12 d’abr. 2024

Serra de Comadelo 2434m

 Dimecres , 10 d'abril de 2024. Comadelo (2434m), pic del Mich del Vedat (2322m), pic de Comadelo (2267m) i retorn a Comadelo (2434m) +/- 1300m, 16km, 5CDP, 5km d'aproximació (2x2,5), 0 rascades, F, S2, **. 

Ja feia temps que li anava al darrera i aquest dimecres s'han alineat els astres. Pujar al Comadelo no té cap dificultat i és molt assequible, però que es donin les condicions per esquiar més o menys per tota la serra i fer-ho amb una certa seguretat anant sol ja n'és una altra. He posat dues estrelles perquè s'ha fet una mica pesat el porteig de 5km entre l'anada i la tornada, els 5 canvis de pells i alguns trams en què t'has de descalçar i carregar esquís, sobretot després de baixar la pala NE del pic.

El vessant NO una setmana abans...

i avui.

La idea general és: pujada al cap de la serra i després progressar cap el pic de Comadelo de la manera més econòmica possible. A partir d'aquí, baixar la pala NE del pic (400m de baixada o més segons condicions) fins on ens permetin les ganes de tornar a pujar amb els esquís a l'esquena per anar a trobar la pala NE del pic del Mich i aquí tornem-hi: baixada fins on es pugui o bé flanqueig pla fins a trobar la pujada franca cap el coll i d'allí al cap de la serra altre cop per a fer la baixada cap a la pista per la pala NO de Comadelo (600m de baixada). 


Pala NE del pic de Comadelo, amb la neu estovadeta a punt.

Si no tens pressa, vols gaudir de la soledat i d'unes vistes impressionants al Turbón, Bassibé, Pic de Castanesa, Perdiguero, Vallibierna, Aneto, Russell, Molières, Comtessa, Besiberris, Pica Cerví, Corronco, Mont Rebei i molts més que em deixo i si no t'importen els inconvenients esmentats, és una excursió molt recomanable amb les valls de Barravés i Castanesa als peus. 





El recorregut a peu fora de la neu també està amenitzat per una abundant presència de fauna: se m'han anat aixecant tres daines i dos guineus a pocs metres d'on havia de passar, un falcó o algun rapinyaire semblant m'ha ofert una exhibició de vol i ja no parlem dels força nombrosos voltors. 

Un mal auguri? de moment no s'ha complert...

Més accessible per la banda de Llauset, ja que per Castanesa, a no ser que es puguin calçar esquís de molt avall es necessita un tot terreny per a fer una mínima aproximació i la pista de Fonchanina a l'entrada de la vall tampoc és que estigui gaire bé. El biciesquí també és una opció i l'he utilitzat alguna vegada per Llauset. 

Vist des de baix, no sembla que es pugui esquiar en absolut. La neu és just al darrere.



2 comentaris:

Jaume J ha dit...

Genial. Excursió molt interessant!

Berta ha dit...

Bonica sortida, segur que ben solitària! Tinc ganes d'anar per aquesta vall...s'han d'alinear molts astres! Tu, com sempre, amant dels cranis de les bèsties :)))