1 d’abr. 2019

Tuc des Estanhets 2887 m, 31/3/2019

Anar al Tuc des Estanhets ha estat una mica per un seguit de casualitats.....i val taaaaant la pena!!!!

Primer va ser triar anar al Tuc de Molières perquè uns companys de Sabadell hi havien estat feia una setmana, després va ser mirar la meva guia espiritual d'enguany (i això que ja fa anys que la tenia per casa). 
Com sempre, l'itinerari 46 comença una gran introducció megaentusiasta que sembla que no puguis viure més sense fer aquella excursió.....diu que aquest tuc es mereix figurar en qualsevol guia del pirineu, i certament ha estat espectaculaaaaar!

La trucada al Carles ens va fer acabar de decidir....gran opció, diu que gaudirem molt i que si pot ens trobarem per allà i tot :)))

El canvi horari fa una mica de pal, però ens llevem com si no hagués passat res, tot i que a alguns els costarà aixecar cap....hehehe

Comencem altre cop de la boca sud i avui ens encarem cap a la Val de Conangles. Crec que és la meva primera vegada... Anem a peu pel GR 11 i a 1740 m deixem el GR i creuem el barranc pel pont de formigó.

Seguim amb esquís als peus per la pista i fem cas de tots els consells sobre visualitzar des de lluny la millor opció de pujada, anant a buscar el final de la vella pista (2000 m) pel fons de la vall. Avui tot està molt estable, però cal vigilar els vessants obacs del Tuc de Contesa.

Ens ensigalem força volent anar directes cap al final de la pista, avui hauria estat més còmode pujar per la pala més neta de la dreta, i un cop a la pista arribar fins al final. La pujada per la coma que recull les aigües de l'Estanhet de Conangles es fa bé, ja fa estona que anem amb ganivetes....avui el sol no toca gaire per aquesta vessant.....ja va bé!

Abans d'arribar a l'estanhet ja ens dirigim cap al nord i després cap a l'est per assolir el Còth de Conangles (2668 m). Fins aquí ja és una bona excursió, però continuem.... Baixem uns 50 m per la banda de l'estanh Tòrt de Rius, intentant perdre poca alçada fent flanqueig cap a la dreta, per arribar a la coma nord-est del Tuc des Estanhets. Visualitzem la famosa bretxa que ens ha de guiar cap al cim.

La grata sorpresa és trobar una traça perfecta que hi mena....que és del Carles i un altre insaciable.... Han anat tan ràpid que no els hem vist ni passar de bon matí.... El Carles ens acompanyarà a fer el cim de nou. Arribem amb esquís molt amunt, però hi ha un moment delicat de neu dura en què és millor descalçar i aquí posem grampons (o clavar fort) i piolet. De la bretxa al cim no hi ha neu, i anem els pocs metres que queden lleugers d'equipatge. Vistes molt xules, avui el temps sembla que vulgui canviar, però tot i l'amenaça res de res!
Gaudim molt de la baixada amb neu pols una mica pesada (densa) i amb gràcia no perdem gaire alçada i recuperem el Còth de Conangles sense posar pells, caminant una mica.

Des del coll, brutal baixada cap a l'estanhet de Conangles, per totes bandes es baixa bé!

Desfarem el camí del matí però un cop a la pista vella anem baixant amb tendència a l'esquerra, per no haver de descalçar fins al pont de formigó. D'allà a peu cap als cotxes, a fer el vermut de mitja tarda :)
Molt contents i satisfets, avui hi hem estat: Andrea, Manel, Hèctor, Oriol, Míriam, Carles (una estona bona) i Berta

Tècnicament:
+/-1300 m, 8 h ben bones, MBE-S3.

8 comentaris:

Marina ha dit...

Uuuaaaauuu quines dues sortides de Pirineu estusiasta en estar pur! Hi haurem d'anar :)

Manel C. ha dit...

Molt encertada la piulada, i un molt encertat itinerari. Que més es pot demanar?
Salut.
Manel C.

Carles Lluch ha dit...

Sempre content de retrobar-vos a la muntanya.

Jaume J ha dit...

Boníssima sortida! m'ha fet gràcia buscar el cim al bloc i neu n'hi do les vegades que l'hem piulat, perquè realment ho té tot però sobretot un gran descens, amb una mica de pendent i bona orientació com ens agrada.... Mirant la piulada i les fotos del 28/03/2019, fa 9 anys! dues curiositats: aquella matinada també va canviar l'hora, i a alguna de les fotos casi és pot veure com era la innivació llavors i ara.... http://cegesqui.blogspot.com/2010/03/tuc-des-estanhets-2887m-28032010.html
i ve més neu!

Pep ha dit...

Quin plaer retrobar els Estanhets, el 2010 tenia una mica més de cabell i esquiava més bé! ;-)
Tornar-lo a fer seria un bon motiu per retrobar un parell de companys que aquells dies van venir, seguim!!

Pep ha dit...

Fa temps que no vaig al Mulleres, en aquesta època mai decep, felicitats!

Berta, estàs on fire!!

Núria ha dit...

Bona sortida i bona proposta ... no ho coneixia però ho poso a la llista ... molt bona pinta Gràcies!!!

Ricard Martínez ha dit...

Molt bona, i encara la de racons que descobrim o redescobrim !!

felicitats !!