27 d’abr. 2005

Piada - Tuc de Maubèrme 2880m - Val d'Aran - 27/04/2005

Enviat per Carles Ll.
Desnivell: +/- 1400m.
Horari: 5h l’ascens/ 2h15m el descens
Components: Jordi, Ivan, Rafa, David, Carlos i Carles + Kumbu

Matinem de valent per poder baixar a una hora raonable vist el sol i la calor que fa aquests dies. Sortim del Pla d’era Ribera a 1490m (sobre Bagergue) al voltant de les 6 del matí. Fem la pista de Liat amb esquis a l’esquena fins aproximadament la cota 1800 en que la pista comença a planejar. Arribats a la cabana des Calhaus, ens separem en dos grups. Uns van a fer la normal, el Jordi, l’Ivan i jo remuntem pel vessant est en direcció al Llac de Montoliu. Fem l’ascensió des del Pòrt d’Urets per l’aresta SE del Maubèrme. Guanyem el coll sense dificultat, i seguim amb piolet i grampons. Aresta de neu en un principi amb ressalts de roca curts que cal atacar pel fil mateix. A mitja cresta, els gendarmes ens obliguen a abandonar el fil. Cal flanquejar pel vessant NE del cim i guanyar de nou l’aresta dos cops abans de arribar al cim. La dificultat no és gran, però cal tenir ho clar abans de submergir-se en el buit d’aquesta vessant.

Ens retrobem els 6 al cim, fa un bo primaveral que dona goig, les vistes son extensíssimes, tot el Pirineus és davant nostre. Fem el descens plegats per la normal, amb neu dura en principi, després pols, al final humida. Però bona, molt bona en la majoria del descens. El Jordi i l’Ivan s’aturen a treballar una estona (perfil de neu) abans de retrobar-nos als cotxes i baixar a dinar ... i treballar.

I el Kumbu que no deixa de sorprendre'm. L'haurieu de veure baixar i pujar l'aresta i les pales de 50º. Es un alpinísta consumat. Ara cal ensenyar-lo a assegurar, per que ens doni un cop de mà des de dalt en els passos xungos!