21 de març 2005

Piada Pica del Canigó 2784m - 19 i 20/03/2005

Enviat per Eloi F.

Carles Z. i Eloi F.
Dissabte: Pàrquing damunt el coll de Millères - Coll de les Voltes - Xalet de Cortalets - Pica del Canigó. + 1.850 m. - 0 m. 4h.
Diumenge: Canigó - Bretxa Durier - Pic Barbet - Cortalets - Balag - Pàrquing. + 50 m. - 1.900 m. 3h.
Les barreres que posen a les pistes forestals del Canigó obliguen a forts desnivells però la bellesa del massís s'ho val. Enguany encara hi ha un bon tou de neu per damunt els 1.600 m., contrastant amb el massís de Ulldeter-Núria que es veia força pelat per les ventades (curiosament excepte la mateixa vall d'Ulldeter).
Primer provem la pista del ref. de La Molina però al Coll de Forn (705 m.) ja hi ha barrera; ens sembla massa començar a carregar esquís a aquella alçada, enmig de brucs i farigoles.
A la pista de Balag hi ha més sort i podem pujar fins un revolt a 950 m. d'alçada, per sobre el coll de Millères. Des de la carretera de Fillols pista en força bon estat. M'han dit que a la pista de Marialles també hi ha barrera al Coll de Jou (1.125 m.). Nosaltres volem pujar per Cortalets i enfilem primer el camí al Coll de les Voltes amb esquís a l'esquena per un camí ben fressat i força solei. Al coll (1.838 m.) entrem de cop a l'hivern i seguim ja amb esquís per la pista que puja de Balag ben colgada de neu pols. Passem per la petita cabana de Cortalets (sembla en bon estat, obrir-la ens hauria soposat una bona estona de palejar) i arribem al Xalet, amb el refugi lliure (a l'hivern) Jean Coderch al costat (19 places). Travessem els plans i enfilem els vessants del Pic Jofre. Seguim amb esquís fins la Portella (2.600 m.). La forta inclinació de la pala final (i neu dura) ens aconsella seguir per les petjades properes a l'aresta amb esquís a l'esquena.
Al cim el vent ha fet de les seves i hem de palejar una bona estona per desfer l'aresta i tenir un replà per dormir. Bo i la boirina tenim un bonic capvespre i a la nit les estrelles i les llumetes de Vernet, Prada, Perpinyà, Figueres,... Temperatura a - 6ºC i gens de vent.
Diumenge baixem per la Xemeneia fins la Bretxa Durier i flanquejem amb crampons i en lleugera pujada per sota el Pic Barbet fins una segona canal d'uns 30-35º que ens permet accedir al cim. Allà trobem un grup de Perpinyà que han pujat en esquís des del Ref. de l'Estanyol (1.486 m.). També cal pujar a peu des de les proximitats de Vallmanya!. El seu descens serà per boniques pales de neu primavera.
Nosaltres seguim ja amb esquís la carena de Barbet fins un gran pedró i baixem per magnífiques pales de neu dura i neu pols a estones fins el Xalet de Cortalets. Aquí la neu ja es transforma en primavera-humida però des de la cabaneta de Cortalets seguim la pista amb la traça endurida de raquetaires i algun esquiador. Per aprofitar la neu baixem pel refugi forestal de Balag (magnífic; 20 places, llar de foc, molta llenya) amb neu contínua fins els 1.500 m. i discontínua fins els 1.350 m. Després algunes dreceres amb marques de pintura groga ens permeten escurçar la pista fins el cotxe.
Bones esquiades!!!
Eloi.