26 de febr. 2019

Sortida de cicle - circular al tuc de Moró (2736 m) i tuc d’Horno (2392 m)

Aquest cap de setmana la sortida de cicle ens ha portat a la vall de Boí. Situem el camp base a Barruera, a l’alberg vall de Boí. Arribem divendres al vespre, som 14 esquiadors: cursetistes, nouvinguts a la secció i experimentats, tots amb moltes ganes d’esquí de muntanya.
Dissabte cap a les nou del matí aparquem els cotxes al pàrquing improvisat que hi ha just abans del pont del riu Sant Martí, a la primera curva passat el plà de l’ermita. Creuem el pont per la carretera i ens fiquem els esquis per començar a foquejar (1695 m). Avancem pel sender del GR 11-20 amb neu continua en direcció cap al port de Rus. Aproximadament a la cota 1950 m deixem el GR a l’esquerra i girem a dretes cap a la vall de Moró, mirant d’allunyar-nos del barranc que ens queda a mà dreta per anar a buscar les traces que van pel bosc de Moró. Creuem el barranc (2150 m) i seguim progressant fins arribar a un planell, on fem una pausa per descansar i menjar una mica. Seguim per la vall de Moró, ben flanquejats pel Bony de la Redona a mà dreta i pel Castellet de Moró a mà esquerra. Ja veiem la passada de Moró a sobre nostre. Decidim enfilar per les pales més suaus de la dreta fent zigues-zagues. Un cop a dalt, veiem que el vent ha fet de les seves i trobem la carena una mica pelada i amb neu discontinua. Els ultims 200 m es poden foquejar sense problemes i arribem al cim on disfrutem d’unes vistes espectaculars en un dia molt clar i amb un sol de justícia. Veiem la vall de Sant Martí ben innivada i optem per un descens més solitari per aquesta vall. Baixem per la carena cap al coll entre el tuc de Moró i el de la Mina i ens deixem anar en direcció nord pel mig de la vall del Port, deixant el barranc a mà esquerra. Creuem el riu pel pont de fusta i anem a buscar el sender de pujada.

+1100 m
S2
12 Km

Per diumenge havíem planificat fer el Corronco de Durro, però la gent de la vall ens diuen que no es troba en bones condicions. En Carles proposa fer el Tuc d’Horno a la vall d’Aran, un dels “8 cims” que ara té bones condicions de neu, ens sembla una proposta excel·lent. El punt de sortida és el pàrquing que hi ha just a sobre de la incineradora, a la boca nord del tunel de Vielha (1398 m). El pàrquing està ple i alguns hem d’aparcar al pàrquing que hi ha a la curva de sota, al pont del riu Nere.  Comencem a foquejar pel camí en direcció est, passem per sobre de la boca nord del tunel fins arribar al desviament que ens indica “cabana deth pontet” (1442 m). Seguim per aquest camí en direcció sud fins a trobar la cabana. Remuntem una mica més fins a trobar un pont que ens permet creuar el riu (1660 m). Creuem i tracem primer en direcció  sud-oest fins a trobar un llom que seguirem fins a un planell (1870 m). Ens trobem a l’entrada de la coma de Montanero. Aquí podem traçar en direcció oest (més dret) o seguir en direcció sud i remuntar una pala més suau. Nosaltres ens inclinem per la segona opció. Un cop superada la pala flanquegem la coma per la vessant esquerra per sota del tuc de Montanero vorejant els llacs per l’esquerra fins arribar al coll del tuc d’ Horno. Tot i no estar gaire alts (2300 m), l’ambient és molt alpí. Des d’aquí queda la cresta final, fàcil però aèrea, que ens durà fins al cim. Hi cabem ben just tots al cim i hem de fer filigranes per fer la foto. A partir d’aqui la majoria desfà la cresta per davallar des del coll i els més valents baixen directament des del cim per la pala sud-est.    

+1000 m
F-S2  (S3 en el descens de la pala sud-est)
11,5 Km
Un gran cap de setmana d’esqui de muntanya amb una bona colla! Ahh…i +14 vots per incolure el restaurant “la Granja” d’Erill la Vall a @cegesqui_gourmand

Hem sigut l' Alex, Cesc, Oriol, Eduard, Lluis, Carles, Ruth, Uxue, Lorena, Itzel, Héctor, Montse, Jaume i Marc. 

6 comentaris:

Mercè B. ha dit...

Sembla que la primavera comença a apuntar! Quina enveja feu!.... Però a veure si ve la borrasca promesa!

Hèctor Alonso ha dit...

Gran piulada, amb precisió alemanya, no falta cap detall rellevant. Gran sortida!

Cesc ha dit...

Una sortida perfecte i molt bona companyia però discrepo de l’Hèctor: falta el magnífic sopar a La Granja de Erill

Unknown ha dit...

Un cap de setmana fantàstic! Gràcies a tots :)

Lorena ha dit...

Gràcies Marc! Un cap de setmana genial, uns cims súper complets (esquí senglar inclòs ;-) ), una companyia fantàstica i un sopar per llepar-se els dits!

Berta ha dit...

Enhorabona per la sortida de cicle!!!