20 de març 2009

Pic de Carlit (2925 m) des de Lanós. Un Adagio imperfecte

Dificultat : **** , S2 ,
Dificultat alpina : canal de neu de 35 - 45 º, baixable amb esquís en bones condicions
Desnivell : uns 2000 metres de desnivell.
Horari: unes onze hores per a un equip entrenat

Poc ens pensavem que aquesta sortida acabaria sent una de les més llargues de la temporada. La vall de Lanós, discontinua i plena de raconets, ens va permetre una tranquila pujada però a la vegada és mostrà totalment desaconsellable per a la baixada, la qual cosa ens obligà a realitzar un llarg itinerari circular per tornar al punt de partida.



A partir de l’estany de Lanós, però, canvia la naturalesa de l’ascensió: una suau pujada per una valleta que desemboca en la piràmide final del cim. Gràcil i de formes esbeltes, és atractiva, elegant i atrau la mirada des de qualsevol punt.Un gran cim, en definitiva, que mereix trobar-hi un itinerari més idoni, que no impliqui l’elevat preu que tinguerem que pagar, en termes de temps i esforç, tant el nostre equip, com el d’en Ferran, que realitzà l’ascensió des de Font Romeu!.
Per cert, molt elegants les vostres traces a la canal que baixa a les Bulloses.

Quina casualitat ( o no) que ens trobessim només tres equips al voltant de la muntanyai tots tres del cegesqui : El Jordi i la Carmela, en Ferran i en Paco i en Josep Maria i jo.
Aquest estiu penso que m’ocuparé uns quants caps de setmana en trobar aquest itinerari ideal, que ben segur serà llarg, valent i amb magnífics descensos, però més assequible. La muntanya s’ho val. La propera temporada el podrem fer tots plegats si voleu, eh Ferran i Jordi ?

El nostre itinerari ?

Sortim a les 09’20 del poble de Porta (1600 m) – Cabana dels Ingeniers – Estany de Lanós (2200 m). En aquest punt ens acomiadem d'en Jordi i la Carmela que giren cap el Coma d'Or – Prosseguim per una valleta idílica fins a la base del cim, on pugem fins on podem amb els esquís. Plantem les fustes i pugem feixugament els darrers 300 metres de desnivell per la característica canal Oest del cim (35º – 45 º com a màxim) - Pic del Carlit (2925 m), on arribem finalment després de 6 hores 10 minuts de pujada superant una alpina però fàcil canal final.





Desfem la canal i calcem esquís. - Baixada sobre una neu memorable per el mateix lloc fins a l’estany de Lanós (S2 ‘disfruton’) – Remuntada fins a la portella de Lanós (2468 m) – flanqueig fins a una primera portella (2505 m) , que es converteix en un entretingut puja-baixa i d’aquí a la portella d’en Garcia (2550 m) – Descens trepidant (S2) en la penombra sobre bona neu fins al port de Puimorens (1900 m ) – Ja de nit, practiquem l’esquí ‘de sensació’ sobre una neu primavera fàcil (encara no havia regelat) fins a la part baixa de l’estació – Literalment estès al terra panxa amunt m’espero amb tot el material mentre en Josep Maria va a recollir el vehicle caminant per la carretera.

Buf, buf, buf. Han estat onze hores d’activitat.

Josep Maria M i Xavier M

5 comentaris:

Berta ha dit...

molt bona!l'esquí de sensació m'ha fet molta gràcia...

edunz ha dit...

felicitats, un itinerari ben complet. L'accés a la presa de Lanós també és pot fer per l'antic camí del carrilet que puja per l'esquerra de la vall, molt més directa, però també més exposat a les allaus. Per arribar-hi cal passar pel llac i refu de FontViva i en forta pujada trobar-lo, llavors ja puja suau i planejat fins a la presa.

Xavier M ha dit...

Gàcies per la informació. Pel que veig ja tens feta la teva exploració personal de la zona

Ferran B. ha dit...

Xavi,

Si que va se casualitat, que fessim el Carlit cada un desde un costat, nosaltres varem arribar al cim a les 15 h. i ens i vem estar fixan molt en la canal oest, per baixar es veia xunga amb molt pendent ...
l´any que ve la tornem a fer, pero em de buscar un lloc més accessible,
A veure se fem alguna cosa per Benasque a final de temporada!

jordi laparra ha dit...

eps, ja feia piulades que esperaba la vostra! enhorabona! quina currada!.....d'acord a la futura proposta conjunta, al carlit, a benasque o allà on sigui....deunidó la sortida d'en carles, la montse i en kike a Aigüestortes!