29 de març 2005

Piada SS: Haute Route Corse à skis - 19 a 28/03/2005

Enviat per Pilar V.
Company@s,
Abans que els records es difuminin en la memòria ...........
..................... i, en memòria dels apasionats i dels que estimen la muntanya ................
aqui va una breu piada de la travessa anual de Setmana Santa !

Vídeo de JJ.………….. i, per fi, …………… Còrcega !!!!!!!!!!! Aquest any despres de buscar objectius, muntanyes i països on foquejar i diverses maneres de plantejar la travessa i la ruta, un compacte pack de 8 esquiador@s del cegesqui hem estat 6 memorables dies de travessa per les muntanyes corses !!!!!

Tot ha vingut de cara i ha sigut fàcil i fluid: la logística dels transports (cotxe, ferry, esquis-foques-pota, taxi, tren, bus), els itineraris diaris, els refugis i gîtes, l'estat de la neu, la meteo, la companyia, …………. !!!!!

Durant sis jornades ens hem vist transportats en l'espai i el temps: - de la muntanya del mes de març a casa, a la muntanya corsa del mes de maig …….. !!!!!! - a un lloc de relleus alpins o de pirineu central, però, on els indicis de vida i vegetació corregeixen l'altímetre virtual a les alçades reals d'entre 2700 i 1500 msnm

- per sobre el meditarrani blau i els mars de núvols blancs - en la mes immensa sol.litud de la muntanya on cal afilar la intuició que proporciona l'experiència muntanyenca per seguir el rastre, la traça i encertar el millor itinerari …...

- en la més càlida acollida dels refugis obsequiats a qui en sap gaudir, amb oferta de menu personalitzat cada vesprada i amb servei de massatge inclòs ………

- del "grand bleu" dels dos primers dies a la meteo incerta i variable de la resta que ens ha ajudat a no acabar socarrimats i deshidratats i a no fondre la neu !!
Això si, ruta NO apte per a qui no li agradi: fondre's i sentir-se que tot-es-ú amb la samarreta suada i la motxilla carregada, fer múltiples canvis de pells, travessar barrancs i rius, posar i treure esquis, carregar esquis a l'esquena, patejar amunt i avall, fer slalom pel bosc, la bona companyia, la incertesa del que hi haurà rere cada coll, ………………..

La ruta segueix com a base el GR-20 que a l'estiu es fa a peu de refu a refu (1 refu per etapa). Nosaltres prenent aquest itinerari de referència hem anat improvitzant alguna variant sobre la marxa per poder disfutar dels millors descensos i triar l'itinerari més evident d'ascens !

Resum de la ruta: Col du Vizzavona a Asco: + 6144
desnivell pujada, - 7015 m descens i 46,15 hores efectives de ruta !
Esquiadors: Carles, Roseta, Carme, Berta, David, Jaume, Roger, Pili

Dissabte: 5.00 am Bcn - Niça - Calvi en fantàstic ferry - 20.00 Corte

Diumenge: Col du Vizzavona 1130 a Ref de l'Onda 1430 Col du Vizzabonna - Cascada dels anglesos 1090 - Pasarel·la Turtettu 1490 - Coll o Brecha Murtello 2020- fantàstic descens fins l'alçada del refugi- petit repetxo fins ref de l'Onda 1430 (+ 985, - 760, 5h)

Dilluns: Ref de l'Onda 1430 a Ref de Pietra Piana 1840 Bocca d'Oreccia 1470- carena- i pujada pel fons de vall a la Serra di Tenda- flanqueig amb piolet i grampons sota la Brecha Bocca de Meta 1955- Punta Pinzini Corbini 2020- carena de Serra Bianca- descens per aprofitar pales fantàstiques- pujada a Col Bocca Manganello 1800- Ref Pietra Piana 1840 ( + 1150m, - 850m, 7h )
Dimarts: Ref Pietra Piana 1840- Ref Manganu 1600 (etapa reina .............. o pa-sucat-amb-oli ??) Pujada fins la carena per canviar de vessant i llarg flanqueig fins Coll Bocca Muzzella 2205- Plateau de la Bocca Rinosa 2150- Col du Rinoso- magnífic descens per neu dura fins (.... ull !!) fins cota 2000, flanqueig- ascens a Bocca du Soglia 2050- flanqueig pel costat de la cresta fins la Punta Alle Porta 2315- flanqueig fins Brecha Capitelio 2225- descens trepidant pel mig d'unes gorges convertides en cano nevat fugint del marrón- slalom pel bosc- Ref Manganu (+ 750m, - 1070m, 5,15 h récord horari !!!!!). Compartim el refugi amb 3 alemanys veterans que era temps van fer la travbessa fa 20 anys !!!!! ........... Ens informen que un grup de 4 valencians també l'estan fent i van una etapa davant nostre .............

Dimecres: Ref Manganu 1600- Castel du Verjhu 1405 Descens fins a Col Bocca d'Acua Ciarniente 1570- visita a la Bergerie (o casi dutyfree ............ segons comentari dels 3 alemanys veterans que ens hem trobat al refu) - Altiplà de Campolite 1620 i preciosa travessa pel mig de vells boscos de roures centenaris morts ..........- pujada al Cim d'en David- Col Bocca a Reta 1885- Capu a il Tozzu - intent de descens pel la pala que la setmana passada segons els alemans estava a vessar de neu ............- "encigalada" pel bosc- Gîte Castel di Verghjio 1405 (+809m, -1105m, 8 h)


Dijous: Castel di Verghjiu 1405- Ref Tighettu 1685 Emboscada matinal fins les Bergeries de Radule 1370- Cascada de Radule- comencen uns engorjats- creuem el riu i remuntem la vall- 1545 tornem a creuar el riu ......... - fantàstica ascensió tot remuntant la vall , passem les runes de Tula amb la vista de Ref Ciotulu di i Mari a la capçaera de la vall- ens desviem però cap a la Bocca di Foggiale 1960- descens pel barranc di Foggiale .......... fins alli on podem i fem el saltimbanqui per creuar el barranc ...- caminata- remuntada de la vall de Calasmina fins les Bergeries de Ballone 1440- continuem l'ascens fin al refugi Tighettu 1685, on l'únic allau que hem vist en tota la travessa juga a favor nostre i ens ofereix un oportu pont de neu per creuar per ennèssima vegada el barranc !!!!!!! Fàntàstic emplaçament i immillorables vistes de la vall !!!!!!!!

Divendres Ref. Tighettu 1685- Monte Cintu - Asco Remuntem el barranc de Stangi amb diverses opinions sobre la traça a seguir ................- Punta Crucetta- flanqueig sobre les pales del llac de ................ (??)- Pointe des Ébulis- tram final fins el Cintu pel vessant S de l'aresta tot deixant una traça com una autopista !!!!!!! Fem el Cim més alt de Còrcega i punt culminant de la travessa , llegim el llibre de piades i una colla de catalans hi havia estat fèia 2 o 3 dies ................ Però intuim que som els únics pirates que estem fent tota la travessa integral !!!!!! Visca cegesqui! .............. I els valencians ............. No han fet cim ? Disfrutem de les vistes i ens freguem les mans amb el magnific descens que ens espera ............. Que al final resulta més delicat del que semblava ............ Ens trobem als valencians atacant de pujada el cim pel vessant del descens ...........??!! feia 2 etapes que havien renunciat a la travessa per les males previsions meteorològiques ! Baixem com podem, alguns amb més fortuna que altres, per la vall de Manica sota les belles roques de Mulettes- emboscada i patejada final pel bosc - via crucis a lo eskiador per rematar fins a Asco (es divendres Sant i en lloc de la creu i descalços ens fem el nostre personal via crucis amb botes i carregant esquis i motxilla uns 7 km carretera avall !!!!!)

Arribada apoteosica final al nostre estimat Gîte on la parella que el regenta des de l'inici de temproada en "soigne" ( o ens cuida) d'allò més bé !!!!!! Sopar de campeonat ! (+ 1400m, -2300m, 12 h : RÉCORD DE FI DE TRAVESSA)
Dissabte: gimcama de transports per anar a buscar els cotxes al Col du Verghjiu: taxi 4x4, tren (es un tren ??!!), bus....... i visita a Corte
Diumenge: intent de tursime pel Cap di Corsica sota la pluja, i de cafè en cafè per Bàstia, agafem el ferry a les 21.00 despres d'una magnífica posta de sol
Dilluns: SORPRESA !!!!!!!!!!! trobada improvitzada a la Porta Catalana amb l'altre expedicio de cegesqui que ve del Mont Thabor !!!!!!!!
Arribem amb prou temps com per mejnar la mona a casa !!!!!!!!!!
Avui ................ Desitjar-vos BONNES TRACES !!!!!!!!!!!!!