10 de febr. 2020

Val d'Aran: Tuc de Roca Blanca i Tuc de Pujoalbo


Les condicions de neu a la Val d'Aran son molt justes per l'època de l'any i donades les circumstàncies, neu esquiable a orientacions S per sobre els 2100m i en N per sobre els 1700 escollim 2 itineraris a vessant N, tot i que probablement trobarem neu dura o encrostada. Tal com diu la guia de Francisco Román: itineraris que permeten l'aproximació amb vehicle avançada la temporada... fem doncs esquí de primavera, de final de temporada. En tots dos casos fem l'aproximació per pistes en bon estat fins aproximadament cota 1600 i hem de caminar per la pista fins als 1700m, ens calcem esquís en un tram de pista fins a entrar en l'entorn "hivernal".


dissabte 8/02/2020
Tuc de Roca Blanca 2459m 880+ 12km
Orientació: N 
Segons guia ME S3
Aproximació en cotxe per la pista que surt de Betren cap a la Tuca, arribem pràcticament fins a la cabana de la Tuca. Itinerari molt atractiu tant la remuntada dels replans que superem fent ziga zages per arribar al ample coll com el tram final des del coll al cim per la carena molt xulo passant per la punta del  Poi d'Estanho (2408m). Vistes espectaculars d'Aneto i Maladetes i dels cims mes propers al S i O i del Montarto i tots els cims de l'Aran des de el Monlude al Mont Valier. Descens amb neu dura en alguns trams encrostada però que permet un esquí prou digne tot i que tirem de diagonals llargues seguin l'itinerari de pujada. Tan sols veiem 4 esquiadors que baixen del Tuc de Bargadèra per la vall que queda al sud del nostre cim. Solitud.




diumenge 9/02/2020
Tuc de Pujalbo 2502m 900+ 13km
Orientació: N, O (i la última pala S)
Segons guia  ME S3
Aproximació en cotxe per la pista que surt del poble d'Escunhau remuntant el barranc de Bargadèra hem de deixar els vehicles unes corbes abans d'arribar a la pleta dera Lana. Una mica abans d'arribar a la cabana de la pleta ja podem calçar esquís. Seguim l'ample vall per l'esquerra fins a la vista de l'estanyó d'Escunhau on girem a E per remuntar, ja amb mes pendent, en direcció al coll, una mica abans d'arribar-hi seguim remuntant els replans cap al N. Arribem amb esquis als peus fins a cota 1430 i remuntem a peu fins al cim. Descens en neu primavera per el tram orientat a sud i les pendents a O. Gaudim molt. Després un com a l'estany  la neu està mes dura però però es deixa fer, fa estona que li toca el sol i es una vall molt planera. Avui, uns caçadors de bon matí a la part baixa de la pista i ningú mes. Més solitud. 




Sortida del grup Pelldefoca del Muntanyenc de Sant Cugat hi han participat 14 pelldefocaires: David, Francesc, Romà, Guillem, Mario, Josep, Ferran, Marta, Carme, Carles, Josan ,Alberto (i la Boira), Carmela i Jordi

Dissabte sopem al restaurant Uishera de Vilamós (exel.lent: digne d'entrar al llistat dels escollits al cegesquí gormand)

Guia Ed. Desnivel "75 itineraris Val d'Aran" Francisco Román 
(itinerari 23 Roca Blanca i 25 Pujoalbo)

Neu a l'Aran!

4 comentaris:

Berta ha dit...

molt boniques les fotos i les dues sortides! Si vols afegeixo el restaurant a la llista, i tant!

Núria ha dit...

Doncs es veu força neu ... Quin nivell, amb imatges aèries i tot. Enhorabona per la sortida!

Jaume J ha dit...

El Pujoalbo (i l'Aubeta) són uns dels meus preferits de l'Aran, mai freqüentats! Bones traces, i tant!

Mercè B. ha dit...

Bones descobertes! Moltes gràcies per piular-ho!