20 de març 2006

Piada - Travessia dels 3 Colls 18/03/2006

Enviat per Manel B.
-Itinerari: Santuari de Núria – Pas del Roc de la Maula - Pic de Finestrelles (2.829m) – Pla de la Beguda – Coll de Torre d'Eina (2.668m) – l'Estanyet – Coll d'en Bernat (2.616m) – Coll de les Nou Fonts (2.652m) – Torrent de Nou Fonts – Santuari de Núria.
-Meteo: Cel completament cobert, algunes nevades febles, algun episodi de vent fort i temperatures sota zero tot el dia.
-Neu: Transformada i dura amb alguns trams ventats i 3 dits de neu pols a l'últim descens.
- Components: Miquel V. i Manel B.
Sortida que en principi havia de ser de dos dies i al Balaitús però que degut a la mala previsió del temps per tot el cap de setmana, es va acabar convertint en una sortida d'un dia a la zona de Núria. La travessia dels tres colls és un clàssica de l'esquí de muntanya força variada i tècnicament assequible.
Sortim del santuari a 2/4 de 9 del matí mentre neva lleugerament després d'haver agafat el primer cremallera des de Queralps on plovisqueja. Arribem al cim del Finestrelles on bufa un fort vent i no hi ha massa visibilitat.
Descens pel vessant, nord GPS en ma, fins al pla de la Beguda sense prendre massa alçada. Ens posem les pells a 2.445m i remuntem el coll de la Torre d'Eina amb un flanqueig horitzontal final quan ja ens havíem passat el coll. Bon descens a la vall de l'Estanyet on ens tornem a posar pells a la cota 2.290m.
Última pujada al coll d'en Bernat quan les cames ja comencen a fer figa, continuem pujant una mica per darrera l'aresta N del Nou Fonts i aconseguim el coll de Nou Fonts gràcies a un llarg flanqueig lleugerament descendent passant per sobre de l'herba en algun tram curt.
El descens des del coll és fantàstic i tinc la oportunitat de repetir la primera pala gràcies a una caiguda del Miquel sense conseqüències que deixa els dos pals i no sabem si un esquí pel camí. Es posa a nevar amb certa intensitat però així i tot acabem trobant l'esquí uns metres més avall on s'havia parat miraculosament gràcies a les corretges.
Acabem baixant sobre els 3 dits de neu pols que acaben de caure fins al mateix Santuari en una baixada que ens deixarà d'allò més satisfets.
Bones traces.