29 de març 2006

Piada - Midí de Bigorre 2782m - 19/03/2006

Enviat per Joan B.
Joan Manel, Marc, Raimon i Joan

Itinerari: corba de la carretera entre els dos pàrkings de l’estació d’esquí de Super Barèges a cota 1.620 m, Col de la Banila (2.155 m), flanqueig del Lac Oncet a cota 2.260 m, Col de Sencours (2.378 m), Midí de Bigorre, 2.872 m, descens pràcticament pel mateix itinerari.
Neu: dura durant tota la pujada, a la baixada: dura en la pala del cim i transformada primavera a la part baixa.
Desnivell: 1. 200 m. Durada: 3:30 h d’ascens i 1 h de descens.
Dia cobert, amb núvols, boires lleugeres al cim...

El dia està tapat i en algun moment al principi de l’ascensió neva, sortim pujant en diagonal per la pala orientada al sud que cau paral·lela al tram de carretera, en girar la carena cap el nord pugem per una canal fins el Col de la Banila (2.155 m),es segueix en direcció nord, la neu està molt dura i posem ganivetes abans de fer el flanqueig del Lac Oncet a cota 2.260 m, les ganivets ja no les treurem fins al cim. Ens creuem amb un grup d’esquiadors que han baixat del cim per la pala sud, van amb guia i esquís de pista...han pujat en el telefèric i tot baixant en menys de 20 minuts ja s’han plantat aquí, particularitats d’aquest cim!!! A partir de les runes del col de Sencours (2.378 m), el pendent es va redreçant cada vegada més fins a des Laquets, per sort anem seguint dos esquiadors bascos que coneixen el terreny i tenen clar com atacar aquestes pales de pujada: sense arribar al col de des Laquets pugem per "la pala S">la pala Sersonname> del cim, a l’esquerra d’una via de funicular i restes d’una carretera que sobre surten de la neu.
Al cim fa boira i està bastant tapat, quina decepció!!! no podem gaudir de la que sens dubte deu ser una de les millors vistes del N dels Pirineus....Les antenes, les cúpules dels telescopis, l’edifici... són immenses, ara entenc que es vegin de tot arreu...quin cim més estrany aquest ..!!!

Iniciem el descens per "la pala Sud">la pala Sudersonname>, la neu està dura però és deixa fer, seguim pràcticament pel mateix itinerari excepte una variant un tram entre les pales superiors a les runes del Col de Sencours i Col de la Banila (2.155 m), on a causa de la “clarividència d’en Raimon” en comptes de fer el flanqueig per les pales est de damunt del llac descobrim que es pot baixar directament al llac d’Oncet i gaudir d’un tram de baixada més sostingut sense haver de remar cap extra si la neu està dura.