1 de febr. 2012

Piulada de Fairy Meadows, Canada ... i com n'és de maca la neu!

Bill Putman (Fairy Meadow) Hut, Adamant Range, Selkirk Mountains, British Columbia.
(del 19 al 31 de gener de 2012)
Joan (el culpable, gràcies!), Albert, Josep P., Josep P.(telemark), Barry, Patrick, Ulrika, Angèlica, Xavi, Mauri, Pep, Jordi (autor d'alguna de les  fotos), Anna, Ricard, Kelly, Jaume (i Pep, Tomàs i Toni).

(4 vídeos "hut-made", aviat alguna cosa a millor ressolució, i moltes més fotos)
La setmana somiada ha estat entre el límit del gaudi extrem i el pitjor dels malsons. M'inclino pel plaer absolut, però, mare meva, quanta neu!!! Començàvem la setmana escoltant el monòleg de l'argentí a Canada... i amb els farts de palejar que ens hem fet, hem rigut molt i quasi que l'hem comprès...
Pilows, descensos frenètics amb neu que t'espolsa la cara, runs entre arbres de pel·lícula, flotar en forts pendents, obrir traça fonda (fonda de debò!), seguir l'estela d'un company, saltar i caure sobre un gran tou de neu, neu que no transforma i sempre és pols, fred, fred i fred, nevades infinites, bona companyia, bons i abundants àpats (gràcies Kelly!), fer llenya i fer foc, sauna diària, butifarra (alguns)... què més es pot demanar!
Per contra, "pararà de nevar algun dia?", palejar, palejar i palejar, anar a buscar aigua i, malhauradament, ser a un del llocs més bonics de la British Columbia i no veure ni traçar més que un dia les seves muntanyes màgiques i geleres...La nevada va retardar la nostra tornada a la civilització, i finalment amb el neguit de quí espera, l'helicòpter ens va anar tornant a terra ferma un dia més tard del previst.
Sort n'hem tingut del tree line, on hem traçat vora 6000 metres de desnivell en curtes però intenses sèries d'entre 200 i 400m entre les cotes 1800 i 2200. A la part alpina, amb moltes geleres, només ens hi vam acostar un dia fins la cota 2450m camí del Friendship Col, i la resta de dies les cordes, ferralla, piolet i grampons s'han quedat al refugi. De part realment negativa només hem tingut una possible lesió a un genoll que esperem no sigui greu i un ensurt en una caiguda d'un pillow on l'agosarat va quedar colgat per la neu i trobar-lo i rescatar-lo va ser equivalent a un accident d'allau, per sort amb bon final i un grapat de conclusions per millorar, ja explicarem...

Refugi:
Bill Putman (Fairy Meadow) Hut. Info aquí. Accés a l'hivern amb helicòpter. Reserves per sorteig al The Alpin Club of Canada.

Resum de l'activitat:
Dijous 19 de gener de 2012: vol BCN-Frankfurt-Calgary. Cotxe a Golden.
Divendres 20: esquí a l'estació de Kicking Horse
Dissabte 21 a diumenge 29: esquí de muntanya al refugi Bill Putman a Fairy Meadows.
Dilluns 30: Lake Louise, Banff, Calgary i vol a BCN (arribada dimarts 31).

Méteo i neu:
Vam arribar a Calgary amb -24 (-30 de camí a Golden) i ahir quan marxàvem estàvem a 10 positius. A muntanya la temperatura ha estat en general entre els 15 i 10 sota zero, més alta el darrer dia. Setmana 'blanca' amb ullades de sol només el segon dia. La resta de dies nevant, uns 10-15 cm diaris els primers dies, i 50-70 diaris la resta. Prop de 2m de neu nova sobre la molta que ja hi havia. Vents en general fluixos tret d'algun moment de tempesta. Hem observat la formació de plaques i cornises molt evidents sota les carenes. En un parell d'ocasions s'han trencat plaques, sense caure. Cap allau espontània fins dissabte: la pujada de temperatura fins a prop de -5 i la forta nevada va provocar que caigués part del megabolet de neu de la teulada i que observéssim plaques espontànies en pendents fins i tot suaus just a tocar del refugi: condicions difícils pels que ens han reemplaçat.
La qualitat de la neu la podríem qualificar com de 'deep powder', uns dies més compactada (sense deixar de ser pols) i la majoria de dies fonda i lleugera. Llegia en el butlletí de perill d'allaus dels dies previs el següent: "Typical water to snow ratios are around 1:10, i.e. 1mm of water can be expected to produce 10mm (or 1cm) of snow. Recent storms have been more in the range of 1:20 with some values of 1:30 reported. The main physical reasons for this are the very low temperatures and the lack of wind."
Les pràctiques d'ARVA tampoc han faltat, amb temps de cerca de 4 minuts amb els de tres antenes i bastant més amb models més antics.
Personalment ha estat interessant observar la neu que anava caient cada dia, cristalls més o menys grans, flocs preciosos, però també neu sucre sense cohesió. Els test de columna extesa realitzats han estat negatius, si bé haurien donat alertes en pales a més alçada.
De moment, res de jetlag, però no deixo de fregar-me el rostre intentant trobar-hi algun floc perdut en algun dels viratges màgics d'aquests dies... gràcies companys per compartir l'aventura!
Bones traces!!!

11 comentaris:

Pep ha dit...

Felicitats per aquesta nova aventura¡

Les imatges m'han recordat alguns d'aquells petits somnis que ens arriben des de cegesqui cada dimecres. Res, amb ganes de compartir algun pilow quan sigui possible ;-)

Ara toca gaudir dels bons records¡

RGB ha dit...

FAAAAAAABULÔS - peró recordeu que el plaer es pecat i que el *Mariano* os ho fará purgar amb un IRPF super alt especial per tant pecar ;-)))

Ricard Godia

Carles Perera ha dit...

Moltmolt xulo !! per cert, portes la reflex al cap !!??

Jaume J ha dit...

M'alegro que us hagi agradat... es nota que vosaltres no heu fet servir la p... pala cada dia i que la m.... de neu no se us ha posat per tots els forats del cos, jaja! Bé, algunes de les imatges són amb la GoPro Hero 2(per cert que la meitat del material de vídeo, el gravat a 1080HD i 25fps, l'he perdut... m'he de posar als foros per veure si és problema de configuració o de la càmera). Molt bones traces canadenques i tant de bo siberianes!

Ernest ha dit...

Quina enveja. Quant tingui calers hauré de fer una cosa d'aquestes abans de morir... :-)

Quin fred no? Heu fet servir la mateixa roba que feu servir pel Pirineu o alguna cosa extra?
Ja veig que les gorres són obligades amb tanta neu.
Els esquís son els mateixos que feu servir pel Pirineu, no?
El sorteig de la cabana és fa abans d'arribar suposo, no?

I ara (tret d'aquest cap de setmana) a retrobar la neu crosta del Pirineu :-)

Llàstima de les filmacions perdudes. Com ha estat?

Felicitats per l'activitat, els vídeos i la música!
:-)

Jaume J ha dit...

Ernest, no és una despesa és una inversió! abans no ens acabi de fotre els calers en Mariano...
Responent a les teves preguntes, jo he portat la mateixa roba que porto al pirineu, tret d'unes malles tèrmiques sota dels pantalons (jo porto uns tipus schoffel, però millor goretex). De cos com, que fas activitat, anar amb sistema "capes", però portar un plumes lleuger a la motxilla per emergències o aturades. Bons guants i de recanvi. Pel cap, varis buffs i mascara neoprè o similar per dies fred o protegir en cas de descens (la neu et puja a la cara) o en cas d'allau (perquè no es tapin vies respiratòries).
De seguretat, més que recomenable portar motxilla amb sistema ABS (3 dels 15 ho van llogar, 250$/setmana, 750$ si compres).
Els esquís... la teva pregunta té trampa i et diria que jo al Pirineu faig servir els mateixos que a Canadà o als alps, vaja que quan més amples, millor.
El sorteig es fa d'un any per l'altre i pagues una quantitat, 20$ crec recordar, per cada setmana a la que vols optar).
La crosta pot esperar, prefereixo uns dies en família ;)
I la càmara, l'estrenava, i ja solucionaré els problemes... apunta bones maneres.
Gràcies i bones traces!

Carles ha dit...

Quina disfrutada! I quin Karma el vostre... Felicitats!

Anònim ha dit...

Ei felicitats!

Vaia tou de neu...A a l'avió de tornada no n'heu pogut carregar unes quantes tones?
Ah és clar...per tema aduanes!

Ara encara en tinc més ganes d'anar-hi algun dia jo!!!

Samuel

Yann ha dit...

Que envidia! cuanta nieve! Ahora si que entiendo porque os vais tan lejos.
Yann

Anònim ha dit...

Molt guapa la sortida, quina enveja!veu fer una bona aposta..

Cel·la

Jordi O ha dit...

mmmmmmm... que guai!