28 de febr. 2019

Mesurar pendents de neu a la muntanya

Sovint és útil mesurar la pendent de la neu a l´esquiar. Sabem que les allaus, excepte en casos excepcionals, s’inicien en pendents de més de 30º, una mesura de la pendent ens pot dir directament si la pendent és segura o cal analitzar altres variables.

El mètode convencional consisteix en deixar un pal vertical i un altre horitzontal, si el pal horitzontal arriba a la meitat del vertical la pendent és d’uns 27º, si arriba fins d’alt de tot la pendent és de 45º. Una mesura feta així és difícil de fer amb certa precisió a la muntanya, el principal problema és com saber que el pal horitzontal està realment horitzontal, també resulta difícil saber quan un pal està a la meitat de l’altre.

Un sistema millor és fer servir una App de mòbil amb funció de clinòmetre. Una bona opció és Theodolite/Dioptra. És la opció més fàcil si tenim el temps però pot ser no portem el mòbil gaire a la ma, o ens cal treure els guants per manegar-lo o la visibilitat amb les ulleres de sol no és suficient.




Hi ha altres opcions?

Hi ha una altre forma de mesurar ràpidament una pendent amb les eines que sempre tenim a ma, és a dir els pals, i de forma igual de ràpida i més precisa que el mètode convencional.

1.Estirar el pal sobre la neu, seguint la línia de màxima pendent amb el mànec a la part de sota.

2.Marcar amb una ratlla sobre la neu l´extrem inferior pal.



3.Sense que es mogui de posició la roseta del pal sobre la neu, agafar els dos pals per la dragonera i pujar els mànecs de forma que el segon pal quedi totalment vertical (penjant) i amb la roseta just sobre la neu. Marcar aquesta posició.



Si la nova marca coincideix amb la marca inicial ens trobem en una pendent de 30º.


Per pendents menors de 30 graus el pal que penja quedarà per sobre de la marca inicial. Per cada pam (20 cm) de distància entre marques restar 5º als 30º per obtenir la pendent. Per exemple si la distància és de 40 cm la pendent és de 20º.


Per pendents majors de 30 graus el pal que penja quedarà per sota de la marca inicial. Per cada pam (20 cm) de distància entre marques sumar 5º als 30º per obtenir la pendent.



Per mesurar la distància podem fer servir l'escala de distàncies que ja tenen molts dels pals.

La mesura dels 30 graus amb aquest sistema és exacte, pels altres angles la mesura és aproximada i depèn en part de la llargada del pal. Si voleu fer mesures més precises podeu fer servir aquesta taula (el valor “a” és la distància entre les dues ratlles, la inicial del mànec i la del pal que penja vertical):

llargada pal (cm): 115 125 135
pendent (graus) a (cm) a (cm) a (cm)
10.0 75 82 88
15.0 55 60 65
20.0 36 39 43
25.0 18 19 21
30.0 0 0 0
35.0 -17 -18 -20
40.0 -33 -36 -39
45.0 -48 -52 -56
50.0 -61 -67 -72
55.0 -73 -80 -86

Fins aquí la piulada per la majoria dels mortals. Si us agraden les matemàtiques o teniu fills o nebots a primer de batxillerat podeu proposar com a problema calcular la taula de d’alt i si no s’en surten podeu trobar la solució aquí: http://ropits.net/var/pendents/

3 comentaris:

Jaume J ha dit...

interessentíssim post. Gràcies per compartir-lo (afegir que sovint he utilitzat l'app de mmammut, que a part d'altímetre té un bon clinòmetre)

Eli ha dit...

molt interessant, gràcies!!!

Berta ha dit...

Moltes gràcies per publicar-ho! saber mesurar el pendent sempre m'ha interessat :)))