3 de gen. 2011

Val Mairo, el Shangri-La occità - 26/12/2010 a 2/01/2011

il cegesqui fa il suo giro

Enrere queda el més o menys èpic viatge d'anada sota la nevada del dia de Sant Esteve a aquesta vall del Piemont Italià, i en tornem carregats de bons sabors, imatges de neu a dojo, autenticitat, racons inhòspits, itineraris preciosos, muntanyes i més muntanyes, baixades grandioses i hospitalitat en majúscules.

I n'erem 25! Alba, Martí, Toni, Laia, Ricard, Glòria, Olga, Xeve, JoanManuel, Manel, Anna, Pep, Laura, Pili, Marc, Jordi, Amàlia, Carles P., Núria, Carles, Montse, Joana, Bernat, Berta i Jaume.
Segur que em deixaré moltes coses de piular, i és que hi ha molt per explicar del que hem fet i de la Val Maira, però els que ho hem viscut ens n'enrecordarem, i els que no els més que recomano anar-hi i descobrir-ho: val molt la pena!

La vall ha preservat la seva identitat i autenticitat per la difícil accecibilitat. Orientada d'est a oest, de la planúria de Cuneo a la capçalera fronterera amb l'Ubaye, té diverses valls laterals: al sud les zones de Marmora, Canosio i Chialvetta; a la capçalera Chiappera; i al nord les zones de Prazzo, Elva i Stroppo.
Nosaltres hem pres de base el llogarret de Preit (1541m), a Canosio, i hem fet les sortides en aquesta zona, a la veïnes Marmora i Chialvetta, i una petita incursió a la capçalera, des de Saretto, així que ens queden unes quantes primaveres per acabar de conèixer la vall.

El temps... set dies de sol i fred, sense vent durant el dia, i molta neu acabada de caure amb entre un i dos pams de neu nova sobre la base que ja hi havia. S'ha mantingut pols, tret d'alguna orientació on a partir del tercer dia s'ha encrostat. Un risc 3, realment marcat, amb purgues els primers dies i algunes plaques considerables però evitables.

Resum de l'activitat:
dilluns 27 de desembre de 2010
Monte Piutàs 2433m (cota 2425m)
Des de Preit
+/-900m; 3-4h; **, F (PD+ darrera grimpada), S2.
Com a primera presa de contacte escollim aquest cim proper que és just sobre el poble. Sortim quasi tota la colla en caravana remuntant una pista planera que s'enfila fins als prats superiors a l'est del poble. Obrim traça en neu pols seca i ja fora del bosc ens orientem al coll que hi ha a l'esquerra d'aquest cim rocós. Un isard amb vestit d'hivern ben fosc ens observa un bon tros. Deixem els esquís a la base i superem un primer resalt fent trinxera fins als peus d'una fina aresta de neu (10m) que no ens atrevim a passar pels estimballs que hi ha als dos costats. D'altra banda, no veiem clar que puguem superar el darrer tram vertical, i ens donem per satisfets.
La baixada és molt bona fins la pista, i després també, bé tallant pel bosc per pendents sostinguts o resseguint-la fins al poble.

dimarts 28 de desembre de 2010
Monte Giobert 2439m
Des de Preit
+/- 850m; 3-4h; *, F, S2.
És uns dels clàssics de la zona, just davant per davant del molt putes del dia anterior, en el vesant O de la vall. La pujada és directa i variada: trams de pista, de bosc molt esquiable, de plans de pasturatge, de borgates o cases aïllades, i àmplies pales finals fins el puntal del cim. Baixada per tots els gustos segons la vertical escollida i segons com "mima" cadascú les soles dels esquís... i em pregunto, els pans es fan o els provoquem?

dimecres 29 de desembre de 2010
Monte Estelleta 2318m i Monte Midia 2310m
Des de Ponte Maira
+/-950m; 3-4h; *, F, S2.
Avui el grup se separa i agafem els cotxes per baixar a la vall i remuntar cap a Ajeccio i Ponte Maira uns, cap a Chialvetta els altres. L'excursió de Ponte Maira té una mot bona orientació N i recorregut boscós fins a aquests dos miradors centrals de la vall, només separats per un coll proper.

Bric Boscasso 2589m, amb descens per Cumbal Vallonetto
Des de Chialvetta
+/-1100m; 4-5h; ***, PD, S3 (i trams més drets al barranc).
Chialvetta té un encant especial. S'hi respira autenticitat i rusticitat de debò quan atravesses els seus carrers nevats. Molts grups locals i de fora com nosaltres han triat aquest punt de partida, però de seguida les traces se separen i hi ha itineraris per tots els gustos. Molta, molta neu i accés fàcil fins al llogarret de Pratorotondo (1622m), d'on remuntem ja ben directament en direcció SE el bosc primer i les pales d'accés a la base del cim després. El cim culmina amb una piràmide de neu molt estètica i amb grans vistes. Ens engresquem per fer la baixada per la variant recomanada i no ens decep: pendents forts, ambient encaixonat per parets de roca, neu farinosa, i tram final de barranc molt divertit però també exposat.
Sense més complicacions retornem a Pratorotondo i a Chialvetta. Gran dia de nou!

dijous 30 de desembre de 2010
Punta la Piovosa 2602m
Des de Tolosano
+/-1100m (i uns + d'ensigalada); 4-5h, F, S2-S3.
Què seria una sortida sense una ensigalada? El punt de partida és a la vall lateral paral·lela a l'oest de Preit, i el cim molt suggerent tant per la forma com per la qualitat de neu que guarda. No sé com (jo no hi era...), en la baixada, un dels barrancs es mou de lloc i amaga el camí de tornada. El bosc i els forats també s'alien contra el grup, però no cal treure els frontals... Igualment satisfacció general pel cim i per, altra vegada, la neu farinosa.

Cima delle Manse 2721m
Des de Saretto
+/- 1200m; 5h; ***, PD, S2-S3.
A la capçalera de la vall els itineraris guanyen en dificultat i en bellesa dels recorreguts. És el cas d'aquest cim, que té un itinerari sinuós i aparentment poc esquiable perquè el recorregut és força rocós. De pujada les plaques que han petat posen en alerta al grup i fan que finalment es descarti fer la ruta circular amb el descens de la seva pala somital. Alguns trams encrostats en el descens pel vent que bufa a les nits (en les mateixes orientacions d'altres cims de la vall relativament propers no es produeix aquest fenomen...).

divendres 31 de desembre de 2010
Soleglio Bue 2413m
Des de Chialvetta
+/-950m; 3-4h; *, F, S2.
Al costat del Piutàs, però hi accedim des de Chialvetta. L'orientació obaga i el bosc mantenen la neu excel·lent. Gran esquiada!

Monte Vanclava 2877m, amb descens de canal SE
Des de Chialvetta
+/-1400m (i +/-100m més allargant la pala final); 5-6h; ***, PD, S2, tret de la sortida del cim i canal SE que són S4.
Ens deixem aconsellar per un grup local que es coneix pam a pam tots els cims de la vall i no falla! Recorregut molt variat i majorment assoleiat. Superat el Colle de l'Scaletta (2624m) ens trobem la fabulosa pala SO de prop de 300m i un pendent constant prou sostingut per gaudir baixant però que no impedeix arribar al cim amb els esquís als peus.
La neu és bona en aquest tram i fem la pala sencera, per tornar a posar pells i anar a buscar no el coll sinó l'accés a la canal SE que volem tastar. Cal prendre una decisió, ja que ningú no hi ha baixat encara... el seu aspecte ens provoca però l'orientació recomanen prendre precaucions: el test de la columna estesa que fem no ens dóna excuses, i un a un ens hi llencem.

No més plaer que el pendent, ja que la neu no està bé en aquest tros. Retrobem l'itinerari de pujada amb força trams de neu crosta fins als 2000m on de nou la neu pols ens porta vertiginosament a Chialvetta. Això és acabar bé l'any!

I després gran sopar (12 plats) i música occitana en directe i ball...

dilluns 1 de gener de 2011
Bric Boscasso 2589m
Des de Preit
+/-1100m; 4-5h; **, PD, S3.
Canvi de destí sobre la marxa al pic Cassorso per les purgues trobades a la canal, i bona reelecció a un cim ja conegut de dies abans però pel vesant de Preit

Giro della Rocca dell'Aquila 2480m
Des de Preit
+/-950m; 3-4h; **, F, S2-S3.
Itinerari circular molt bonic, al costat del Giobert, anb bona baixada per la pala NO.
(a la foto de la dreta es pot veure el Monte Giobert i la Rocca dell'Aquila)

Monte Giobert 2439m
Des de Preit
+/- 850m; 3-4h; *, F, S2.
Esquí de tarda un cop la Berta em relleva amb els nens per fer una cuita al sol preciosa... Jo també volia començar l'any esquiant!

dimarts 2 de gener de 2011
Giro della Rocca dell'Aquila 2480m i Monte Giobert 2439m.
Repetició a tret segur de dos dels pics de la setmana que tan bones sensacions i ganes de tornar ens han deixat!

Tres imprescindibles:
1) El llibre "Charamaio en Val Mairo" de Bruno Rosano. És un dels millors llibres d'itineraris d'esquí de muntanya que he comprat, amb 108 itineraris de la vall ben organitzats i explicats, i amb el recorregut dibuixat sobre cada cim. Imprescindible.
2) Del mateix autor, el mapa 1:20.000 "Sciare in Val Maira" amb els itineraris sobre el mapa amb un color diferent segons el nivell de dificultat. No t'ho acabes en una temporada.
3) L'allotjament "rifugio locanda Lou Lindal" a Preit. Han estat tot facilitats (i és d'agraïr quan es viatja amb tants "nens" i "nenes"), i destacar la seva ubicació a peu de molts itineraris i sobretot la gastronomia. Patrizia, grazie mille!
I per altres anys ens queden els tres mils de la capçalera de la vall, el Sautron,... i travesses per descobrir!
+ fotos: Pep, Anna, pasdeguia, papa Toni


El vídeo del Carles:
El vídeo del Ricard:
El vídeo del Jaume:


"Le cose sono como il vento, prima o poi ritornano"
Bones traces!!!

17 comentaris:

miscel·lAnna ha dit...

Jaume, tot explicat en poques paraules, un petit tast d'aquesta gran Vall Maira, que hem descobert i el que quedarà per descobrir....

Moltes gràcies a tots per la vostra companyia, pels dies hem passat junts i per les bones baixades compartides

abraçades

RGB ha dit...

No puc estar-me de felicitar-vos a tots per la excel-lent visió que teniu en trobar racons tan llaminers...
Si la máquina continua responent, continuaré aprofitant la vostra informació per gaudir de la muntanya.
I molt bon 2011 a tothom !!!

Ricard Godia

Anònim ha dit...

Felicitats!!!

Fa tot molt bona pinta, bon temps, bones pales, bones fotos i suposo que bons moments!

Samuel

Jaume J ha dit...

Samuel, Ricard, bona pinta i boooona cuina! A cuidar el refredat Anna ;)

Pep ha dit...

Bellesa,armonia, molt de terreny d’aventura…tot plegat és difícil que no retornem algun dia a gaudir de la sol·litud d’aquestes valls.

A la gent de Lou Lindal, dir-vos que difícilment us podrem retornar el que ens heu donat, sobretot a la Patricia que ens ha trasmés l’estima profunda que guarda per Val Maira i el seu passat.

I al nostre Cristòfol Colom particular només agraïr-li l’entusiasme que posa en cada projecte, és impossible que estimant tant l’esquí la natura les coses no surtin bé.

Pasdeguia ha dit...

Ostres Pep, no savia que Colom, a més de ser Català també esquiava !!

En fí, reitero les felicitacions per l'organitzador i gràcies a tothom per la companyia dalt i baix.

Aviat farem un curs de botifarra per a esquiadors de muntanya

Berta ha dit...

ostres.....quina morriña tots plegats :) El Bernat encara veu Peps per tot arreu i vol tornar a casa de la Patrizia....
m'apunto al curs de buti!!!

balena ha dit...

jo també vull tornar a casa la Patricia, ara que el costipat ja ha passat !
.. motla morrinya veient el panorama aqui i repassant les fotografies

David Aguilar ha dit...

¡Buf, Jaume! ¡Qué buena pinta tiene! Ya me has puesto la cabeza a cien. Parece zona para ir en invierno ¿no? Tendré que buscar fechas para el año que viene.
;-)

Jaume J ha dit...

David, primavera? nada mejor que la luz y ambiente invernal!
Però Valle Maira també és bona opció fins l'abril, tant per disposar de punts de sortida elevats amb bona orientació, com per fer els tresmils i travesses de la capçalera de la vall, a cavall de l'Ubaye... cal posar el Sautron a la llista!

David Aguilar ha dit...

Finalmente parece que vamos a la Maurienne (Carro, Avérole, Evettes), pero este plan queda anotado con el boli de dos puntas.
Grácies! Fins aviat.

miscel·lAnna ha dit...

Braviiiiissimo!! per el vídeo!!

Jordi O ha dit...

Molt bo el vídeo...
Molt bones les fotos...
I quina neu...

I les botifarres...

Quina enveja!!!!

Jaume J ha dit...

gràcies! ;)
Jordi, si tens ocasió (és a internet), no perdis l'oportunitat de veure la pel·licula que té per banda sonora la música dels crèdits del vídeo: "il vento fa il suo giro" que permet entendre millor Valle Maira i agafar-li encara més "carinyo".

Pep ha dit...

Ostres Carles, quina grata sorpresa el vídeo, un bon record...i a més em sembla que he descobert qui es l’estrella principal...

Auguri...i una abraçada

Manel C. ha dit...

Graciès a tots per aquests moments tant especials de caliu, natura i esqui en bona companyia....per la canya! les birres, embutits, formatges, partides de butifarra, la sauna, els virus, etc..... tants bons moments no el tindria al cel..... suposo que l'infern és molt semblant al corral que teniem per habitació, amb la calefacció a tota llet, roba suada estesa (uhhhmmmm!), el Marc entrant i sortint, les dutxes sempre ocupades, les birres fora a la finestra i els "tuperwares" de la Pili? al vidette..... Baixar a baix i la Patricia atiborran-te de formatge, menjar, vi, fins a punt de petar.. Quins fantastics moments!!!!!
Salut i Bones Traces,
Graciès Jaume i tothom per aquests grans moments inoblidables. Molt guapos els videos.
Manel

SergiB ha dit...

Jaume, fantàstic el video !
i m'apunto al curs de botifarra, de profe, es clar !
Salut
SergiB