9 d’abr. 2024

Sortida de Cicle al Vallibierna 3059 m, 6-7 abril

A la zona de la Ribagorça hi ha nevat força, malgrat la previsió és de fortes ràfegues de vent el dissabte i el diumenge.


Dissabte 6 d'abril

+ 600 m, 8 Km (opcional fins al coll de Vallibierna + 1000 m, -400 m, 11.5 Km)

El dissabte sortim de la pista que puja al poble d' Aneto fins que la neu ens fa aturar, a 1.850m. Comencem a foquejar en direcció al túnel, a 2.100m i longitud de 1.5 Km.







 

Un cop ja a l'altra banda veiem traces que flanquegen tota la presa, seguint el GR. Per sort la neu és primavera, i en algun tram posem ganivetes. Cap al final de la presa guanyem alçada per assolir la cabana i llac de Botornàs, ja a 2.300m, i des d'aquí suau pujada per accedir al refugi Cap de Llauset, a 2.425m.

 




Com que encara hi ha tarda per endavant, una part del grup decideix continuar fins a la Collada de Vallibierna a 2.729m,  sota unes fortes ràfegues de vent. Fem mitja pensió al còmode refugi, que encara manté l'essència de nou, i avui està ple. El sopar i esmorzar és molt correcte en quant a qualitat i quantitat.


Diumenge 7 d'abril

+ 600 m, -1200 m, 15 Km

Continua la previsió de fortes ratxes de vent, i sortim d'hora per trobar neu en millors condicions. El dia està tapat i encalitjat per la pols arrossegada pel vent de sud. Sortim en direcció nord-oest cap a travessar l'estany de Llauset i ja anar-nos encarant a la pala de pujada al cim. Per sort el vent no ens molesta gaire en aquesta zona -  més tard sabrem que cap a la zona del Pic Russell sí que ha apretat de debò -  i anem pujant amb una neu primavera que al final de la pala ens obliga a posar grampons. Tot i que el refugi estava ple, només som dos grups que anem en direcció al Vallibierna. Un cop al cim, 3.059m, desfem el primer tram amb grampons i a mitja pala ja calcem esquís, amb una neu mig primavera que ens satisfà prou. Tornem al refugi desfent l'itinerari de pujada per fer una mica de pica-pica al refugi i tirar avall.



 







Ara toca desfer el flanqueig de pujada, per sort la neu continua de primavera. Intentem evitar baixar massa arran de la presa, i ens mantenim en alçades avançant entre pales de neu i algunes roques que ens fan descalçar. Finalment recuperem el camí del GR, que té algun tram equipat amb cable, i arribem, de nou, al túnel. Un  cop passat, calcem esquís fins a pocs metres d'on vam deixar els cotxes. Amb només poc més de 24 hores, la neu de la pista ja ha reculat força.

Parem a fer un plat combinat al clàssic restaurant Lavaix, a Pont de Suert, per celebrar l'èxit de la sortida i un nou 3.000 amb esquís de muntanya per a alguns.




Participants: Albert K, Lluís A, Adrià R, Marcelo S, Manel C, Roser R, Sancho M, Oriol S, i Paco P.

Bones traces!





1 comentari:

Manel C. ha dit...

Gràcies per la piulada. Un gran repte el flanqueig de l'embassament de Llauset. Bona sortida d'esqui muntanya. No us ho penseu, la neu marxa a tota velocitat d'un dia per l'altre.