24 d’abr. 2019

Una volta pel sud de la Vanoise, 19 a 22/04/2019

Des d’Aussois a Amodon fent nit als Refugis de Fond d’Aussois (1 nit) i Péclet-Polset (2 nits), un 4x4! 


Quatre dies de travessa inventada, treballats i gaudits alhora, amb neus exigents, méteo bona però amb foehn constant emprenyador, ambient alpí amb glaceres, pendents i grans muntanyes. 

Quatre dies de muntanya intensos, colrats pel sol i el vent, viscuts en alçada en refugis amb història i bons companys per traçar, grimpar, esquiar... i fer formatges, birres i genepís. 

Quatre dies de Vanoise! 
Quatre cims!
Només van ser quatre? 

Divendres 19/04/2019: travessa d’Aussois al Refuge Fond d’Aussois pujant la Pointe de Bellecôte

Aussois (forfait randoneur 14€, tres remuntadors fins La Fournache 2750m) – vallon de la Founache, cota 2500m – Pointe de Bellecôte (p.3106m) – Refuge de Fond de l’Aussois 2350m 
+560m/-895m; 9,4km; F, **, S2-S3; 4h 

El poble d’Aussois, enlairat sobre Modane, ha estat la nostra porta d’accés al Parc Nacional de la Vanoise. Aprofitem un forfait especial per a esquiadors de muntanya que dóna accés a la cota 2750 prenent tres remuntadors (14€). Contra pronòstic, el dia és gris, els cims estan tapats, i fa un vent humit desagradable... 
Tot i això, mantenim el pla original: esquiem fins la cota 2500 des d’on posem pells per remuntar la vall de la Fournache fins el cim de la Pointe de Bellecôte : fem la punta que es fa esquís als peus de 3106m amb finestra de sol inclosa i bones vistes sobre la imponent Dent Parrachée (la punta de 3140 requereix una grimpada més aèria). 

Descens relativament bo fins al refugi, on prenem unes merescudes primeres birres al solet de la terrassa. 
El refugi no està ple ni de bon tros i agrairem passar uns dies de Setmana Santa sense multituds. De fet, en la nostra direcció i itinerari dels propers dies només ens precedeix un grup d’alemanys amb guia que seran la nostra traça de referència a seguir, ordre i disciplina a banda. 

Dissabte 20/04/2019: travessa del ref. Fond d’Aussois al de Péclet-Polset pujant a la Pointe de l’Observatoire

Refuge de Fond de l’Aussois 2350m – camí a la Breche de la Croix de la Rue fins cota 2885m (per error) – flanqueig – Pointe de l’Oservatoire 3016m – Col d’Aussois 2914m – Ruisseau de Rosoire – Ritort 1974m (pont) – Refuge de Péclet-Polset 2474m


+1185m/-1060m; 12,8km; F, **, S3; 5h  
Fa un gran sol, llàstima el vent que anirà fent-se cada cop més molest. L’objectiu del dia és fer la travessa del costat d’Aussois al de Pralognan, pel coll més accessible que te fama de gran descens orientat a Nord... 
Tot fa goig, som al Fond d’Aussois i totes les pales llueixen al sol. De fet ens deixem enlluernar pel pendent més dret i estètic cap a la bretxa de la Croix de la Rue on mirem al mapa i veiem que el nostre objectiu queda més al Nord. 
Som a temps d’arreglar-ho i en un flanqueig fàcil a 2800m ataquem directament el cim de la Pointe l’Oservatoire 3016m, de S a N i després esquiem al Col d’Aussois 2914m. 

El descens és dret i prou constant però la neu està vellota i treballada pel vent. Més a baix, transforma a primavera i arribem al pont de Ritort, d’on cal remuntar 4km i 500m fins al refugi, on passarem dos tardes (billar, ping-pong,..) i dos nits de bon veure i menjar. 


Diumenge 21/04/2019: Dôme de Polset 

Refuge de Péclet-Polset 2474m – Lac Blanc – coll 2734m – Glacier de Gréboulaz – Dôme de Polset 3497m i 3501m - Refuge de Péclet-Polset 2474m

+/-1140m; 12,1km; PD, ***, S3; 6h  

Avui el foehn és més fort, els grisos corren pel cel a tota velocitat però per sobre dels cims... tirem amunt! 
Neu ben dura per descendir al Lac Blanc (en el descens el flanquejarem a mitja alçada) i després cal enfilar un coll menys dret que no sembla quan el veus de cara fins els 2734m on entren a la glacera de Gréboulaz. 
Ja en direcció sud i contra el vent la remuntem tota amb seracs i esquerdes a una banda i grans vistes a l’altra. Al plató abans del cim, el vent ens dóna una treva per fer-lo. Pugem pel dret 50m fins el cim i després veiem que hi hauríem arribat amb esquís fent volta per l’oest. Més enllà ens tempta l’Aguille de Polset però una lleugera nevada entra de cop com per dir-nos que ja podem estar contents, i ho estem! 

La baixada pel mateix camí sobre neu dura i treballada pel vent... 

Dilluns 22/04/2019: travessa del Refuge de Péclet-Polset al poble d’Amodon pujant a la Tête Noire 2685m 

Refuge de Péclet-Polset 2474m – Col de Chavière 2796m - Lac de a Partie – cota 2300m – Tête Noire 2685m – Refuge de l’Orgere 1935m (a peu a partir d’aquí) – Amodon 1370m (taxi a Aussois, 7km) 


+685m / -1750m; 14,0km; F, ***, S2-S3; 5h  

Rematem la travessa, casi obligats a passar pel Coll de Chavière 2796m per tornar a la civilització (hi ha altres passos i bretxes que ens portarien a Aussois però que descartem per llargada o per no repetir part del primer dia). 
La sorpresa en forma de regal és quan deixem el nord i gaudim d’un descens tipus moqueta a la cara sud del coll. Boníssima baixada que allarguem més del compte fins els 2300m... el camí normal obliga a remuntar a partir dels 2400m... Nosaltres com que ha calgut posar pells més a baix ja portem inèrcia de pujada i enfilem fins el cim de la Tête Noire 2685m, fantàstic! i millor baixada, altra cop a sud. 
A 2200m el pendent es redreça per uns canalots amb neu ja primavera i arribem a l’Orgere, a 1900m on de cop el blanc deixa pas al verd. El que ve, ja és baixada per bon camí, però a peu i amb amb esquís a la motxilla (3,5km, -600m) fins el poblet d’Amodon... 




Ha estat un dia de contrastos: de l’ambient hivernal i vent fort d’alçada a la primavera avançada de la vall, del nyic-nyic de les ganivetes clavar-se a la neu al cant dels ocells... dels blancs i grisos al blaus i verds... baixem en poques hores de prop de tres mil metres a no gaire més de mil, l’olor a bosc va increscendo, el bullici d’insectes també. Al llogarret d’Amodon, a 1370m, trobem finalment la font: brolla aigua abundant, a batzegades però amb força, fresca... en bec molta, em mullo el cap com altres vegades no per fer net sinó per impregnar-me del món de les muntanyes que anirem deixant km enrere però que tardarà temps en esborrar-se.

Bones traces! 
Ricard, Roser, Pep, Marta i Jaume (tots tocats pel fogony...)

6 comentaris:

Pep ha dit...

Poques vegades un destí decidit en el darrer moment dóna tan bon resultat i més en un període tan complicat com és la SS. Vam anar traçant la ruta en la sol·litud del grup, ningú diria que era període vacacional... Les ganes de compartir cims han fet la resta!

Els esquís es resisteixen a quedar atrapats en un armari ;-)

Ricard Martínez ha dit...

mooolt bona piulada, encara noto el vent a la cara !! gràcies per aquests dies.

Carles Perera ha dit...

Felicitats!! Dies ben aprofitats! Piulada i videos super! per repetir...

Carles Lluch ha dit...

Bon relat! No conec aquesta zona encara, però ja tenim idees. Les fotos il.lustrades son un luxe. Merci!

roser ha dit...

Molt recomanable aquesta Vanoise menys concorreguda i gairebé solitària...i un plaer estar en refugis quasi per a nosaltres.

Berta ha dit...

currada de piulada, que farem servir segur! sort que el foehn no es veu a les fotos :)))