16 d’abr. 2019

Travessa Espot estació-Sant Maurici amb nit al Refugi JM Blanc


Dissabte 13/04/19 Espot Estació-Pic del Muntanyó (2781m)- Refugi JM Blanc
11km 1400m+ PD S3 

Gran bo. Sortim de l'estació de Super Espot. Estació tancada. cota 1500. Pugem sols per les pistes on es conserva la neu, a cota 2200 sortim del domini esquiable i ens endinsem per la valleta a l'oest que volta la Pala d'Eixe deixant a la nostra esquerra la serra del Bony de les Picardes. Remuntem fàcilment fins a cota 2550 i encarem el fort pendent carregat de neu per guanyar la carena una mica per sobre del coll de Muntanyó (2650m) amb algun tram delicat, encara fem unes llaçades amb els esquis als peus per la carena ventada. Descalcem i amb grampons fem camí cap al Pic del Muntanyó. es un tram llarg i entretingut passant pel coll que separa el cim de les Picardes i el nostre objectiu. Pic del Muntanyó (2781m). Desfem el camí, recollim esquis i seguim amb grampons fins uns metres mes avall del coll que està molt ventat en el seu vessant N. Calcem i salvant pedres en els primers metres gaudim d'un bon descens amb neu primavera als trams assolellats i algun tram pols fins a desembocar a l'estany Negre de Peguera. El creuem i encara fem alguns girs pel torrent per arribar al Estany Tort i al Refugi Josep M Blanc. 
Neu continua fins a cota 2650m al vessant S acumulacions de neu sota el coll. Neu pols i primavera segons cota i orientacions al vessant N.






Compartim amb 2 parelles amb les raquetes a la motxilla pel camí d'Espot i un grup del Muntanyenc de Sant Cugat que fan el curs d'Alpinisme. Bon sopar i tertúlia.  Els guardes, esquiadors, ens comenten que les zones esquiables son el coll de Saburó, les canals de Mainera, el coll del Palito i el coll de Monestero, baixant hem vist les seves traces. Xules. Descartem la valleta Seca, una de les opcions pel 2n dia. Per sota la cota del refugi 2300 no hi ha neu.

Diumenge 14/04/19 Refugi JM Blanc- Pic de Monestero (2877m)- Refugi Mallafré-Sant Maurici
12km 700+ F S2/S3

Dia ennuvolat i ventós. Sortim a les 8 del refugi i travessem l'estany Tort en direcció W a buscar el torrent que remunta cap a l'estany de la Copeta primer i el de la Llastra després, gaudim d'un paisatge majestuós i d'una llum brillant al pas dels núvols, guanyem un petit llom fins arribar a la cruïlla de la collada de Saburó a 2450m, la vall de Saburó es presenta ben innivada i suggerent. Nosaltres tirem cap a la dreta remuntant la vall de Peguera, creuem l'estany Gran de Peguera i guanyem la collada de Monestero 2715m. Per superar l'últim tram, de fort pendent i amb neu dura, a aquesta hora del matí, calcem ganivetes i arribem còmodament al coll. Vent. Deixem esquís i enfilem cap al Pic de Monestero. El Peguera està poc innivat, fa vent i la cresta final es delicada, ja hi tornarem. El Monestero en canvi es puja pel seu vessant SE a recer del vent, pujada entretinguda que fem sense grampons. En 50' ens plantem al cim 2877m. Refem el camí fins al coll buscant un itinerari mes còmode seguint les fites del camí d'estiu. El vent s'ha reforçat i cauen les primeres volves, carreguem esquis i amb grampons baixem els primers 30m del coll que es presenta ventat en aquest vessant. Calcem esquis i gaudim de la primera pala amb neu pols. Esquiem la vall de Monestero.  Abans d'arribar al petit estany de Monestero encara gaudim d'una bona pala amb neu molt esquiable. Un cop a l'estany el pendent es mes suau i anem superant els petits obstacles sense descalçar esquís en cap moment fins uns metres abans del Mallafré. Tancat. Plou. Tirem cap a Sant Maurici a peu per la pista. A la parada de taxis s'hi acumula gent però en pocs minuts ens encabim en un taxi que després de deixar passatge al poble ens puja a l'aparcament de l'estació. A 2/4 de 4 ja som al Restaurant Juquim celebrant la sortida. Ens ho hem passat molt bé!





Amb els amics David i Albert, del Muntanyenc de Sant Cugat, uns cracks! 

3 comentaris:

Mercè B. ha dit...

Quina travessa tan maca! molt bones fotos Jordi, felicitats! Gràcies per la ressenya!

Berta ha dit...

Molt bona, Jordi!!! les fotos mostren un bon espectacle!!! el restaurant Juquim va estar bé?

Carles Perera ha dit...

Molt bona circular, ben trobat el coll per baixar a JMBlanc! A veure si coincidim en un altra!