28 d’abr. 2010

Travessa del massís d'Ordesa

Volta clàssica a través d'un dels massissos amb més personalitat dels Pirineus. 3 dies de travessa, amb inici i final a Gavarnie, visitant les diferents vessants, valls i cims d'Ordesa. Quantes vistes de postal hem acumulat cada dia! Bon temps i bones condicions. Aquí ve un resum.


dissabte 24 d'abril, 1er dia
Gavarnie (1375m) - Hourquette d'Alans (2430m) - Circ d'Estaubé - Bretxa Tucarroya (2666m) - Grand Astazou (3071m) - Ref. Tucarroya.
9h, +2170m/-915m, ***

Sortim de Gavarnie a peu i calcem els esquis al Refugi d'Espuguettes. Triem l'Hourquette d'Alans, tot i que la de la Palla potser hagués estat millor opció, per vistes, ambient i menor desnivell acumulat. Descens cap al circ d'Estaubé amb neu molt transformada ja a les 10h. Restes de grans allaus en tot el flanqueig del Pic Rouge de Pailla. Canal de Tucarroya amb grampons. Purgues intermitents des de bon matí. Trobem el refugi de Tucarroya cobert de neu, com era d'esperar. Ambient pirineista genuí, tant auster com autèntic, amb gel contra les parets interiors.

Descarreguem pes i sortim cap als Astazous. Itinerari segur si ens mantenim apartats de la cresta Tucarroya - Astazou. Cap traça recent al balcó de Pineta. Coll de Swan i crestegem cap al cim. Ràpid retorn i a gaudir del sol i la terrassa del refugi. Compartim la tarda amb un grup de 4 francesos, als que se sumen 3 bascos que arriben de nit, tots des del vessant nord.


diumenge 25 d'abril, 2n dia
Ref. Tucarroya - coll del Cilindre - Mont Perdut (3355m) - Pic del Marboré (3248m) - Ref. de Gòriz (2160m)

8h, +1275m /-1685m, ***



Tornem a iniciar el dia pel vols de les 7, amb els primer rajos del sol als cims. Comencem amb grampons per baixar de la bretxa. Els tornem a posar aviat per superar la barra que ens separa de la glacera de la nord del Perdut. Canal evident de neu, curt tram a peu, sense dificultats ni rimaia (encara). Fem el coll del Cilindre amb els esquis als peus i el sol al clatell. Grampons de nou per baixar al llac gelat i esquis fins a l' escupidera. Altre cop grampons fins al cim, amb bona traça de Sant Jordi (festiu a l'Aragó).

Gaudim de les vistes mentre els bascos del refugi surten de la cara nord clàssica. Llàstima no puguem veure com la baixaran amb els esquís de telemark als peus (costa de creure!) Nosaltres fem via, que encara volem fer el Marboré. Flanquegem el cilindre per una vira a cota 3000 aproximadament, i acabem baixant a cercar la traça que puja al cim des de Góriz. Creuem els darrers esquiadors que retornen del cim i ens tornem a quedar sols. Boniques vistes del circ de Gavarnie entre boires que van passant.

Descens encara en bones condicions fins la proximitat del refugi, on la neu ja és sopa, sopa, sopa. Passem la tarda reposant i prenent el sol en companyia de la Marta, Dani, l'Alex i el Josep M.

Dilluns 26 d’abril, 3er dia

Ref. Góriz – Collado de Millaris – Collado del Descargador – Gruta de Casteret – Taillón (3144m) – Bretxa de Rolando – Coll de Sarradets – Vallée des Pouey Aspé – Gavarnie.

8h, +1125m/-1930m, **

El darrer dia és el més relaxat, i ens ho agafem amb calma. És dilluns i amb prou feines creuarem algun esquiador vora la bretxa. De pujada, ens desviem per treure el cap sobre Cotatuero, i visitem també la gruta de Casteret, amb una impressionant bauma amb vistes a la bretxa de Rolando. Avui tampoc ens escapem dels grampons i els calcem en algun breu tram de baixada. La resta de l’ascensió fins al cim del Taillon no té dificultats. Vistes i més vistes, repassem des de la distancia els cims i valls visitats i per visitar encara.

Descens cap a la bretxa a la que arribem amb algun curt tram amb escaleta. Seguim cap al coll de Sarradets i continuem fins el fons de la vall de Pouey Aspé sense fer cas a les traces que flanquegen cap al coll de Bujaruelo. És un llarg descens encadenant pales que fem a poc a poc per dosificar les cames. La neu aquí ja té pressa per ser aigua. Esquiem fins al riu (1850m) i caminem fins el poble tot gaudint de les vistes i de la primavera indissimulable. Un cop a Gavarnie, birres i dinar de celebració tot admirant aquestes muntanyes incomparables.

Bones traces de primavera.

Montse i Carles.

12 comentaris:

Berta ha dit...

uaaauuuuu!!!!! a mi m'agraden aquestes!!!!!!! jejeje.....travessa molt completa i amb temps genial per gaudir de valent. Fotos precioses, com sempre!

Roger ha dit...

Veient aquesta piulada i les fotos, em fa vergonya reconèixer que ja he començat a pensar en penjar els esquís...
cegesqui és una bona manera de començar els dies calorosos de primavera...

Carles Serra ha dit...

Magnífica travessa! Felicitats!

Jordi G ha dit...

La travessa perfecta: bon temps, bones vistes, bones fotos, bones cames i pulmons i una col.lecció de 3000s!
Sou els meus idols de la travessa pirinenca
I se m'acudeixen variants per tots el gustos per tot arreu...

Zax ha dit...

Ep Carles i Montse, una pena que no ens trobéssim al Góriz.
Una travessa d'aquelles que fan venir salivera!!!

Ens veiem.
Z's i S's !!!
Daniel

Pep ha dit...

Igual que el Roger, em fa vergonya dir que ja penso en penjar els esquís. Felicitats per la travessa i a veure si encara m'animo a sortir...amb una piulada com aquesta aviat es passa la calor ¡¡

Dani Rial ha dit...

Carles i Montse,
Magnifica i exigent travessa, i si amb això encara no n´hi hagués prou, hi heu afegit un bon grapat de cims.
Les fotos parlen per si soles...
Encantat d´haver compartit a Gòriz xerrada i taula amb vosaltres!
Felicitats.

Aniol ha dit...

Fantàstica volta. Felicitats.
Us deixo l'enllaç dels bascos que comenteu que baixaven la nord del perdut amb telemark.

http://xabigaton.blogspot.com/

Montse i Carles ha dit...

Hola, gràcies a tots. Estem molt contents de la travessa, l'hem realitzada amb moltíssima il·lusió! El massís d'Ordesa i el Mont Perdut són muntanyes excepcionals, i a més a més, amb racons ben sorprenents i preciosos com la gruta de Casteret.

Merci Aniol per l'enllaç de la piulada dels bascos a la Cara N... Per ara, nosaltres no tenim previst cap travessa d'esquí-porno-alpinisme... o al menys que documentem, ehem, ehem,... ;-))

Records per tots, salut!

miscel·lAnna ha dit...

wuau!!! quina travessa, i quins dies, i quanta neu !!,
llàstima que ja desi els esquís per la temporada que ve, més per obligació que per falta de ganes que n'hi ha i moltes...
Felicitats a tots dos

downhill ha dit...

Molt xules les fotos encara que segurament aquesta travessa ja quedarà per l'any vinent per mi...

David T

Xabi ha dit...

Aupa!! Que casualidad, soy uno de los vascos que coincidió con vosotros en el refu en el desayuno, creo que llegasteis antes a la cima, además ya conocía vuestro blog, le monde est petit.
He metido un vídeo de la movida:
http://xabigaton.blogspot.com/2010/04/video-del-descenso-de-la-norte-del.html
Hurrengo arte!!