6 de maig 2005

Piada - Tuc de Molières 3010m - Val d'Aran - 6/04/2005

Enviat per Carles Ll.

Inici: boca sud del tunel de Vielha (1600m)
Descens per la Vall del Riu Nere fins 1350m aprox.
Desnivell: + 1400 / -1650m
Horaris: 4h30 l'ascens / 2h el descens
Esquiadors: Juanlu, Isaac, Ricard, Carles x2 + Boira i Bitxo.
Temps variable, núvols d'evolució que encapoten cims. Ens quedem sense veure les Maladetes.

La neu no apareix de forma continua que un cop superada la primera cascada, sortint ja del bosc. Optem per superar el circ sota el refugi per la banda sud, costat Feixant, ja que la ruta habitual per la solana no ofereix continuitat de neu en un parell de punts. Neu molt transformada en aquest tram, s'ha de fer d'hora, sobretot si es vol baixar per aquesta banda. A partir del refugi la neu aguanta millor, ja que la base sembla més compacte i la calor minva. Passat el coll, poc gruix de neu i molta pedra fins el cim que es fa amb esquís.

Tant la vall d'Escaleta com la de Nere tenen millor orientació, i presenten 10cms de neu nova sobre base regelada força dura. La primera meitat del descens es doncs excelent, amb una neu pols, pols, pols. Un cop al fons de barranc, ja abans del llac, la neu esdeve primavera i fonda sobtadament. Moltes restes d'allaus en la zona de Horno, però s'arriba practicament sense treure esquis fins la pista forestal. La meitat de la pista encara te neu, pero a fora els prats estan ja pelats, almenys a la solana. Caminen només 15 min fins als cotxes aparcats a la curva de la carretera.

No hem trobat neu crosta en cap moment, però la primavera esta ja avançada pel que fa a la neu. No esta fent gens de fred (per ara) i això es nota. A la Vall d'Aran les solanes estan molt pelades i només apareix neu per sobre 2000m aprox. En orientacions nord la neu sembla estar molt i molt bé, però només en cotes altes. Es esquiable potser a partir de 1500 aprox. Pel que hem vist de les maladetes, les pales de descens de l'Aneto a Aigualluts tenen molt poca neu, afloren mols i molts rocs vist la epoca de l'any que som. Falta veure si ara torna a nevar tal i com diuen!

Ah, impresionants les gosses del Juanlu, com a mínim han fet el doble de desnivell que nosaltres, i ens anaven esperant! La baixada a l'esprint!

Fins aviat, bones esquiades.