20 de març 2015

Romsdalen (Noruega), l'esquí de muntanya dels Trolls.

Salvatge i paisatgístic, de relleus suaus i escarpats, accessible i remot,les muntanyes del Romsdalen són per a tothom. Així comença la presentació de la guia Ski Touring in Romsdalen. I hem de dir que aquestes paraules són ben encertades


L'esquí de muntanya a Romsdalen
És una de les millors zones d'esquí de muntanya de Noruega, amb cims d'entre els 1000 i els 1750m d'altitud, la innivació acostuma a ser abundant i durant molts mesos a cota zero. La combinació dels pendents nevats, els fiords i les muntanyes escarpades d'alguns vessants, presenten un paisatge únic, quasi d'obligat peregrinatge pels amants de l'esquí de muntanya.

Tant les guies com els muntanyencs locals coincideixen que la primavera és la millor estació per visitar la zona. A l'hivern la combinació dels pendents sostinguts i l'acumulació de neu, sovint remoguda pel vent, fa que el perill d'allaus sigui alt.

Nosaltres ens hem trobat un clima temperat, amb temperatures altes per a l'època, però ens ha permès fer amb bones condicions tots els itineraris. La major part dels quals comença entre les cotes 200 i 300m.

Ens ha sorprès la quantitat de gent que hem trobat fent esquí de muntanya, sobretot en els dies feiners, sembla que hi ha una certa llicència els dies que surt el sol i fa bo. També ens ha sorprès l'horari de la gent local, que no s'hi posen abans de les 10h, s'ho prenen en calma vaja, tant per esperar més calor a l'hivern, com esperar que el sol desfaci una mica la neu gelada a la primavera.


Accés a la zona 

Hem viatjat en avió fins a Oslo, on hem optat per llogar una autocaravana i fer el trasllat des de l'aeroport fins a Andalsnes per carretera (400km), cal preveure unes 6h, les carreteres no són bones i hi ha molts trams de velocitats màximes de 80km/h. Hem aprofitat per fer un cimet a la zona just a la frontera entre la regió d'Oppland i Romsdale, just davant de lestació d'esquí de Bjorli, per cert totalment orientada al sud. 


L'autocaravana és una bona opció, en part perquè els allotjaments són cars (com tot a Noruega) i per la independència que et dona poder improvisar i moure's de zona en cas de mal temps.

A Andalsnes també s'arriba en tren, que el podem agafar directament a l'aeroport i llogar l'autocaravana al poble.

Activitat


Rånåkollen 1161m 
+/-500m F/S3 
És un cim aïllat ubicat just davant  de l'estació d'esquí de Bjorli. Tota aquesta zona és un altiplà d'on van emergint muntanyes amb pendents suaus. bon lloc per entretenir-se un parell de dies.


Blånebba 1320m i Mjølvafjellet 1210m
 +1400m -1700m F+/S3 17'5 km 

Dos itineraris molt coneguts i freqüentats. Els dos cims comparteixen una aresta d'una certa dificultat i pel seu flanc oriental un altiplà anomenat Jamnåbotn. Hem seguit l'itinerari normal al Blånebba, el qual és fàcil tret de l'accés final a la carena, on el pendent és més fort i hi ha tendència a formar-se plaques de vent. Seguint les indicacions d'un grup que venia darrera nostre hem obert l'itinerari i just en aquest punt hem sentit l'assentament de la placa, que ha provocat un petit allau a un altre grup sense conseqüències.

Hem baixat per l'itinerari normal fins el pla Jamnåbotn que hem seguit direcció nord fins trobar els pendents més suaus que ens han pujat fins a la carena del Mjølvafjellet, la qual hem resseguit fins el cim. Des de dalt hem fet un bo nic i variat descens fins a l'extrem nord del Jamnåbotn i després buscant els boscos per baixar en direcció est fins a la carretera d'accés al pàrquing. Una noia noruega molt simpàtica, que anava a estirar les cames amb esquís a les 16h, ens ha portat a dos de nosaltres fins a l'aparcament.


Kyrkjetaket 1439m 
+/-1270m F+/S3 15km 

Kyrkjetaket en Noruec significa llosat d'església. I efectivament des de lluny es pot veure el pendent constant que baixa quasi 1000m de desnivell directes. 

És potser el cim més emblemàtic de la zona. L'ascensió es fa, habitualment, seguint una llarga carena que ens porta fins al tram final de la pala, d'aquesta manera s'evita remuntar directament els 100m de pendent. A l'aparcament s'arriba per una carretera on cal pagar un peatge (4€) (com a gairebé tots els accessos de la zona), coincideix amb una estació d'esquí nòrdic.

La pujada al cim no presenta cap dificultat, tret que estigui gelada la neu a la part més alta, si que es fa una mica llarg l'accés per la carena, però el paisatge compensa la monòtona ascensió. Dalt del cim ens preparem per baixar els 1000m directes, que no defrauden. 

Curiosament ens ha vingut a trobar l'Eirik Heen, un periodista de la zona que ens ha començat a fer preguntes i s'ha interessat per la nostra activitat. La veritat és que el podríem haver entrevistat a ell ja que ha fet la pujada i el descens amb esquís nòrdics... El resultat de tot plegat ha estat un article a tota plana al diari regional Romsdals Budstikke, que ha tingut un cert ressò, al dia següent hi van haver uns esquiadors gent que ens preguntaven si érem els del diari. Versió digital


 Galtåtind 1124m i Loftskarstinden 1191m
 +/-1100m PD/S3 12km

També són dos cims clàssics de la zona, que comparteixen el punt de sortida amb el Kyrkjetaket. El Galtåtind té fama també pel seu descens directe de quasi 700m fins a les cabanes de Loftskarsætra. Nosaltres hem volgut fer la cresta fins el Loftskarstinden, que més enllà de ser una mica estreta no presenta dificultat i li ha afegit ambient a la sortida. Mentre que tres de nosaltres hem seguit la via normal de descens, altres dos han fet el descens directe per la pala oriental, amb un primer tram de 40º. Magnific descens per ambdós itineraris.


Kvasstinden 1176m 
+/-880m F/S3 9km 

El darrer dia hem tastat un altre indret i ens hem desplaçat fins a l'aparcament de la petita estació d'esquí d'Hemsedal. Des d'aquí hi ha uns quants itineraris i ens decantem per fer el Kvasstinden, que comparteix gairebé el mateix itinerari que el Smørbottfjellet (nom amb el que surt a la guia). Continua el bon temps i hem fet una ascensió plaent, tot fent temps a que s'estovés la neu i xerrant amb els noruecs amb els que hem coincidit al cim. 

Des del cim guaitem el munt de possibilitats d'ascensions que hi ha a la zona, semblen infinites, no ho esmentem en veu alta, però tots pensem que tornarem a la zona per gaudir de nous itineraris.




Guia Ski Touring in Romsdalen (versió en Anglès, en Noruec és una mica més difícil d'entendre...) Té el mapa complementari on hi ha dibuixats tots els itineraris.

Mapa cartogràfic online: http://norgeskart.no molt útil, podem carregar els tracks.

Pàgina d'itineraris de tota mena a Noruega, també esquí de muntanya (Topptur) ut.no. Trobareu descripció, mapa, dificultat i track per gps.

Pàgina per consultar el temps: yr.no

Pàgina per consultar el perill d'allaus: http://varsom.no/

Bones traces !!!

Mauri N, Josep P, Pep M, Xavi A i Ricard M

11 comentaris:

Jaume J ha dit...

M'he apuntat el mòbil de l'Erik Heen que us ha fet aquestes fotos a la cerdanya... ja parlarem, ja, "trolls"! quines ganes!

Anònim ha dit...

Mare meva, fotos espectaculars!! Visi.

Agus ha dit...

Sense paraules! Posem la travessa a la llista de pendents! Increïble!

Pep ha dit...

Bells paisatges, millor piulada, felicitats per la tria!

Pep ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Mercè B. ha dit...

Wow, quina psssada de viatge i fotos! Espectacular! I felicitats per l' entrevista!

Anònim ha dit...

Des de València.
Ens podieu donar referència del lloguer de l'autocaravana.

Gràcies.
Ximo

miscel·lAnna ha dit...

Vaja quinteto!!
Quina por tots 5 junts!!!
Molt bona escapada, vistes espectaculars, bones fotos i excepcional vídeo

Felicitats!!!

Ricard Martínez ha dit...

Hola Ximo; envia'ns un correu a esqui@cegracia.cat i t'enviem el contacte

Unknown ha dit...

Es-pec-ta-cu-lar!!! Enhorabona

Adrià ha dit...

Bones! La qualitat de la neu qur tal?