7 d’abr. 2010

Esquís de GEL o Alta Ruta Aran-Alt Pallars-Ribagoça

Travessa clàssica de 5 dies pel Parc Nacional d'Aigüestortes, però no per això exempta de descoberta, bellesa, alicients, bones baixades, bona companyia i bons àpets !

Track GPS: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=825345




Vam començar amb condicions de neu bones, pero no excepcionals, el temps inestable ens ha ajudat i durant les hores d'activitat s'ha aguantat molt bé, amb dies inclus assoleiats, d'atres més tapats i estones de veritable tempesta. A destacar que cada tarda, ja bens instal·lats al refugi bé ha bufat fort vent, bé boires, nevades, tempestes, i d'altres, que han anat deixat progressivament cm rera cm de neu, cosa que ens ha permès progressar amb molta comoditat (pujades als colls bé amb ganivetes i algun amb grampons) i gaudir de descensos excepcionals !
30-3 Pont del Ressec- La Restanca: +605, - 5
Pujada integral carregant els esquís a la motxilla i refugi quasibé per a nosaltres sols.

31-3 Restanca- Amitges : + 1355, -995
El dia amb més canvis de pells i descensos disfrutons, excepte l'arribada a Amitges: Coll de la Crestada, Port de Calders , Port de Ratera de Colomers, Port de Ratera d'Espot.


1-4 Amitges-Colomina: + 965, -945
Baixada fins Estany de Sant Maurici, Refugi Ernest Mallafré, solitària i excepcional Vall de Monastero, Coll de Mar, Estany de la Colomina.


2-4 Colomina-E.Llong : + 965, - 880
Travessa solitaria, qui dira per les planures antàrtiques, dels Estanys Tort i Cubieso, Coll dels Gavatxos, i descens directe fins l'Estany Nere, a tocar del Portarró. Snow-park de somni pel bosc del barranc del Peixerani i arribada a la "civilització".

3-4 E.Llong-Ventosa-Calvell: + 1045, - 810
Ascens directe al Coll de Contratx, i descens també directe amb visibilitat tambe "descendent" fins l'estany Negre. Arribada just-on-time abans del "marron" !!


4-4 Ventosa-Calvell -P.Ressec: + 360, - 1235
Darrera etapa i curta, seguim les traces d'uns raqueteros que com nosaltres anàven cal el Coll de la Crestada i ens els trobem "estorats" al bellmig de l'estany de les Mongades enlloc de l'Estany de Monges sense saber cap on anar ........ "on és el Montardo ?" s'imposa el sentit comú i ens dirigim plegats cap el Coll de la Crestada amb un ambient cada vegada mes unifomement blanc amunt, avall i arreu, ja tenim el marron a sobre ! Ens creuem amb els grups que pujen de la Restanca i nosaltres directes avall, carreguem els equis des de mitja baixada pel bisc i disfrutem de la neu recent caiguda i del paisatge "Nadalenc" més que no pas primaveral !

Santi, Gemma, Pili
BONES TRACES !

1 comentari:

Jordi G ha dit...

Felicitats a tots tres!
Va ser un plaer compartir amb vosaltres el primer dinar de tornada a la civilització.
Salut a tots, i balena, cuida't les aletes!