25 de març 2019

Diente i Muela de Alba 3.111m i 3.120m.

Sortida de cicle 23 i 24 de març del 2019
Amb 11 participants: Alex, Daniel, Elisabet, Pep LLuís, Oriol, Letícia, Núria, Eduard, Mercè i els coordinadors Toni i Cesc

La previsible manca de neu a les vessants orientades a sud del cim Russell inicialment previst, ens fa canviar de plans a última hora i per assegurar la jugada anem a buscar la major alçada i orientació nord del massís de la Maladeta.
El punt de trobada és a la Escuela de Montaña de Benasque on sopem, dormim i esmorzem per 28 €.
Alguns dels participants ja han escalfat motors pujant dissabte al Castanessa o al Gallinero. Buscant la opció més interessant per als participants i menys massificada, decidim anar al coll d'Alba per poder optar entre els cims de la Maladeta Occidental el Cordier o el Diente i la Muela de Alba.

Inici de l'ascensció pels boscos de Paderna

A les 8h sortim de l'Hospital de Benasque (1.750m.) amb els esquís als peus. Rapidament guanyem alçada remuntant pel bosc a l'esquerra del primer tub i passant per segon tub de Paderna. Ja hem deixat el bosc enrera i la vall s'obre entre el cim de Paderna que deixem a l'esquerra i les espectaculars Tuques Blanques a la dreta. El dia és esplèndit i la tempaeratura molt suau.

Les Tuques Blanques

Travessem la cresta de Tuca Blanca per entrar al barranc d'Alba i progressant en direcció nord i sense cap dificultat ens situem al peu del coll. Deixem els esquís i amb grampons i piolet remuntem el tram final d'uns 100metres molt drets fins al coll d'Alba (3.081m.)


Remuntant el tram final del coll d'Alba

Grimpant per la cresta, aèrea però de poca dificultat, assolim vora la una del mig dia la Muela de Alba (3.111 m.) i fent un flanqueig una mica exposat, el Diente de Alba (3.120m.)


L'Oriol a la Muela de Alba. Al fons l'Àlex al Diente

Admirem el paissatge que ens rodeja i després de fer una queixalada iniciem el retorn desgrimpem el coll. Ja amb els esquís als peus iniciem el llarg i sostingut descens amb una neu de molta qualitat i en quantitat
més que suficient, que ens permet gaudir molt l'esquiada.
Sobre les 16h. arribem a l'aparcament de l'Hospital.


Baixant per la pala central


Últims viratges arribant a l'Hospital

En resum, es tracta d'un objectiu molt complert i interessant, amb un cert nivell alpinístic i un gran descens molt homogeni i totalment esquiable, en un entorn prou conegut però de gran bellesa.
Sorprenentment hem pogut gaudir d'una neu en molt bones condicions de quantitat i qualitat.



Desnivell. +- 1.380m.
Distància total: 13.850 m.
Dificultat: **/*** BEA S2


4 comentaris:

Hèctor Alonso ha dit...

Quina bona pinta!!!

Jaume J ha dit...

molt bé Cesc & co! un clàssic també, un cim del cicle de sempre, vaja doblement càssic!

Mercè B. ha dit...

Les vessants nord del Pirineu encara amb bona neu! Gràcies per la piulada!

Berta ha dit...

quin dia més bonic que vau tenir! són dos bons cims! enhorabona per l'organització de la sortida de cicle, sort en tenim!!!