2 de maig 2005

Piada Pic de Ratera 2862m i Tuc de Saboredo 2824m - 30/04 i 1/05/2005

Enviat per Roger Ll.
Després de dormir a Casarihl, agafem els cotxes fins Banhs de Tredós, on carreguem els esquís fins la Cabana d’Aigües Tòrtes, a uns 1800m. Allà ens posem els esquís i anem foquejant pel pendent suau que creua la zona dels llacs, fins que ens enfilem cap al Port de Ratera de Colomers i voltem el cim per atacar-lo per la pala Sud-est.La neu massa primavera no ens deixa gaudir plenament de la pala del cim. Però un cop girem cap al nord per anar al refugi Saboredo, ens trobem uns descensos suaus amb neu primavera prou bona.
Per la tarda, reposem al sol tot esperant la resta de companys que se’ns afegiran al vespre, i esperant el sopar molt complert que ens oferirà el Julián, el guarda del refugi. Per la nit serem 21 cegesquiadors + 3 esquiadorsfrancesos + el guarda: ja no hi cap ningú més en aquest petit refugi.

L’endemà ens llevem aviat, tot sabent que un grup de 21 esquiadors costa de moure. Creuem el Lac Glaçat i enfilem cap el Coll d’Amitges. És millor camí si en lloc d’arribar al coll, ataquem la pala que queda a la seva dreta. Des d’allà fins al cim sense treure’ns els esquís, excepte els metres finals.

Fem el descens seguint el mateix itinerari fins el Lac Glaçat, però un cop allà ens desviem seguint el curs natural de l’aigua, que ens porta a una canal estreta però que l’estat de la neu permet afrontar sense excessius problemes.
Un cop agrupats al refugi Saboredo, seguim el descens de la vall. Fins alrefugi hem tingut neu primavera que ens ha permès de gaudir dels descensos. A partir del refugi, l’estat de la neu no és tan bo, tot i que no arriba a estar podrida del tot. Ens traiem els esquís al Pònt de Lòcampo, i seguim una estona a peu fins al lloc on els companys que van pujar dissabte al vespre havien deixat els seus cotxes.
DISSABTE: Banhs de Tredós – Tuc de Ratera – Refugi Saboredo
Participants: Carles, Jaume, Berta, Marina, Neus, Sergi X., Pilarín, JoanManel, David T., Aureli i Roger.
Desnivell: +1200 / -700
Neu: dura a primeres hores, però es transforma ràpidament. Esquís a partir de 1800
Dificultat: ** excepte la pala S4 del cim
DIUMENGE: Refugi Saboredo – Tuc de Saboredo – Refugi Saboredo – Pònt de Lòcampo
Participants: Carles, Jaume, Berta, Marina, Neus, Sergi X., Pilarín, JoanManel, David T., Aureli, Sergi B., Ricard, Pili V., Peter, Kristin, Eduardo,Tomàs, Georgina, Santi, Gemma i Roger.
Desnivell: +800 / -1500
Neu: dura a primeres hores, però es transforma ràpidament.
Esquís fins 1700
Dificultat: **. L’estreta canal a la sortida del Lac Glaçat pot ser complicada en funció de l’estat de la neu.