17 d’abr. 2010

Descens de la Canal Central dels Encantats

Dissabte 17 d'abril de 2010

±747 m, canal 500 m, 5h, 4.2 E2

Tot va començar fa un mes, després d'escalar la via Estasen al Encantat Petit, vem baixar a peu per la canal central per no pujar al Encantat Gran i fer tota la volta pel Coll dels Encantats. Mentre baixavem, anava pensant: per aquí m'ho veig baixar amb esquís, al menys amb la neu que hi havia aquell dia...













Surto del refugi Mallafré (1950 m) amb esquís als peus i remonto fins la base de la canal, calço grampons, esquís a la motxil.la i segueixo fins el ressalt, on hi trobo un tram de uns 10 m de gel a 60º , amb dos piolets es passa sense problemes.



D'aquí en amunt la canal és un pendent de neu uniforme d'uns 40º/45º que va perdent inclinació a mida que s'acosta a l'Enforcadura. La neu és una mica crosta, es trenca a cada passa, amb esforç vaig guanyant metres.

El darrer terç hi ha neu pols una mica transformada i m'enfonso més, amb paciència vaig fent i arribo a l'Enforcadura (2697 m), jo crec que és un dels indrets més espectaculars del Pirineu català, la mola rocallosa, neta de neu, de l'Encantat Petit a un costat i els espadats enfarinats de l'Encantat Gran a l'altre banda.








Després de prendre el sol una estoneta, esquís als peus i cap a l'ombra!



El primer tram és menys pendent i la neu és pols una mica transformada, els primers girs es deixen fer, més avall trobo neu molt remenada per purgues dels darrers dies, i al darrer terç, la neu crosta d'anar a peu és neu dura pels esquís.



Em vaig acostant al ressalt i uns 50 m abans, trobo una mica de neu menys dura uns metres per damunt d'una roca, i puc fer una repisseta per la delicada maniobra de canviar esquís per grampons. Amb molt de compte, faig el canvi, baixo fins al ressalt i desgrimpo el tram de gel.

Just quan soc a sota del ressalt, cau una purga de neu pols, de les que emprenyen més que una altra cosa, me la miro des d'un costat i penso: m´he estalviat una dutxa de neu... Calço esquís i cap avall de nou, aquí la canal és molt ample i té menys pendent, la neu encara és dura però es deixa fer, arrencant una mica de neu a cada viratge, quan surto de la canal, em ve un "subidón" alhora que llenço un crit d'alegria, mentre encadeno viratges al pendent de sota de la canal a tota la velocitat que em permeten les cames.

El fet d'anar-hi sol encara ha fet l'experiència més intensa, hi ha hagut moments del descens que m'he emocionat: quin descens, quines vistes, quin ambient, que bé m'ho he passat !

19 comentaris:

Montse ha dit...

UAUUUUU!! Per uns moments m'he imaginat que era jo qui ha fet l'ascens i el descens per la canal ;-)

Enhorabona Jordi, per l'atreviment i l'èxit!!

Jaume J ha dit...

realment intens i emocionant. Ja sabia que em perdia alguna cosa... FELICITATS!

albert ha dit...

Falten paraules Jordi G., Magnífic.
No m'extranya que amb aquest baixador t'hagi vingut un 'subidón'.

edunz ha dit...

uau, ben trobat! i un luxe de comunió!

Vidal ha dit...

Wow!!!... eso es "la línea perfecta"!!!... Enhorabuena!!!... Saludos Esgalleros!!!

Pep ha dit...

Felicitats ¡¡¡...per les fotos, per la piulada i sobretot per aquest descens tan brutal amb un munt de sensacions que tan bé ens has sapigut transmetre.

Dani Rial ha dit...

Sens dubte candidata a l´"esqui d´or de l´any".... Felicitats Jordi!

Fidel Mendia ha dit...

zorionak Jordi!
esa linea tiene muy buena pinta, muy estética.
a ver si algún día me animo a visitar esa parte del Piri...
saludos

Berta ha dit...

enhorabona!!! sí, sí....i nosaltres a l'IKEA :)

Gatsaule ha dit...

Molt bona, Jordi, veig que vas trobar una alternativa interessant....

Gatsaule ha dit...

Molt bona, Jordi, veig que vas trobar una alternativa interessant....

Anònim ha dit...

Jordi,
Olé! el descens que t'has marcat! No se't pot deixar sòl... a mi aquestes canals em fan respecte només de pujar-les amb piolet i grampons.

miscel·lAnna ha dit...

Felicitats!! son coses que segur que no faré, però admiro als que son capaços de fer-ho.
gràcies per compartir les teves emocions

Jordi G ha dit...

No estic acostumat a rebre tanta felicitació, només puc dir:
MOLTES GRÀCIES!
MUCHAS GRACIAS!
ESKERRIK ASKO!
M'agrada deixar que les emocions flueixin lliurement, res de guardar-se-les a dins, i vosaltres n'heu fet fluir unes quantes més!

Xavi Figueras ha dit...

Jordi, m'has deixat..... encantat!!!

Anònim ha dit...

Uauuuuuh!! com la conec aquesta a mida que llegia t'imaginava baixant i quina passada, xq lo que és jo ni en pintura em veig baixant x aquí amb esquís, pot ser de cul!! Ets un crac, tipus aquestes galetes tan bones que tant te les menges amb quelcom salat com dolç i si cal sense res.

Anònim ha dit...

L'anònim de les galetes soc jo la Montse Molano.

Xabi ha dit...

Zorionak!!

Qué buen descenso, Ese corredor me parece superelegante, hace tiempo que me apetece ir a bajarlo, ¿En qué mes suele tener más nieve?
Saludos desde Gasteiz.

Jordi G ha dit...

Kaixo Xabi!
Abril suele ser cuando tiene más nieve, pero según la temporada, marzo o mayo también puede estar bien. Aunque en marzo la aproximación se suele alargar por estar la cota de nieve más baja y estar cerrada la carretera. Mejor informarse en la Casa del Parc en Espot 973 624 036. En www.infohielo.com puede haber información sobre condiciones del corredor, al menos de subida.
Agur bero bat