8 de gen. 2011

Salòria (2.789 m.) pel circ de Finestres


Aira vessant lo Sicoris aurífer la carrossa es desvia vers Salòria...

Solitari racó del Pallars Sobirà on la única petja humana són algunes bordes i un isolat pal per mesurar la neu. Una bonica ascensió que possiblement es pot completar carenant fins al pic de Bassiets i davallant la seva pala W, la manca de neu i l’estat d’aquesta aconsellen deixar-ho per un altre dia.


+/-1.500 m (bicicleta 500 m. + esquí 1.000 m.), 6 h., **, S2-S3 (darrers metres del coll de Finestres i la pala del cim)

Punt de sortida: des d’Alins (Vall Ferrera) cal agafar la pista asfaltada del port de Cabús, dos kms. amunt surt una pista a la nostra dreta, la prenem fins a una cruïlla (1.300 m.) on podem deixar el cotxe, una placa prohibeix els pas excepte a veïns i serveis. A la nostra esquerra tenim la pista que hem de seguir, aquesta remunta els boscos de Sastres i de Montanya. Si continuéssim recte per la pista que anàvem arribaríem al mirador de Cassó i a un àrea de picnic.

Ja a cop de pedal continuo pista amunt, prenc el primer trencall que surt a l’esquerra (1.450 m.), ara la pista avança tallada a la roca amb boniques vistes del Monteixo, el poble de Noris,…, volta el pic de Jordana i va a cercar la sortida d’aigües del barranc de Finestres. A la cruïlla següent cal agafar la pista de la dreta i més endavant deixar-ne una altra que marxa també cap a la dreta. Al voltant dels 1.800 m. la pista presenta neu i gel de forma contínua, deixo la bicicleta i ja puc calçar esquís. La pista acaba sobtadament just passat el torrent de Finestres (aprox. 1.900 m.), barranc avall veurem les isolades bordes de Boixedo. Sense creuar el torrent podem enfilar bosc amunt entre nombrosos matolls que ben segur dificultaran el descens. Fins aquí tres únics visitants: dos cabirols i un isard. Al voltant dels 2.100 m. creuo una pista i el paisatge s’obre. Per boniques comes començo a pujar en direcció al Bassiets però aviat desisteixo, la neu de la pala està com un vidre. Davallo en suau flanqueig i continuo ara cap al N. fins superar per terreny redreçat el coll de Finestres (2.554 m.).

Des del coll àmplies vistes cap al S. amb el Cadí en primer terme. Com ja era de preveure la pala del Salòria (SW.) presenta un estat lamentable, tot i això aconsegueixo arribar amb els esquís als peus fins a noranta metres del cim, després un pedregar...la feinada que vaig tenir per retrobar els esquís ¡¡¡

A dalt de cim ningú, bé, unes quantes gralles i un cercavores ??

Neu dura a la pala del Salòria, crosta a bona part del circ, un bosc final força entretingut, un isard amb pelatge d’hivern que s’entravessa, una punxada,...tot plegat em fa gaudir de les darreres llums de la tarda.

Tanmateix, un dia ben aprofitat i un lloc per tornar-hi ¡¡

Bones traces.

8 comentaris:

Jaume J ha dit...

Mossèn Pep, fantàstic! i no et vas trobar cap carrabiner? Engresca veure que hi ha motius per sortir, encara que sigui sense neu pols. Bona setmana!

Berta ha dit...

que xulo, Pep!!! m'anava a posar filosòfica, però m'ho guardo......m'encanten aquestes sortides!!
la punxada et deuria fer una gràcia....la de davant o la de darrere?

miscel·lAnna ha dit...

Molt bé, Pep, molt solitari tot...
ara pensar en pedelar i els esquís a l'esquena em fa esbufegar de valent

Felicitats
Que vagi bé la setmana

Pasdeguia ha dit...

Molt bé Pep, Pallars indòmit, aveure si la repetim i baixem des del Bassiets cap a Tor. Els esquís a la motxilla o tens algun sistema de porta esquís a la bici ?

albert ha dit...

Una sortida ben distreta, de fet, un Bony senyorial com el Salòria mereix sense dubte una sortida tan enriquidora i variada com aquesta.
La 2ª és la bona.. .Llàstima de la neu.....una bona raó per acostar-s'hi de nou.

Excel.lent

Zax ha dit...

Ole, ole, ole!!! bona sortida , si senyor -Felicitats!!!

DaniMa

Montse ha dit...

Ei Pep... genial!! Hi estic d'acord, per sortir no sempre fa falta neu pols, amb motivació, il·lusió, un bon pla, i molta energia! surten super-piulades com aquesta, enhorabona company!

i a veure si la resta acabem de recuperar la salut... que ja toca.

Anònim ha dit...

Pep, encara que la veig tard, molt bona sortida. Ben triada i solitària. Guillem