'han dissipat les boires i el temps juga al seu favor. La primera foto és d'aquest matí al refugi d'Arlet i la de la dreta està feta del pic de Burcq (2105m) cap a Ansó i el massís de Peña Forca (2390m). Demà uns quants marxem a Belagua (co ntacteu amb mi o l'Eli si us podeu/voleu escapar) per fer les dues darreres etapes amb ells i arreplegar-los, no fos que vulguin tornar a casa resseguint les traces d'aquestes setmanes...

dimarts 24 de febrer de 2009 - 30a etapa, a la llum del GPS
De Candanchú 1570m al refugi d'Arlet 2000m.
"Als peus del Bisaurín, per fi sobre la boira..." Això ens deien fa una estona abans de tornar-se a submergir en el mar de núvols...

I una foto més, amb el Midí, Balaitús i Frondelas...
dilluns 23 de febrer - 29a etapa, "anticicló punyetero"
Del refugi de Pombie 2031m a Candanchú 1570m.
Punyetero perquè el vent és moderat a cotes altes i hi ha "mar" de núvols que obliga a navegar per passar els colls... Però som a la darrera setmana i estan contents. Des de Candanchú, on per fi han pog ut fer bugada, es preparen per les darreres etapes. Les fotos d'avui des del cim del Peyreget (2487m) són genials: Midi, Balaitus, Bisaurin...

Fotos del refugi d'Arrémoulit, merci Gilou!
En aquest refugi van fer bona coneixença d'un parell d'esquiadors del vessant nord dels Pirineus... Ahir ens ho feien saber al xat "A arrémoulit, j'ai trouvé Roger et Carles en grande forme, una grosse pêche et un superbe moral. Ils ont dormi comme des loirs et mangé comme des o gres. Ils sont très forts !! et si gentils !!" i avui ens han enviat 4 fotografies. Gràcies!


diumenge 22 de febrer, 17:15h - 28a etapa, als peus del Midi
Del refugi d'Arrémoulit 2305m al refugi de Pombie 2031m.
A quarts de cinc han arribat al refugi, aquí teniu un extracte de la crònica i algunes fotos. Demà Somport.




Crònica de l e s 11:23h:
El vent avui fa festa! Acaben de creuar la carretera del Portalet i s'enfilen cap a Pombie, als peus del gegant d'Ossau. Com més s'allunyen més a prop són!
dissabte 21 de febrer de 2009, 12:33h - 27a etapa, bye, bye, mierdafita
Del refugi Piedrafita 2200 al refugi d'Arrémoulit 2305m
En la comunicació d'avui ens han explicat que dormir a Piedrafita ha estat com fer-ho en una nevera... i el ma tí no ha acompanyat gaire: dia de grampons i gore, "el vent bufa fort..." Probablement s'aturaran a Arréumolit i demà faran l'etapa que toca, cap al magnífic refugi de Pombie, a l'ombra del Midi!
divendres 20 de febrer de 2009, 14:42h - 26a etapa i Petite Fache 2947m
Del refugi Wallon 1865m al refugi de Piedrafita 2200m.
Marxen exultants. El sol, la neu, les vistes, els SMSs amb anticicló ... tot juga a favor aquests dies, sobretot si ho comparem amb les dures condicions de les primeres ...4 setmanes. Al coll de la Fache, després de fer cim, els hi han entrat els SMSs amb partes i han aprofitat per posar-nos al dia i fer-nos enveja, de la sana.
Envien records a tothom, i especialment al Joan.



Avui hauran arribat a la cabana de Piedrafita i demà ho volen allargar fins al refugi de Pombie. Van forts!

(les fotos són preses des el Petite Fache 2947m, cap al pic de Cambales 2965m i Balaitous 3144m la primera, i amb el Bisaurin i Midi a l'horitzó, a la segona)
dijous 19 de febrer de 2009 - 25a etapa, Petit Vinhamala 3032m i "palejada"
Del refugi de Baissellance 2651m al refugi Wallon 1865m.
"Palejada" per tro bar el bidó! sota un gruix de més de 2 metres de neu! I per arribar-hi han fet un recorregut "10", amb el Petit Vinhamala (3032m, foto Roger i Carles al cim, amb Vinhamala darrera), el coll dels Oulettes (2606m) i el coll d'Arratille (2528m).

dimecres 18 d e febrer de 2009 (foto rebuda 20/02/2009)
... al refugi de Baissellance 2651m
dimecres 18 de febrer de 2009, 12:40h - 24a etapa, camí del Vinhamala
De la cabana d'Aspé 1848m a ...
Fins a dos signes d'exclamació hi havien en la crònica d'avui! Des del coll de l'Oule (2556m, foto) m arxaven decidits cap al refugi de Bayssellance o potser ho allargaven al d'Oulettes de Gaube, amb GRAN BO, i un a bona previsió que els hi hem passat fins diumenge... "Seguim!", deien.

Fotos d'ahir a la cabana d'Aspé (1848m):

dimarts 17 de febrer de 2009 - 23a etapa, un mes
De Gèdre 1070m a la cabana d'Aspé 1848m
Fa un mes que va començar la TPE! Un mes de molta neu, de condicions dures que els han aturat fins a 8 dies, de moments especials... La millor solució per avui era deixar l'itinerari del Breuil i pujar directament a Aspé. Així ens ho confirmava en Carles a migdia. Després a la cabana sabem que no hi ha cobertura: ja hi van ser per deixar-hi un bidó que feina hauran tingut per descolgar. Són a punt d'entrar als Pirineus del gegant Vinhamala, són al començament de la fi de la travessa. Endavant!
dilluns 16 de febrer de 2009 - 22a etapa, canvis sobre la marxa
De la cabana de la Géla 1710 a Gèdre 1070m.
No van per la cabana des Aguilous i Héas. MMS 14:36 de Roger: "Hem modif ruta, hourq de Heas massa carregat. Som al port d Campbieil. Dormirem a cabana Sausset o baixarem a Gèdre (...)".
La Cabane du Sausset (1935m) és a la part occidental del Port de Campbieil (2596m), però l'han passat de llarg i han baixat fins al poble, on es troben ara descansant. Hem parlat amb ells i tot just valoren què fer, j a que són més al nord del previst i cal una mica d'estratègia considerant l'estat del mantell (risc 3, però molt carregat), la meteo (incerta per dijous) i com es troben... Una alternativa que té molts números és escurçar les etapes de Tucarroya i Sarradets pujant directament a la cabane d'Aspé (1848m). Demà serà un altre dia. Bones traces!

fotos de diumenge 15 de febrer
Dues fotos rebudes dilluns 16, fetes des del Port Vieux. La de l'esquerra cap al Circ de Troumouse i Pic de Gerbats. L'altra mostra el descens cap la Géla i els cims de Campbieil, Estaragne, ...

diumenge 15 de febrer de 2009 - 21a etapa i proveïment al Túnel de Bielsa
De Parzán 1110m a la ca bana de la Géla 1710m
La Marta ha estat la connexió a la boca sud del Túnel de Bielsa, proveint-los de menjar per les properes etapes. Aquest parell de contrabandistes del segle XXI hauran passat la frontera pel Port Vieux carregats també d'il·lusions i ganes de muntanya... ja fa dies que l'Atlàntic és més a prop que la Mediterrània!

dissabte 14 de febrer de 2009 - 20a etapa, "versió S"
De Biadós a Parzán 1110m
Aquesta travessa no ofereix descans ni en la presa de decisions! Valorats els elements trien de nou, encertadament, un pas més al Sud i, enlloc de remuntar cap Tabernés, Port de la Madera i cabana de Trigoniero, fan cap a Ordizeto i la llarga pista que baixa a Parzán. Ben entaulats per sopar h em co mentat les alternatives per demà i tot apunta que passaran a la cabana de la Géla pel Port Vieux. Rebem aquesta foto i les que podeu veure més avall dels dies 13, 12 i 11 (vídeo):
divendres 13 de febrer de 2009 - 19 etapa, sol, vent ... i frontal
Del refugi d'Estós 1895m a Biadós (cabana)
En una "finestra" de cobertura ens informen que han superat el Port de Gistain. La baixada ha estat dura i entretinguda per les grans acumulacions de neu i el vent moderat de nord que no ha parat de bufa r. A l'hora de la connexió, ja fosc, renunciaven a pujar al refugi de Tabernés i reculaven a una cabana vista per passar la nit
dijous 12 de febrer de 2009, anticicló a la vista!
Refugi d'Estós 1895m (bis)
Per fi! Treva de pertorbacions! Els pendents s'han començat a purgar, i el mantell inicia el lent procés d'estabilització. Avui han fet gana treien neu de la terrassa del refugi i fent un perfil de neu amb el guarda... Per dinar, arrossada.
D emà valora ran si obrir o no traça cap a Biadós i Tabernes passant pel Port de Gistain. Tenen informació actualitzada i recomanació d'extremar precaucions. Com li he sentit dir avui a un aragonès Take care!
dimecres 11 de febrer, 14:30h, 50cm de neu nova i continua nevant
Refugi d'Estós 1895m
Hem parlat amb en Roger i en Carles contactant amb el refugi d'Estós. Ahir quan van arribar-hi (18a etapa) va començar a nevar i ho continua fent. Pel matí ja havien mesurat 50cm, i en Roger em diu que sembla molt més... Tenen parte actualitzat i de moment la prudència recomana no moure's (INM dóna risc 4 i meteofrance 5, amb gruixos de les darreres 24h superiors als 90cm per s obre 2200m). Vídeo enviat el 11/02/2009, rebut el 14/02/2009:

dimarts 10 de feber de 2009, 10:11am (18a etapa)
De s de Benasc...
SMS 10:11am de la Montse:
"Mo ment clau: la bota Garmont ja està reparada a la Casa d la Montaña! Iuju"

Això vol dir, que casi tot és apunt (meteo a part) per marxar cap a Estós i ...


dilluns 9 de febrer de 2009, 17a etapa, obrint traça de nou fins a la vall de Benasc
Del poble d'Aneto a la Vall de Benasc
Etapa llarga, buscant la seguretat dels passos més baixos del sud. L'itinerari haurà estat de descoberta, per llocs que sempre estan eclipsats per muntanyes properes més altes.... Això: poble d'Aneto pujant cap al Coll de les Salines (2182m), passant per les bordes que hi ha sob re Siscarri i Castanesa (amb poca neu pels efectes del vent), després Coll de Basibé (2272m) fins a l'Ampriu, Cerler, i alberg al camping encarat a la Vall d'estós...
Demà toca pujar a recuperar pou de material i (i cartografia) a Llanos, i reparar una bota del Roger (ara la dreta, brrrrr!). Veurem si hi ha temps de fer camí a Estós i Tabernes, o han d'esperar a dimecres. L'anticicló trigarà uns dies, però s'ensuma. Ànims!


diumenge 8 de febrer de 2009, de nou a l'Aran
Finestra tancada a Salenques
Ho han intentat però les condicions (horari, meteo, i estat de la neu) han fet recomanable recular a mig barranc de Salenques. Demà potser hi torna a haver una oportunitat i intentaran un itinerari més baix i segur des del poble d'Aneto pujant cap al Coll de les Salines (2182m), passant per les bordes que hi ha sobre Siscarri i Castanesa, després Coll de Basibé (2272m), fins a l'Ampriu. D ema sí!

El cap de setmana els han acompanyat Joan, Eli, Manel, Joan Manuel, la Montse i en Jordi, que ens envia la següent crònica i fotos. Gràcies!
"Aquest matí l'esmorzar al refugi de Conangles l'hem endarrerit de le 7:00 a les 8:30, ja que seguia nevant i ventant bastant. La previsió deia que s'obriria però seguia fent vent ... i no s'ha obert. La Montse s'ha unit a l'esmorzar i a la TPE fins a Estós. Capa quarts de dotze, la visibilitat ha augmentat però seguia fent vent fort. A les 12:00 han decidit sortir amb l'intenció d'arribar avui al refugi d'Anglós, com a mínim si el temps millorava, seguir cap a Vallibierna. De tota manera amb el temps que feia i l'hora que era, crec que Anglós era suficient per a avui. Els hem acompanyat des del refugi de Conangles, esquís als peus, fins a l'entrada de la vall de Salenques, per l'esqu erra orogràfica del riu, seguint la pista de la primera etapa de la Pedals de Foc, obrint traça per neu pols fonda. A les 13:00 ens hem separat i han tirat Salenques amunt per seguir per Anglós i nosaltres hem tornat a Conangles."

divendres 6 de febrer de 2009. Neva, neva, neva
Tancats a Conangles
MMS d'aquest matí: "Tancats a Conangles. Neva. No para. A veure si dma millora, xo no hi confiem :( Tenim ganes de seguir!"
Molt probablement demà també caldrà esperar i potser diumenge millora una mica per obrir traça cap l'oest, el llunyà oest... Però no estan sols aguaitant: a part d'en Genís i la Kana (fotos) avui rebran visita i demà també.
Ens quedem amb el "...Tenim ganes de seguir!"

dijous 5 de febrer de 2009, esperant la finestra
La Renclusa pot esperar!
En Breuil califica l'etapa que hi va per Mulleres com una de les més serioses de la TPE i ni les condicions meteorològiques ni l'estabilitat del mantell (cara E) aconsellen fer l'etapa aquests dies. L'alternativa és més al sud, passant per Salenques i divendres o dissabte esperaran la finestra per anar-hi (el flux canviarà de SW a NW, més fred).
Estem molt a sobre dels partes, navegant per les fonts més serioses (i optimistes!) i a partir d'ara que entrem al Pirineu Aragonès també buscarem previsions més locals com la de Jorge G. D. i el seu blog, lameteoqueviene. Anticiclóóóóóóóóóóóóóóóóó????????????
En Carles ens passa un agraïment especial, en aranès. BONA NET COMPANHS!!!

dijous 5 de febrer de 2009, 9:00am- descans
Dia de la marmota, l'ombra s'allarga, l'hivern s'allarga?
SMS 9:00am "Neu i boira, descansem a cngles." (merescut i forçat descans! Aprofitaran per fer cures al material... Més tard tindrem crònica).
dimecres 4 de febrer de 2009, les fotos
De matinada hem rebut fotos d'ahir. El dia va ser molt canviant segons cara N o S... i al vespre gran sopar a Conangles amb els amics aranesos. A les 00:36 en Roger deia "Ara neva i bufa fort, dmà descans?" Ho sabrem més tard...

dimecres 4 de febrer de 2009 - 16a etapa, sopar amb amics
Del refugi de Saboredo 2310m a la boca sud del túnel de Vielha 1600m
Sabem que han fet l'etapa i que fan un gran sopar, potser a Conangles, amb els amics de la Vall... Demà tindrem més informació de quan obren traça cap a la Renclusa.

dimarts 3 de febrer de 2009 - 15a etapa, ja a la Val d'Aran!
Del refugi d'Airoto 2203m al refugi de Saboredo 2310m.
Aprofitant que al Port de la Bonaigua hi ha cobertura, hem pogut parlar, actualitzar meteo, rebre fotos i encàrrecs, i fer una petita crònica!!! Sembla que a Airoto ha estat com prevèiem: calent (aquella estufa tira molt!) i màgic, per l'emplaçament. Si a més a més cauen 15 cm per la nit i es lleva amb sol, això és 100% TPE!!!
Ara (15:00h) s'ennuvola una mica però Saboredo està guardat i els espera un bon sopar.


Fotos d'avui a plans d'Isavarre...

Fotos d'ahir al refugi d'Airoto:


dilluns 2 de febrer de 2009 - 14a etapa
D'Alòs d'Isil 1280m al refugi d'Airoto 2203m
A quarts d'una, ens deien des del poble que la boira s'aixecava una mica i sortien cap a Airoto, on no tenen cobertura.
Probablement no hi hauran arribat amb gaire bon temps, però aquest refugi té un caliu especial i hi estaran bé segur (la foto és del 11/03/2007).
En Joan ja és a casa i ens envia una petita crònica ;)
"Avui, dilluns 2/2/09 físicament sóc a Barcelona, mentalment però encara sóc als Pirineus amb els companys que segueixen endavant amb la Travessa... Dissabte (31/1/01) em vaig lesionar del genoll dret i vaig haver de plegar de la Travessa (el genoll dret precisament era el bo!). El diagnòstic d'urgències no semblava molt greu, ja que aparentment els lligaments estan bé i el que sembla que ha rebut ha estat el menisc extern. Ho haurà de veure un especialista a veure que cal fer.
L'accident en sí, va ser una "caiguda tonta" esquiant baixant del Coll de Sellente... Per cert, vull felicitar i agraïr aquí als membres del GRAE i del servei d'urgències de l'Hospital Comarcal de Tremp, molt bons professionals i molt bon tracte en tot moment.
És dur per a mi i em fa molta ràbia, no tan per la lesió en si, sinó pel fet d'haver acabat la TPE així. També pels companys sé que és dur ja que sempre havíem tingut clar que tres érem el nombre ideal mínim per planificar la travessa. Però coneixent al Roger i al Carles tinc la certesa que s'adaptaran i davant de totes les complicacions i adversitats ho faran encara millor, segur, perquè tots dos formen molt bon equip. endavant companys! i que entri un anticicló potent ja, que pel moment ja tenim neu suficient!"

diumenge 1 de febrer de 2009 - 13a etapa, dues en una
De Tavascan 1200 a Alòs d'Isil 1280m.
(fer click a PLAY, NO a goear. Enregistrada amb software millorat... esperem que es senti millor)
Neu n'hi do! Avui s'han guanyat el sopar amb escreix fent dues etapes en una! Des de Tavascan, cap a Quanca, després camí del refugi Montroig (aquest tros, molts cops ja és un dia de feina!), collet de la Gallina, coll de la Tartera i barranc de Comamala fins a Alòs d'Isil, amb pluja inclosa en el darrer tram, tal i com estava previst.

I demà cap a Airoto, un refugi entranyable situat en un dels racons més bonics del Pallars.

dissabte 31 de gener de 2009 - 12a etapa, tristor
Del refugi de Baborte 2438m a Tavascan 1200m.
Aquest matí en Joan ha deixat la travessa per un mal gest del genoll. No sembla greu però suficient per impedir-li continuar... ens ho explicarà els propers dies. Sap molt greu! En Roger i en Carles han modificat l'etapa baixant directament a Tavascan sense passar per Certascan. Demà no serà el mateix, dos no són tres. Ànims Joan!

(Fotos: Joan i Pont de Boavi)
divendres 30 de gener de 2009 - 11a etapa
Del refugi de Valferrera 1940m a refugi de Baborte 2438m.
La ISO 0 ha pujat aquests dies i això ha estabilitzat una mica part del mantell. En canvi la neu està pesada i deu costar més obrir traça. Descarten passar per la Pica de camí a Pinet i ho escurcen cap a Baborte.


dijous 29 de gener de 2009 - 10a etapa, GRAN BO!
De la Cabana d'Arcalís 1979m al refugi de Vallferrera 1940m.
Amb l'etapa d'avui entren en el que el pioner i autor del llibre que ressenya la travessa, Marc Breuil, anomena com un dels grans moments de la TPE. Les imatges que ens han enviat a mitja tarda ho corroboren. La primera és del Port de Rat (2537m); la segona també, però vist des del Port de Boet (2509m). Eren de camí a Vallferrera (sense cobertura), i també han escrit dues paraules: Gran Bo!.

A part del que els hi enviem, tenen informació de primera mà, sobre el terreny, de com està el mantell: delicat i amb plaques i ja extremen les precaucions. Demà l'etapa és llarga fins a Pinet, i dissabte Certascan si el front de sud els deixa. Sort i a gaudir!

dimecres 28 de gener de 2009 - 9a etapa
Del Tarter 1679m a la Cabana d'Arcalís 1979m.
Avui han tornat a sentir calor als peus, i ja són a la Cabana d'Arcalís. Des del Tarter han pres la Vall de Ransol i han saltat a la de Sorteny per la Collada dels Meners, just sota el Pic de la Serrera. S'han trobat amb l'amic Jean Pierre que els hi portava menjar pels propers dies. El darrer tram ha plogut però el temps ha de ser bo demà... objectiu Vall Ferrera!
Fotos: Cabana de la Serrera i Jean Pierre-connexion.
Fotos: a la Portella de Fontargenta (27/01/2009) i Ref. Rulhe (26/01/2009)
Fotos: Arribada a Rulhe (25/01/2009) i Pic d'Escobes (25/01/2009)

dimarts 27 de gener de 2009 - 8a etapa, quin tou de neu!
Del refugi de Rulhe 2185m al Tarter 1679m (Andorra).
Al matí ens informaven:
SMS 9:35 (Joan) "Hem dormit a Rulhe una 2a nit, porta mes de 36 h nevant, molta neu fresca, quan puguem passarem a Andorra per Fontargenta" (**)
(**) Els que habitualment us escrivíeu SMSs amb ells, per temes o informacions diversos, ja podeu tornar-ho a fer. Tornen a disposar de cobertura i bateries recarregades. Gràcies!

A m itja tarda hem pogut parlar amb ells: han passat pel Coll de Fontargenta (2262m) cap a la Vall d'Incles i ja són al Tarter, on passaran la nit. Demà el mal temps fa una treva i continuen cap a Sorteny, Rialb i potser Arcalís, buscant els passos més segurs (des de diumenge han caigut entre 30 i 70cm de neu nova, i avui sembla que fins i tot costava obrir traça de baixada...).
Potser més tard rebem alguna foto de la nevada o la pizza del Tarter ;)

dilluns 26 de gener de 2009 - neva
Refugi de Rulhe 2185m.
SMS 14:06 "Som al refu rule, sense cobert. Hem sortit a buscar-ne. Neu fins ara, 20cm, cel tapat. Farem nit tb a rule. Pots actualitzar parte x dma?" (*)
En els horaris convinguts els hem enviat la meteo i el risc d'allaus detallat. Aquesta tarda-nit continuava nevant amb gruixos importants de neu nova i una previsió per demà una mica millor però poc segura (els la seguirem actualitzant). Probablement demà hauran de romandre a Rulhe i valorar possible escapatòria per Juclar, o esperar més.
(*) en la mesura del possible no els hi envieu SMSs, que han d'economitzar les descàrregues de missatges i bateries. En llocs amb cobertura podran veure el blog i comentaris que deixeu. Gràcies!

diumenge 25 de gener de 2009 - 7a etapa
De la Gîte de L'Hospitalet 1421m al refugi de Rulhe 2185m.

Després de la tempesta ve la calma. Els acompanyem mitja etapa, fins més amunt de l'Estany de Pédourrés. Ells van cap l'oest, nosaltres a la Tose de Pédourrés. A cotes altes el vent ha fet de les seves, però
la ruta que seguim, per la Vall d'Arques, té neu pols i fa goig obrir traça.
Allí on ens separem hi ha les portes d'una setmana que serà intensa per ells, dormint en cabanes i refugis no guardats. Avui toca Rulhe (sense cobertura?). Haurem de tornar a estar a l'aguait de la meteo. Molta sort!

dissabte 24 de gener de 2009 - dia d'engreix
Gîte de L'Hospitalet 1421m.
Per la tarda, l'Eli, en Manel B, en Joan Manuel i Jaume desafiem en Saura i ens plantem a la Gîte. Neva i fa vent. Ens han fet uns quants encàrrecs, i algú ens ha donat una bossa per ells plena de placebo, suposadament de vitamina C, amb un missatge que ens fa gràcia "... els de Shackleton no van patir escorbut, els d'Scott si...". La veritat és que amb el sopar que ens donen hi ha vitamines per dies. També els portem parte de bon temps per demà!

divendres 23 de gener de 2009 - aturats pel mal temps
Gîte de L'Hospitalet 1421m.
Descans obligat per eixugar la roba i deixar passar el temporal de forts vents i pluja que ha humitejat i inestabilitzat el mantell fins a cotes altes. Per demà, meteofrance avisa de "Vigilance Rouge" o "Orange" en aquesta zona i farà recomanable esperar un dia més per marxar cap a Rulhe.

"Type d'événement : Vent violent.
Violente tempête hivernale d'une ampleur peu commune sur le sud du pays justifiant un suivi particulier. Il est vraisemblable que cette tempête intéressera une zone géographique plus limitée qu'en décembre 99 mais elle risque d'être d'intensité comparable."


dijous 22 de gener de 2009 - 6a etapa
Del refugi de les Bulloses 2005m a la Gîte a l'Hospitalet 1421m.
Dia GPS-GoreTex... L'etapa ha transcorregut per la portella de la Grava i la portella de Lanós, amb descens complicat i remullat per la vall de Bésines fins L'Hospitalet, on han arribat ben xops. S'imposa el seny i demà toca descans i eixugar la roba. Dissabte meteo complicada, demà veurem... Ànims!
Ens envien una foto tot pujant a la Portel la de la Grava i una altra aixoplugats de la pluja a una cabana a Lanòs.


dimecres 21 de gener de 2009 - 5a etapa
De Núria 1960m al refugi de les Bulloses 2005m.
Han creuat la Cerdanya amb esquís!!!


Des de Núria han remunta t fins el Coll d'Eina, per baixar per la cara nord amb neu pols i seca fins al poble d'Eina. A partir d'aquí "aventura" buscant el millor camí fins al Coll de la Perxa primer i les Bulloses després, on han arribat després d'onze hores d'activitat.

El dia ha tornat a ser radiant i en Xavi, que ha compartit uns metres amb ells, ens deia que feia un fred d'aquells que es reflecteix a la cara. Ja d e nit algun floc s'escapava a les Bulloses... haurem d'estar a l'aguait de la meteo i el fort vent que anuncien. Bona nit!

dimarts 20 de gener de 2009 - 4a etapa
Del refugi d'Ulldeter 2235m a Núria 1960m.


Tal com ens expliquen (feu click a play per sentir la trucada, no a "goear"), avui han tingut una meteo variable que no els ha impedit gaudir de les immillorables condicions de neu a la zona, i el premi final de neu pols en la baixada de Noucreus a Núria!
Demà entren a la Cerdanya... la podran creuar amb esquís? Objectiu, les Bulloses. Bones traces!!!

dilluns 19 de gener de 2009 - 3a etapa
Del refugi de Pla Guillem 2276m al refug i d'Ulldeter 2235m.
Finalment el dia ha estat menys ventat del que esperàvem i a primera hora de la tarda han arribat a Ulldeter. Pràcticament tot el dia amb sol i fins a les 16h no ha començat a ploure i poc després a nevar una mica. Les fotos que ens envien són passada la Collada de Roques Blanques en direcció a les Esquerdes de Rojà.

dilluns 19 de gener de 2
009
Ens confirmen que ahir van acabar bé l'etapa, amb gran bo i el Puig de Rojà i el Set Homes. Arribaven al Refugi de Pla Guillem a les 17:30, i aquest matí a les 6 ja els hi ha sonat el despertador...

diumenge 18 de gener de 2009 - 2a etapa
Hem pujat al Canigó pel camí del Pic Jofre i aresta N.
El dia s'ha llevat amb núvols alts i una llum especial i hem gaudit molt de la pujada, amb un tram final força alpí, grampons als peus i esquís a l'esquena, amb el vent picant fort a la cara.
Baixem per la xemeneia (alguns esquís als peus) i uns metres més avall ens acomiadem. Nosaltres cap a la Portella de Valmanya i ells encara tenen feina: Puig de Rojà, Set Homes i Refugi de Pla Guillem.
Primers problemes de material (bota del Roger, que sembla que aguantarà), però ànims molt alts i marxen contents. Bones traces!

dissabte 17 de gener de 2009 - 1a etapa
Comença la travessa!
Per davant la llarga pista que puja de Fillols al Refugi de Cortalets. Són més de 1300m de desnivell i 13km que escurcem amb alguna drecera (track al mapa o aquí). El massís del Canigó està nevat com mai! Ens calcem els esquís a 850m i el recorregut esdevé preciós.

Ja al refugi, primeres sopes, primeres olles compartides i bon vi. Sembla que no s'han deixat res!
Els acompanyem aquest primer cap de setmana Ramon, Jepi, Pili, Eli, JoanManuel i Jaume.

(imatges enviades la nit de dissabte per mòvil)
Primeres "imatges", des del refugi de Cortalets. La travessa ja ha començat!!!!!


"Sempre he somiat en fer un pas més.
És un somni que em manté despert" (R.Messner)





dissabte 17 de gener de 2009, 01:01h
En poques hores en Joan, en Roger i en Carles comencen la travessa dels Pirineus. És un repte important però sobretot un somni realitzat per ells, i que ens mantindrà desperts als altres per seguir somiant.
"...La nostra intenció és romandre al màxim en alçada, intentant descalçar els esquís només on sigui obligat fer-ho, fent nit en refugis, cabanes i no baixant al fons de les valls a no ser que no trobem un itinerari alternatiu. En cas de mal temps o condicions adverses intentarem buscar alternatives segures per seguir avantçant per les parts baixes de les valls i si no tenim alternatives pensem en esperar/aguantar un parell de dies en el refugi que toqui.
És una travessa llarga, exigent física i mentalment, en què trobarem dificultats que ens posaran a prova..."
Des de cegesqui en farem un seguiment, en la mesura que siguin possibles les comunicacions, actualitzant aquest post amb els missatges i fotos que ens puguin enviar i les informacions que pugueu donar els que compartiu alguna traça amb ells. Ho tenen tot organitzat amb els pous de material ben repartits i contactes pròxims als llocs per on passaran, però des d'aquí també organitzarem, si cal, qualsevol avituallament o ajut que puguin necessitar.
Aquest post tindrà un accés directe en el menú de l'esquerre, sobre el xat, i qualsevol aportació o comentari serà benvingut.
També intentarem actualitzar un mapa per poder-los situar i somiar desperts amb ells... Ara toca anar a dormir: a les 7 del matí els acompanyem a Fillols, als peus del Canigó, per fer la primera etapa cap al Refugi de Cortalets.
Molta sort i bones traces!!!

21 comentaris:

Ferran B. ha dit...

Que tingueu molta sort, i tot us vagi molt bé si l´any que bé ho torneu a fer m´apunto, ha de ser una cosa única a la vida fer la travessa integral dels Pirineus,

Ja estarem al tanto de la vostra aventura,

Ferran B.

Berta ha dit...

m'encanta seguir la TPE, encara que només sigui virtualment.....penso en vosaltres tot el dia!!!
Molts ànims i espero venir algun capde per "casa vostra"!!!

balena ha dit...

Bon dia ! Aqui els que cada matí fem la mateixa travessa, jo Ronda Sant Pau- Avda. Sarria fins del de tot ! ;-) genial seguir la TPE a diari al blog´. Avui sorpresa ......... retransmissió de veu. Estem amb voslatres, fins aviat !!!

Jaume J ha dit...

... si, tots tenim la nostra travessa diaria particular! Important que ens serveixi per arribar a destí... bé: avui encara sense notícies, però segur que tot molt bé. Això si, els propers dies haurem de veure com evoluciona el vent que sembla que es vol enfortir massa... seguirem informant! Bones traces!

balena ha dit...

Bona nit! Carai, de vacances a l'Hospitalet ??!! Joan, despres el teu SMS del mati, ara recordo "l'ensigalada" i la "xorissada" de 12 hores de ruta per aquestes terres de Besines i Llanós fa uns anys pel teu Sant !!......... mala terra aquesta estimada Ariège ! ;-)) Pel llibre del Sakelton no cal patir ........ sobreviurà ! ;-) bones traces companys !!

RGB ha dit...

Les traces d'aquests 3 muntanyencs em fan venir llunyans i dolços records, quan al febrer-març del 1967 en Villena i en Casanellas varen portar-me de company 'junior' des d'Ondarrabia a Cadaqués, en esquís des de Isaba fins a Nuria...
Quina enveja em feu ara !!!

He triat un bon any de neu.
Au, aneu amb compte i que en gaudiu força !!!

Ricard Godia

Carles Serra ha dit...

Tants companys somiant amb la vostre travessa... No es poca cosa. Segur que us serà d'ajut.

Vull agraïr al Jaume i col·laboradors l'EFICIENTISSIM treball que esteu fent de seguiment de la TPE. Esteu omplint d'imatges i relats aquests nostres somnis. Gracies MIL!

SORT I FORÇA PELS 3 PROTAGONISTES!

Carles Serra

lluís ha dit...

Molta sort en la Travessa!
M'encantaria acompanyar-vos.
És una sort que us poguem seguir pel blog.

Piter ha dit...

Ei! Molta sort i a disfrutar-la ! que aquest any es propici per a fer-la !!

Jo vai intentar fer-la fa dos anys, i em vaig quedar amb les ganes, anire seguint amb entusiasme les vostres evolucions !

Berta ha dit...

Joan, molts ànims!!! cal pensar en positiu :)

balena ha dit...

MOLT BONES TRAVESSARIES ! Segons com per nosaltres sencara sou tres ! Puntualment hem estat informats al cas de tot ......... Llàstima per la travessa, però sort que la lesió no és greu. MOLTS ANIMS I una abraçada

Berta ha dit...

ja tens raó, Joan.....però aquest anticicló es fa pregar i els deixa xops quan baixen!!! mirant-ho pel costat positiu....aviat farà més fred i potser serà neu a totes les cotes....Esperem que agafin moltes forces a l'Aran!!!! Ànims!!!!!!!!!!

Berta ha dit...

jajaja!! veient la foto del març del 2007 ahir a la nit vaig pensar.....pobrets, segur que hauran de palejar per obrir la porta!!!! i efectivament, la foto de rigor :))) ja vau entrar-hi ben escalfats!

Una abraçada i agafeu forces a la Val d'Aran!!!!!

balena ha dit...

Fotografia de CONCURS !!!!!!!!! segur que no hi ha Photoshop al darrera ??????
jo també vull OLLA ARANESA per sopar .......... i aranesos també ! ;-)))

balena ha dit...

Nois, aquests darrers dies ens heu tingut "en vilo" (!!??) que si per aqui ....., que si per alla ......, que encara neva ..... Avui des del Montcau es veia el prineu tot nevat ...... i tapadot ....... i darrera i sou vosaltres, amb la vostra perseverància i motivacio ! ENDAVANT !

Anònim ha dit...

Hola nois! ànims i prudència, pensem molt en vosaltres i seguim atentament gràcies a aquest blog la vostra travessa. Roger, molts petons de part de tots quatre.

Berta ha dit...

quanta neu a palejar!!! sort que ja hi havíeu estat.....i sabíeu que l'esforç valia la pena :)
aprofiteu el bon temps d'aquests dies, que cada cop sou més a prop de l'atlàntic!

Anònim ha dit...

nois quina emveja que em feu tants de dias de esta disfrutant vinga salut i forca neu i continua amb els esquis cap amunt

lluís ha dit...

Moltes felicitats per haver completat l'aventura!
Ha estat un plaer poder-la anar seguint dia a dia.

RGB ha dit...

Enhorabona per haver completat el vostre objectiu !!!!
Les condicions de neu d'aquest hivern han elevat el nivell de dificultat/risc, peró també la vostra satisfacció al superar-ho i poder gaudir d'aquest Pirineu extraordinari.
També aprofito per felicitar als que heu fet possible el seguiment técnic de tota la ruta, sous uns cracks de les comunicacions.
Au, ara feu bondat i no ens feu patir tant d'enveja....

balena ha dit...

I ARA KE ???!!!!!