21 de gen. 2011

Misteri al refugi Certascan

Alguna cosa obscura passa al voltant del refugi Certascan.

La FEEC treu a concurs la plaça de guarda d'aquest refugi, només fins al 31/12/11 http://www.feec.org/Noticies/noticia.php?noti=5774
I mentrestant, l'Alejandro Gamarra, el guarda del Certascan de tota la vida, obre un compte al facebook "Salvem Certascan" en què ens explica això:

"Després de 28 anys com a guarda del refugi de Certascan, la FEEC vol que ho deixi únicament perquè així li demanen els propietaris de les muntanyes on està ubicat.
No serveix de res el passat? Diploma de la Universitat de Toulouse com a guarda de refugi, creador del circuit de La Porta del Cel i per tant aportant més de 4000 pernoctacions anuals a la zona, autor de mapes i 2 guies de la zona, realització de 2 webs i 3 vídeos, una vintena d’articles, monitor d’esquí titulat, senyalització de camins, tècnic d’allaus, diferents cursos de informàtica i el més important la recepció, orientació, bon tracte als excursionistes i òptima conservació del refugi.
Per que amb els que vol pactar la FEEC són els mateixos que fa 10 anys van posar un cadenat a les muntanyes i diuen que el refugi és seu, impedint des de llavors el pas de la FEEC, excursionistes, Parc Natural, veïns, Ajuntament, la senyalització de GR, cobrant el doble pel taxi al muntanyenc que al turista, etc.
Amb aquesta actuació la FEEC perdrà l’única possibilitat que té de seguir a Certascan, el refugi passarà a mans privades i segurament ja no el podrem seguir utilitzant els muntanyencs.
Degut a aquesta problemàtica que se’ns bé a sobre als excursionistes, hem demanat una reunió l’Ajuntament de Lladorre i jo mateix amb el President de la FEEC i l’advocat per poder explicar la nostra visió del conflicte. Reunió que no entenem per què se’ns ha negat. Per què no volen parlar?
Es per això que realitzo aquest mail, perquè els excursionistes podeu expressar als vostres clubs i membres de Junta l’exigència que es convoqui aquesta reunió."

Tot plegat molt estrany i sospitós. Aquells que hi teniu mà, a veure què hi podeu esbrinar.

Altrament, em sabria molt greu que desapareixés aquest refugi. I més si això passa d'aquesta manera.

Salut i muntanyes (amb refugis com el Certascan!!!!)

.

27 comentaris:

Unknown ha dit...

Sóc el Jan el guarda del refugi, i a mi també m'agradaria saber què es el que amaga la FEEC, que devant d'una situació en que els propietaris de la muntanya li demanen el refugi, en lloc de quadrar-se, vol que marxi de Certascan, trenca el contracte amb Endesa per regalar-li als propietaris. I no voler dialogar amb ningú.

Anònim ha dit...

No sabia que les places de guarda de refugi éren per a tota la vida.

Em sembla que aquí la única cosa fosca de la història, és el propi guarda.

Vidal ha dit...

De este caso no tengo ni idea, pero lo que si se es que desde que está al mando la nueva directiva de la FEEC se están haciendo muchas cagadas... con lo cual, no me extraña que en este caso la FEEC esté obrando otra cagada misteriosa... lo veremos gratis!... una pena.. Saludos Esgalleros!!!...

Unknown ha dit...

No se si les places han de ser per tota la vida, però el que em sembla que això no ho han de decidir els propietaris de la muntanya de Ison i Estallo i no els excursionistes.

Anònim ha dit...

Es una vergonya com s´ha matat l´acces al ref. del Certescans,i llastimos que els responsables de sol.lucionar-ho no en sabesin mes per arreclar-ho.Com sempre els perjudicats, els muntanyencs d´aquestes contrades,jo fá molts anys que ja no puc realitzar la fantastica travessa del Certescans per el tancament amb la cadena de la pista.
Per ultim no te sentit posar en dubte la valia dels germans Gamarra,els conec de l´organització de la cursa del CERTESCANSI i les facilitats i ajuda han sigut exemplars,s´han guanyat de sobres la titularitat del refugi.

Ramon. ha dit...

no sé si arribarem a saber què s'hi cou darrere de tot aquest afer; però em toca els collons, no sabeu com, els maleïts covards que s'amaguen darrere l'anonimat per a criticar, desqualificar i insultar, com el primer anònim que surt en aquest llistat.
es pot opinar diferent i no compartir idees, però, per davant de tot, s'ha de ser honest i donar la cara.
si jo fos l'administrador d'aquest magnífic Blog, no toleraria aquests comportaments, que ja comencen a fer pudor, més patètics que el mateix assumpte del refugi.

Jaume J ha dit...

Ramon, a mi tampoc m'agraden les desqualificacions ni crítiques quan són sense justificar. Però quan són anònimes, ni les llegeixo, perque queden desqualificades per si soles.

Abans de continuar amb aqust fil, respecte al refugi i al post, he vist que de l'assumpte se'n fa ressò a molts blocs i espais de muntanya (barrabes, mendiak, esquidemuntanya...). És d'esperar una resposta "oficial" de la FEEC. Si més no, i sinó hi ha resposta, es pot traslladar a través de la Junta del Club una pregunta formal. Preguntaré si es pot fer.

Tornant als anònims, reprodueixo el que et deia en un altre post respecte aquests voyeurs covards anònims i probablement patètics esquiadors de muntanya que xerren més que no esquien o piulen (malhauradament, se m'acaben els dits de la mà....):

Com saps, els editors de blogger podem restringir comentaris anònims, o fins i tot supervisar-los abans de la seva publicació. No ho fem. No ha calgut fer-ho fins ara (tampoc m'agraden les prohibicions, així que no en soc partidari). En més de 1000 posts al bloc, podríem comptar amb els dits de la mà les entrades on la gent s'ha amagat sota comentaris anònims per fer polèmica. M'agrada veure el got més mig ple que mig buit, i vull pensar que "quatre" comentaris no fan baixar el nivell de res. De fet, en alguns casos (no els que tu et refereixes), l'anonimat ha permès que gent opinés (hi ha persones que desconfien de posar el seu nom en webs públiques). El debat, anònim o no, si es fa amb educació pot ser bo i crec que en un bloc com aquest ens hem anat "autorregulant" sols prou bé. Casi que em fa pensar més un altre tipus d'anonimat, el dels centanars de voyeurs que diariament visiten el bloc sense dir res... però això és una altra guerra.
Si no m'ho feu veure d'una altra manera, es seguiran podent publicar comentaris anònims (i esperem no calgui restringir l'accés al bloc)

Ramon. ha dit...

saps què passa Jaume? que els anònims aquests se n'aprofiten de la nostra tolerància per a insultar i no donar la cara.
doncs pel que a mi fa, s'ha acabat aquesta tolerància. o la gent s'identifica, o no piula.
com passa a la societat en general, allò que es considera políticament incorrecte, genera alts perjudicis a gran part d'aquesta societat, mentre els incívics i provocadors, com diria en Mohamed Jordi, se'ns pixen a la boca.
salut.

Anònim ha dit...

Crec que el mínim que hauríem de fer tots els que ens estimem les nostres muntanyes és demanar a les juntes dels nostres clubs que demanin explicacions a la feec, jo ja ho he fet al meu club.

Un cop tinguem les explicacions podrem emetre un judici (ara mateix no+ conec la del guarda i m'agradaria coneixer l'opinió i raons de la feec, tot i que el guarda em mereix tota la confiança)

Respecte a les opinions com anònim jo ho faig, però mai falto al respecte ni escric estupideses... hi ha comentaris que no cal fer-hi cas, igual que hi ha persones que no cal escoltar-se.

xavi fane ha dit...

Desconéc les raóns i motivacions que hi poden haber darrera de tota aquesta moguda pallarenca pero es un assumpte que em toca de prop (encara jo sigui molt lluny). Dels anys 79 al 82, els anys abans de que en Jan agafés el refugi, vaig esser el guarda de Certascan i el llóc sempre es i será present a la meva ánima.

En cuan el Jan pertoca, només tinc bones coses a dir-ne, els dos erem socis del Centre Excursionista Aliga de Las Corts a finals del 70´i en aquella época vem conviure i compartir forças aventuras junts. Vull creure que el Jan es honest, ell simplement vol defensar la seva feina, i tota una vida dedicada a tirar endavant el refugi i a estimar las muntanyes que l´envolten. De fet, si algu es mereix de debó el títol de propietari es el Jan, i no els senyors escribents de reglaments i administradors de muntanyes. Pero clar, aixó mai será així.

Crec que la única manera de resoldre aquest conflicte sería mitjançant una comunicació clara i destapada per part de totas las entitats pertinents, inclós el Jan, i que sigui quina sigui la decisió final, que no es fagi per sota má i d´amagat (com els que tiran paraulas com si fossin pedres sensa donar la cara). Com a mínim s´ens deu aixó a tots els muntanyencs i individuus que tan estimem aquest racó del Pirineu.

Xavi

Gatsaule ha dit...

Quan vaig llegir el post, que també m'ha arribat per moltes altres vies, em van venir ganes d'intervenir ja que sabia, com a membre de la junta de la FEEC, que l'àrea de refugis està intentant posar-hi ordre. Però me'n vaig estar perquè no en sabia prou, tot i que sospitava els motius.

Ara aquesta àrea ha fet un comunicat que trobareu aquí:

http://www.feec.org/Noticies/noticia.php?noti=5788

Devem ser una de les darreres regions del món on els refugis semblen propietat dels guardes, sense cap mena de control sobre el que s'hi fa o s'hi deixa de fer i amb molt poques possibilitats de control sobre els seus guanys i poca repercussió d'aquests sobre el col·lectiu.

Penseu tots de debò que sempre hem de seguir així, aguantant als mateixos de sempre, sense que ningú tingui oportunitat de presentar projectes innovadors sobre la gestió de cap refugi? S'han donat casos, com en el cas de l'Estasen del Pedraforca, rentable com pocs, en que la substitució d'un guarda per un altre s'ha fet per sistema hereditari...

No sé si cal copiar el sistema aragonès, on els guardes han de fer una oferta i el refugi se'l queda el qui la fa millor, però de debò no penseu que cal fer alguna cosa més que l'anar fent?

Unknown ha dit...

No sé, però diria que la cosa pinta malament, per als muntanyencs, per supossat.

Tenim un conflicte on tothom té les seves raons, però que es resoldrà des del punt de vista legal (apuesto perqué els propietaris s'ho quedaran).

En la mida en que el refugi genera negoci es fa atractiu. La muntanya ja fa temps que es veu com a una oportunitat de negoci, així que segur que no será l'únic episodi. Ja ho hem vist al pirineu aragonés i als alps.
Ander

Ramon. ha dit...

home, Gatsaule, en una cosa estic d'acord amb tu, allà on dius "els refugis semblen propietat dels guardes, sense cap mena de control sobre el que s'hi fa o s'hi deixa de fer".
M'explico: Ja fa temps, massa temps, que els refugis han deixat de ser-ho i s'han convertit en hotels de muntanya, lluny, molt lluny de la seva raó de ser. Refugis en què s'ha de reservar amb molta antelació, com als hotels; refugis on no hi pots arribar sense avisar, com els hotels; refugis en què no t'acullen quan hi arribes trinxat de caminar o fugint d'una tempesta si no hi tens reserva, com als hotels; refugis en què passen per davant les reserves anuals de les agències de trekking que les demandes dels federats, etc, etc, etc...
Això, denunciat una i una altra i una altra vegada, sempre s'ha deixat fer des de la FEEC (i des de les altres entitats propietàries de refugis), en clar perjudici dels federats.
Estaria bé, doncs, que des de la FEEC (i les altres entitats) es posés la mateixa energia i rigor en corregir això que exposo, que en fotre fora (encara de manera poc clara i transparent) el guarda d'un refugi.
A disposar.
Salut.

enric faura ha dit...

Per mirar d'aclarir la situació, cal precissar que el conflicte és tripartir, entre la FEEC, el guarda i els propietaris.

Per una banda sembla que hi ha un contracte que s'acaba (com passa en tants arrendaments...)

Per una altra uns propietaris que sembla que es vulguin treure una persona del mig.

I per una altra la FEEC que suposo que deu estar entre l'espassa i la paret. Alhora intenta una nova politica de refugis, amb més o menys traça.

I al final els muntanyencs, que tenen por de perdre un refugi, però no per la FEEC, sinó per uns propietaris que actuen amb amenaces i tenen interesos privats (recordeu que no fa massa temps va haver un judici sobre el tancament de la pista d'accés).

Em sembla que l´única manera de mirar de preservar el refugi i l'accés és mitjançant una administració pública nacional, no local ni comarcal que defensi l'ús social de la propietat privada.

trepitjamolses1 ha dit...

El conflicte tal com diu l' Enric, és a tres bandes, però és evident que la FEEC no ha sabut gestionar aquesta situació. Les coses s'han de preveure amb temps, i cal negociar amb més eficàcia. Ja fa temps que la FEEC només defensa els interessos dels federats, i no els del col·lectiu excursionista. Sí, ja sé que aquest és un altre debat, però ...

Ramon. ha dit...

el diari Segre n'ha publicat la notícia:

http://www.segre.com/arxiu-detall-de-la-noticia/article/els-propietaris-de-la-muntanya-de-certascan-reclamen-el-refugi-a-endesa/

Pep ha dit...

El guarda diu (1):

Com ja havia parlat anteriorment i com ja vaig avisar a l'actual Junta directiva no volia arribar a haver de defensar tant el refugi com el meu treball de guarda públicament. Però la FEEC s'ha negat a reunir-se amb nosaltres una i una altra vegada, i crec que com podreu veure a Salvem Certascan ningú dubta de la meva profesionalitat dels últims 28 anys. Heu vist en algún foro crítiques a la gestió al refugi de Certascan? No tinc dret ni a poder parlar amb el president, ni amb l'advocat federatiu per tal d'exposar-lis com està la questió legal ? Ni jo ni l'Ajuntament de Lladorre hem tingut dret a parlar, només els propietaris de Lladorre tenen aquest dret.... Si que em va parlar en Josep Mª Peixò, per dir-me sempre que no calia parlar amb l'advocat i que això no tenia volta de fulla.


En Josep Mª Peixò, en paraules textuals del cap d'Endesa de la zona va dir: "quan els propietaris li exposàven les seves demandes les va acceptar inmediatament sense questionar res". I el mateix Peixò sempre em va dir que no hi havia cap altre possibilitat, perquè era el refugi o jo i ja havien pactat amb els propietaris trencar el contracte que el lligava a Endesa fins el 2019 per passar-los als propietaris i que aquests els donéssin l'explotació a la FEEC. Algú es pot creure a uns propietaris que per activa sempre han estat en contra dels interessos dels excursionistes? Quan el refugi es doni als propietaris de la muntanya que els lligarà per fer el que vol la FEEC i no el que amb ells els interessa?


Els dies anteriors a l'Assemblea de la FEEC en Jordi Merino em va dir que abans de tot volien parlar amb mi i amb l'Ajuntament, Endesa, el president i l'advocat, i ja que hi havia trobat una versió dialogant de la Junta vaig dir a algun president d'algun club que no treguessin el tema a l'Assemblea. I la Junta us va amagar no ja que en volien fer fòra, si no que amb això també estàven regalant el refugi de Certascan. Crec que és vergonyòs no exposar els problemes al màxim òrgan de decissió. I uns dies després de l'Assemblea la Junta em comunica que no volen parlar ni amb mi ni a l'Ajuntament. De fet li comuniquen a l'Ajuntament ja que a mi no em responen al telèfon ni els correus demanant la reunió.


Ara suposo que davant la pressió social, els presidents hauríau de fer canviar aquesta actitud federativa incomprensible.


Ara la FEEC ja està negant aquests fets, però demaneu-los les actes de Junta, perquè a part que jo també tinc alguna prova d'aquests fets, també van parlar amb el tècnic de l'Ajuntament de Lladorre i el cap de Endesa i també a la reunió de guardes els hi van exposar als guardes que no hi havia res en contra meu i que només era perquè estàven obligats pels propietaris de la muntanya de Ison i Estallo. I si no també puc afegir alguna altra cosa que ho demostra....

Pep ha dit...

El guarda diu (2):

I és prou clar que la premsa no sempre expressa tot com succeeix i avui al diari Sege http://www.segre.com/detall-de-la-noticia/article/els-propietaris-de-la-muntanya-de-certascan-reclamen-el-refugi-a-endesa/ ja surt la notícia encuadrada principalment en el que demanen els propietaris de Lladorre i en el que ells diuen que tenen tants drets.

També a l'article expliquen: Els veïns asseguren que al contracte firmat amb la hidroelèctrica el 1912 s'especifica que la companyia podrà mantindre la titularitat de les instal·lacions mentre tinguin usos hidroelèctrics, en cas contrari, revertirà al comunal.

Jo també tinc una còpia d'aquest contracte i aquest pàrrafs que ells diuen que existeixen jo no els he trobat, però potser em cal regular la vista millor. Si algú vol us puc enviar el vídeo que el jutgat va fer en el judici on vaig aconseguir la clau de la cadena per pujar al refugi, en el que ja deien: que a Certascan no hi havia cap refugi, si no una caseta d'obres, que la pista havia estat tancada tota la vida i ningú podia pujar amb cotxe, que la FEEC s'estava enriquint per organitzar excursiones a les seves muntanyes... Sort que estàven sota jurament si no que més haguèssin dit?

En tot cas tota aquesta documentació que vaig haver d'aconseguir en el judici de la cadena l'any 2000, el vaig posar a disposició de la Junta, i per això vaig demanar la reunió amb l'advocat. Per que uns propietaris de les muntanyes que porten a judici a tothom (Ajuntament, Endesa, guarda, treballadors de la hidroelèctrica....) per què no han anat als tribunals si ho tenen tant clar? No han tingut temps des de l'any 1934 quan el va escipturar Endesa?. Es més Endesa per pressions de l'Ajuntament de Lladorre ja va afirmar com han dit al diari que el contracte amb la FEEC fins el 2019 el mantindrien tant si com no. Pressions de l'Ajuntament no de la FEEC que ja els volia regalar aquest mateix any.

No haurien de tenir més respecte al Municipi de Lladorre al que al mateix temps li està demanant permís per construir un nou refugi a les seves terres?

Com es pot anar en contra d'una escriptura de propietat de l'any 1934 del refugi de Certasacan a nom de Endesa. I es clar que poden anar a judici, però el poden guanyar?

I la veritat es que després de guanyar el judici de la cadena vaig dir a la FEEC que demanés la propietat de Certascan, no els vaig apretar prou i potser no estaríem ara en aquesta situació. Però actualment la pilota està a la FEEC i de les properes actuacions en sortirem enfonsats o amb més força. Potser heu de parlar a les reunions de vegueries, potser hauriau de convidar-me a explicar el tema amb més detall, però de moment l'única cosa que havia demanat a la FEEC es poder parlar...

Atentament.

REFUGI DE CERTASCAN

Alejandro Gamarra Paunero

Tel. 973.62.13.89 (Part), 973.62.32.30 (Refugi)

info@certascan.com

http://www.certascan.com

Ramon. ha dit...

Gatsaule,
com a membre de la FEEC que ets, i havent donat la teva opinió, a mi no em quadra la teva versió que la FEEC vol posar-hi ordre en el tema de refugis, perquè se'm fa estrany que només vulgui posar-ne amb el Certascan.
I queda clar que l'actuació de la FEEC en aquest afer, és més que sospitosa.
Potser no t'ho expliquen tot.
Per a quan refugis de muntanya i NO hotels de muntanya?

Gatsaule ha dit...

Tot i que és cert que sóc de la Junta, la meva àrea no és precisament la dels refugis, i ells són qui estan dissenyant el futur que pensem que han de tenir.

Ben aviat tindrem notícies sobre el nou reglament de refugis, que procurarà sobretot per la millora del servei als muntanyencs, amb punts com ara l'obligatorietat de deixar un % de places lliure, en funció de cada refugi. S'ha d'acabar amb el monopoli de les travesses organitzades que copen molts cops la totalitat de les places.

I, evidentment, s'ha de poder canviar un guarda quan es considera que no rutlla, o que és un obstacle per la permanència del propi refugi.

El Sr. Gamarra no ho feia malament del tot, però sembla que no es va saber guanyar la confiança dels propietaris i potser la seva posició maximalista l'ha acabat condemnant.

Parlo en condicional perquè no ho conec a fons, ho sento.

En tot cas, i sentint-ho molt pel guarda, també penso que el refugi i la seva gestió està per damunt de les persones. Qui sap si haurem d'acabar fent com als refugis aragonesos, on cada 4 o 5 anys es convoca un concurs que guanya qui més ofereix.

Que el Sr. Gamarra faci el que pugui per salvar la feina, ho trobo perfecte, però potser hauríem de procurar no creure a ulls clucs tot el què s'escriu a internet ni ajudar a difondre manifestos anti-FEEC, sense haver contrastat la informació amb l'altra part.

Personalment no vull amagar-me, i m'agrada molt de participar en els fòrums d'aquest blog perquè em sento esquiador de muntanya i penso que, a part d'algun anònim esporàdic, el debat és viu i interessant. Així que si féu preguntes concretes, intentaré assabentar-me'n i respondre.

Ramon. ha dit...

Gatsaule, estic d'acord amb tu que s'ha de poder canviar un guarda quan no rutlla, però considerar que un guarda pugui ser "un obstacle per la permanència del propi refugi", això no ho entenc.

Això darrer s'ajusta al cas del Certascan?
Què vol dir que un guarda pugui ser un obstacle?
Un obstacle per a qui i per a què?

Si un guarda rutlla, endavant i si no, es canvia. Però si rutlla, com és el cas de l'Alejandro -ho puc testimoniar per totes les vegades que he anat al Certascan- no es pot dir que és un obstacle.

Des dels anys 80 (sí, sí, 80) que sento a dir pestes d'un guarda d'un refu de la FEEC a l'Aran, i el tio allà s'hi està; sembla que no és cap obstacle per a ningú.

Si l'Alejandro és l'obstacle per als amos d'aquelles muntanyes (els mateixos que ens van prohibir l'accés en cotxe i on la FEEC no hi va fer res), que s'ho facin mirar. Però que la FEEC en sigui còmplice, ho trobo molt fort.

Sincerament, crec que la FEEC l'ha cagada en aquest afer i que quan més va, més s'emmerda. Si fins i tot Endesa està del costat de l'Alejandro.

Feu ben aviat aquest nou reglament de refugis i deixeu-vos de collonades.

Salut.

Gatsaule ha dit...

Ramon, et veig molt interessat en el tema, espero que sigui per algun motiu noble...

Avui tinc més informació que ahir no sabia. Espero que surti un darrer comunicat on s'explicaran més clarament els motius de no renovació del contracte de l'Alejandro, que des de l'u de gener ja no és guarda de Certascan.

Però del què si que pots estar segur, és que l'actuació de la FEEC no renovant el contracte de l'Alejandro era la única manera de Salvar el refugi de Certascan.

El refugi no és nostre i només té garanties de continuïtat si hi ha negociació amb les altres parts, la propietat i Endesa. Tal i com et deia ahir, el més important és el refugi, i el guarda passa a segon terme, encara que ens sàpiga greu.

I no pateixis que tots els refugis tindràn nou sistema obert de provisió de guardes a partir de l'any vinent. Si en tens ganes, tindràs la teva oportunitat.

Em sembla que intento aportar dades i parlar seriosament, així que, de collonades, poques!

Ramon. ha dit...

Gatsaule, en pots estar ben segur que la causa és noble. No hi tinc res a veure amb l'Alejandro. Però no tinc cap motiu per parlar malament d'ell com a guarda; cosa que no puc dir d'altres guardes.

En canvi, fa molt de temps que em queixo del sistema de funcionament dels refugis; fa temps (anys) vaig obrir un post al fòrum de la FEEC exposant l'assumpte. La FEEC no hi va dir ni piu i tot va seguir com estava. Per això, ara friso amb aquest nou reglament que ens anuncies.

Per cert, jo no vaig per guarda de refugi, eh, si és que en algun moment ha semblat això.

Quant a la nova informació que tens, fóra bo que la FEEC la fes pública, donada la dimensió que ha pres aquest afer.

La sensació és que l'Alejandro Gamarra fa nosa als amos de la muntanya (ja té collons que la muntanya tingui amos, però això és una altra història) i que no sabem si la FEEC ha fet tot el que calia per a defensar-lo també a ell, donat que ningú no se'n queixa.

I què passarà amb la cadena que barra l'accés per la pista?

Per acabar, et demano disculpes per lo de les "collonades" que no ho deia per tu, que sí que crec que estàs aportant dades, sinó per la FEEC.

Salut.

Ramon. ha dit...

penjat a l'esquidemuntanya.com:

NOTA DE PREMSA DE L’AJUNTAMENT DE LLADORRE.
Davant les notícies aparegudes en els medis de comunicació del nostre territori que fan esment a la problemàtica derivada del qüestionament de la gestió del refugi de Certescans per part de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i la voluntat de dita federació de portar a terme canvis a aquesta gestió, l’Ajuntament de Lladorre vol fer constar que recolza total i plenament a l’actual gestor que durant més de 28 anys ha tingut cura de la guarderia de dit refugi, amb una gran professionalitat i dedicació, tal com reconeixen els muntanyencs que estan donant tot el seu suport, davant aquestes difícils circumstàncies nascudes per pressions alienes i que tenen un caràcter particular i partidista.
A tal efecte, l’Ajuntament de Lladorre, i coneixedor d’aquesta problemàtica, ja va comunicar el proppassat mes de novembre de 2010, tant a ENDESA Generació, com a titular d’aquest edifici, Refugi de Certescans, com a la pròpia Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, aquest recolzament i suport a l’actual gestor de dit refugi, fent constar així mateix que mercès a la seva tasca en els darrers anys s’ha pogut, incrementat notablement el nombre d’excursionistes i amants de la natura i la muntanya , usuaris per exemple de la ruta anomenada Porta del Cel, que ha generat un increment considerable de visitants al nostre municipi.
Volem destacar tanmateix, que en data 18 de novembre vam sol·licitar entrevista per poder exposar personalment la preocupació de l’Ajuntament amb el Sr Vicepresident de la FEEC sense resposta fins al moment, malgrat successius requeriments d’ estar informats al respecte.
Finalment, l’Ajuntament de Lladorre, vol fer constar que lamenta aquesta situació que té el seu origen en interessos particulars en front al interessos de tota una comunitat que treballa i s’esforça , com per exemple l’actual gestor del Refugi de Certescans, en una tasca mai prou reconeguda com es la tindre cura d’un dels refugis mes emblemàtics del nostres Pirineus, i que amb actuacions com aquestes corre el perill de desaparèixer, representant una gran pèrdua per a tots.
Per tot aixo l’ajuntament de Lladorre fa pública la seva posició al respecte manifestant que farà tot el que estigui al seu abast per garantir la continuïtat d’aquest model de gestió i de recolzament al Sr. Alejandro Gamarra en aquestes difícils circumstancies.
Lladorre, 26 de gener de 2011

Ramon. ha dit...

és cert que, com diuen a l'esquidemuntanya.com, el president de la FEEC ha dimitit?
i que en Jordi Merino, sotspresident, n'assumeix la presidència?

Gatsaule ha dit...

Ramon, intento respondre. Sobre el president de la FEEC, ahir va dimitir per problemes personals que s'han anat agreujant i, tot i que no és el millor moment plega. Així que avui el president de la FEEC és en Jordi Merino que espero que s'hi pugui dedicar molt més intensament que el Dani Planas.

Vam intentar funcionar com una Junta en la que el pes del president era mínim, però això ha generat alguns problemes i disfuncions que esperem que ara s'arreglin. Sap greu, però hem d'admetre que el fet que el president no visqui a l'àrea metropolitana és un problema.

Pel que fa al refugi t'he de dir que l'Alejandro diu moltes mitges veritats, perquè amb ell s'hi ha parlat directament. Coneix perfectament els motius i no vull ara començar a treure draps bruts de l'antic guarda de Certescan, ja que el seu darrer dia com a guarda va ser el 31 de desembre passat.

Sorprèn una mica aquest pressumpte document de l'ajuntament de Lladorre, perquè amb l'alcalde Colomer s'hi ha parlat molts cops i hi estava totalment d'acord. Ell és perfectament conscient de que l'actitut de l'Alejandro vers els propietaris del refugi havia convertit la situació en insostenible.

Potser el document no és autèntic, no té cap signatura ni segell.... En tot cas, i com ja vaig dir un altre dia, per salvar el refugi només hi havia una opció, i és la que s'ha pres. Torno a dir que és molt més important el refugi que el guarda i no oblidem de qui és la propietat del refugi...

I això de si tens ganes de ser guarda de refugi, t'ho deia perquè ben aviat s'obriran moltes possibilitats de recuperar refugis que ho han deixat de ser, pel mateix sistema, és a dir, la no renovació dels contractes actuals.

Jo també preferiria que la muntanya no tingués amos i que el refugi fos nostre, però la situació és la que és, i les decisions s'han de prendre en funció de les realitats i no dels desitjos.

Ramon. ha dit...

Gatsaule, està clar que, si obviem els amos de la muntanya, Endesa i l'Ajuntament de Lladorre, hi ha dues parts, el guarda i la FEEC, amb dues versions diferents d'un mateix fet.

Per tant, o no es diuen totes les veritats, o potser, fins i tot, es diuen mentides.

Des de fora, vist el suport que té el guarda (el meu el té perquè crec que és un dels millors del Pirineu), no s'entén que se'l faci fora. I menys, per l'acció dels amos de la muntanya, que després del tancament de la pista, són prou sospitosos de no vetllar per altres interessos que els seus; res que no sigui legal, però sense cap força moral.

Fóra bo per la FEEC, pel guarda i pel món muntanyenc en general, l'aclariment, d'una vegada per totes, d'aquest afer. La FEEC no està sortint ben parada, precisament, en aquest assumpte.

Altrament, i pel que fa al nou reglament que ha de reconvertir els refugis en refugis de debò, espero que ens en sortim.

Salut.