5 d’abr. 2010

De Fonchanina al pic de Baciver (2.725 m.) pel barranc dels Plans



Divendres, 2 d'abril de 2010

1.325 m de desnivell (bicicleta: 250 m. / esquí: 1.075 m.)
Dificultat ** S2, S3 (els darrers 50 m.)
Orientació: SE
Temps: 5 h

La vall de Castanesa és una vall plena d'encant les quatre estacions de l'any. Un paisatge esquitxat per un bon nombre de bordes parlen de la bondat de les pastures de la zona. Arribada la primavera encara avui podem trobar un bon nombre de caps de bestiar. Tanmateix val la pena anar-hi aviat abans que els remuntadors de Cerler portin la "prosperitat" a la vall.

La tardor passada vaig visitar la vall i just on comença la pista que porta a la seva capçalera hi havia una barrera electrònica llavors oberta però que aquests dies de Setmana Santa roman tancada. Els pastors em van comentar que possiblement la tancarien només quan hi hagués més afluència de gent. Amb la previsió de que això passés duc la bicicleta per tal d'arribar a la capçalera de la vall més ràpidament.

Des de Fonchanina prenc la pista que direcció N segueix el curs del riu Baliera. A l'altre costat del riu un magnífic camí (recomanable a la tardor) remunta també la vall i ve a confluir a la nostra pista a la l'alçada de les bordes de Gavàs.

Sóc a la capçalera de la vall, travesso un pont, la pista fa uns quants revolts i ara puja fort. Aviat prenc una pista a l'esquerra (1.600 m. aprox.) que em durà fins a l'ampli barranc dels Plans que amb un bon tou de neu es presenta esplèndit. Arrossegant una mica la bicicleta per la neu arribo fins als 1.650 m., aprox. una hora des del cotxe. La pista continua sota la neu i permetria arribar força més amunt. Des d'aquí és veu l'amabilitat d'una vall magnífica on ja començo a rumiar mil possibilitats de descens. Al fons es veu el collet de Tous cap a on dirigiré les meves traces.

Començo a pujar just per sobre el barranc, aviat trobo els efectes d'una potent allau que ha arrossegat amb força herba i pedres arribant fins al mateix eix del barranc. En cas de neus molt inestables sembla recomanable avançar per la dreta del barranc. A aquesta allau la segueix alguna de més petita. El pendent es redreça una mica i arribo a la colladeta de Tous (2.475 m).

A partir d'aquí cal fer un flanqueig una mica exposat amb neus inestables per sota la punta de Pleta Vella. La neu força ventada es trenca en petites plaques al meu pas. Comencen a arribar núvols alts que tapen els cims entre ells el Baciver. Després d'una estona de flanquejar entro a la boira, no veig res i el pendent es redreça. Resten segons l'altímetre uns 50 m. per arribar al cim, decideixo deixar els esquís i calçar grampons. Arribat al cim passo mitja hora meditant: dong, dong,.. però la cosa no escampa, llàstima la vista, segur que val la pena ¡¡

Retorno als esquís i ara que tinc una mica de visibilitat cap al sud provo de baixar cap a l'Eixample,...renuncio aviat. És una pala llarga i bona però que avui es troba molt encrostada.

Arribat de nou al coll baixo per les pales de la dreta del barranc que tenen una mica més pendent i una neu excel·lent ¡¡¡ A 1.920 m trobo una cabana de pastor en prou bon estat, pels estris que hi han sembla activa a l'estiu.

Em costa una mica retrobar la bicicleta entre la neu. Retorno a Fonchanina en poc més de mitja hora amb un sol radiant i el bon regust d'un bon dia de muntanya¡

Han estat testimoni del meu pas dues guineus, un bon grapat d'ocells i uns quants isards. Cap petjada humana i és Setmana Santa ¡¡¡¡

Salutacions des del Pallars i bones traces. Per cert, són gairebé les 5 de la matinada i desisteixo de penjar més fotos, les connexions aquí...

Condicions: la neu presenta continuitat al barranc de Plans des de aprox. 1.600. Base de neu dura amb una mica de neu pols a sobre. Al coll de Tous petita acumulació de neu. A partir d'aquí neu dura i una mica aplacada al vessant sud de la punta de Pleta Vella i del cim del Baciver. El descens una mica encrostat fins al coll de Tous i a partir d'aquí uns dits de neu pols, transformada a les parts més baixes. Sol radiant i fresca, núvols alts cobreixen a primeres hores del matí els cims més alts.

Bibliografia: Manel Broch; Eduard Martín, Excursions amb esquís pel parc Posets-Maladeta. Ed. Prames, 2001.

7 comentaris:

Jaume J ha dit...

Pep, fantàstic! M'apunto la vall i la pista per pujar-hi amb la bici i la family a la tardor. La cabana que dius encara no és al fotocasa... tant de bo que no hi sigui mai!

albert ha dit...

Caram Pep !! Molt bona. Ja sabia que la tenies clixada i veig que s'ha fet realitat, m'analegro. Sens dubte s'ha de promocionar el Biciskimountain una bona alternativa per fer aproximacions.

Montse ha dit...

Pep, enhorabona per l'activitat!! A veure si podem muntar alguna sortida de biciesquí plegats!!

Salut des de Vielha.

Carme S ha dit...

Això de la biciesquiada m'agradat. Em recorda la meva època a "Amics de la Bici" quan anàvem en tren i bici a fer esquí de fons. Erem moooolt joves.
Per cert, la foto està feta amb l'automàtic? Ets el millor.

Pep ha dit...

Això del biciesquí enganxa i molt ¡¡ Per cert he vist que a la majoria de mapes el cim l'escriuen Basibé i sembla que fa un metre més d'alçada 2.726.
Demà marxo solet uns dies de travessa amb la bici però sense els esquís pel Montsec, Ribagorça, etc. Ja us explicaré si torno sencer ¡¡¡

Xavier M ha dit...

Un plaer llegir aquesta piulada.

miscel·lAnna ha dit...

Felicitats!! Pep, m'ha costat entendre això de l'esqui-bicing,:-).
Bona piulada, em sembla que també ets un lletraferit...
que et vagi bé, aquests dies, fins la tornada...