8 d’abr. 2019

Tuc de la Cigalera (2.502 m.) i Tuca de Betrén (2.518 m.) Val d'Aran

Cicle de sortides del Cegesquí.  6 i 7 d’abril del 2019

Ens trobem divendres al vespre al refugi Juli Soler de Salardú on sopem, dormim i esmorzem els 12 participants de la sortida: Anna (coodinadora), Carles P, Carles S, Cesc, Hèctor, John, Lorena, Miquel, Ricard, Ruth, Sancho i Unxue. 

Tuc de la Cigalera (2.502m.) Recorregut: 6.5 Km. Desnivell: +- 550 m. Dificultat: F, S2 *

Dissabte sortim a les 8’30h. i ens acostem als banys de Tredós per intentar fer el tuc de Cendrosa però davant la manca de neu i el mal temps, decidim anar a la Bonaigua en busca d’un objectiu més adient. Finalment aprofitem el que queda del matí per pujar el tuc de la Cigalera (2.502m.) sota una lleugera nevada i molta boira.
El més destacable de la sortida és la caiguda de l’Hèctor a la cornisa del cim, afortunadament sense conseqüències físiques importats (només se li van inflar els morros cosa sèria), però sí materials amb la pèrdua d’un esquí que vam veure desaparèixer muntanya avall dins la boira. No el vam trobar tot i una tossuda recerca que ens va obligar a baixar i tornar a remuntar la pala est que porta al llac de Pudo.
Això de perdre un esquí comença a ser força habitual i comentem la possibilitat d’adquirir un ARE (Aparell de recerca d’esquís) però sembla que no existeix, de moment...
Rematem la jornada amb un magnífic sopar de 22 € amb embotits, olla aranesa, amanida, xai, postres i ví a l'hostal Ademà de Unha.

Tuca de Betrén (2.518m.) Recorregut: 15,5 km. Desnivell: +- 1.125 m. Dificultat: PD, S2**

Diumenge segueix el mal temps però la previsió és de que el dia acabi obrint-se i més animats decidim desplaçar-nos a la boca nord del túnel de Viella per fer la Tuca de Betrén. Sortim a les 9’15h. La nevada feble que persisteix no ha sigut suficient per innivar les cotes baixes i ens cal carregar els esquís a l’esquena tota la pista fins a la cabana de Sarrehèra (1.645 m.) Ja amb esquís als peus, seguim remuntant la vall de Sarrahèra, molt evident, que finalment va girant a la dreta i prenent la direcció nord ens porta per boniques canaletes entre impressionants cims (que només veurem al baixar) fins el coll de Bargadera (2.458 m.). Sense cap dificultat girem cap a l’est i seguit la carena assolim ràpidament el cim a les 13’30h.
La baixada seguint el mateix recorregut, ja amb ullades de sol, ens permet gaudir del paisatge i d’una bona esquiada amb força neu fonda. A les 16’30h. arribem als cotxes.








Tot i la meteorologia adversa ja que ha estat nevant els dos dies, la manca de vent i les temperatures relativament suaus, ens han permès fer activitat i completar un bona sortida.

Text : Cesc Daví ; Fotos: Cesc i Carles

4 comentaris:

Carles Lluch ha dit...

Realment el temps no convidava a sortir a navegar a la boira. Malgrat tot, heu aprofitat el cap de setmana i esquiat bona neu. Enhorabona, 10 en motivació.

Núria ha dit...

Enhorabona per persistir en la recerca de neu i bon temps!!!

Jaume J ha dit...

cegesqui es deu a dues coses: les sortides de cicle i les piulades. Gràcies Cesc!

Berta ha dit...

Cesc.....com m'has fet riure!!!!! capde ben aprofitat, alguns ja tenen un abonament a la María Ademá.....Quan hem d'anar a buscar els esquís perduts d'aquesta temporada???