28 de març 2008

Tatras polonesos o Polskich Tatrach Wysokich

15-24 de març. Aquesta Setmana Santa hem anat a visitar les muntanyes del país on diuen que parlen igual que nosaltres. El massís dels Tatras forma part de la cadena de muntanyes dels Carpats i està a cavall de Polònia i Eslovàquia. Bona part del massís forma part d'un Parc Nacional trans-fronterer. (http://www.tanap.org/en/).

Hi hem participat: Teresa L., Ramón A., Glòria V., Manel C., Joan G., Josep M M., AngelicaT., Carles G i Ricard M.

El temps no ha acompanyat però hem pogut fer diverses ascensions i esquiar amb neus diverses, sobretot de neu pols fonda.

Hem tingut com a base el poble de Zakopane, conegut com el Chamonix polonès (tot i que no tenen res a veure !!), és a uns 110km de Krakovia on podem anar en avió fent escala, habitualment, a Munich o Varsòvia. A Zakopane hi ha força allotjaments de tota mena, sobretot Hostels (tipus alberg). Nosaltres hem estat a l'alberg Good Bye Lenin (http://www.goodbyelenin.pl), econòmic i amb facilitats per fer gestions com contractar els trasllats o trucar a refugis i tenir informació (és més difícil del que sembla trobar gent que parli Anglès o altres idiomes propers).

Chocholowska Dolina (Vall de Chocholowska)

1er dia: Trasllat fins a Kiry (4km de Zakopane), entrada al Parc Nacional i pujada al refugi Chocholowskies 1160m. Pista fins al refugi que fem en un 70% amb esquís.

2n dia: El dia està ennuvolat i neva feblement, pugem per la vall boscosa de Bobrowiecki fins al coll Bobrowiecka Przelecz 1356m. Pujada al cim del Grzes 1653m, d'aquí seguim l'ampla carena fins el cim del Rakon 1879m, des d'on tornem esquiant, directament per la vall, fins el refugi.

3er dia: Ha nevat molt durant la tarda i nit anterior, el dia està ennuvolat i neva feblement. Retornem un tram de pista (1037m) per remuntar la vall Starorobocianska Dolina fins el coll Siwa Przelecz 1812m. El temps empitjora i hem de baixar per la vall Pysznianska Dolina, amb boira i molta neu nova. En poc desnivell recobrem la visibilitat i podem fer una divertida i bonica esquiada amb neu pols fins el refugi d'Ornak 1108m.

4rt dia: Les nevades continuen i el mal temps va guanyant terreny, les possibilitats de fer una ascensió són baixes, tot i així ens aventurem a estirar les cames i, amb la sorpresa d'una obertura inesperada del temps, fem l'excursió fins el coll Iwaniacka Przelecz 1459m i pugem al cim de l'Ornak 1854m. Amb un descens amb neu pols memorable. Des del refugi retornem per la vall fins a Kiry 927m i d'allà amb transport públic fins a Zakopane.

Els altres dies el temporal de neu s'ha fet més fort i hem combinat activitats diverses, visita a pobles, krakovia, excursions per les valls fins als refugis i l'ascensió al Kasprowy Wierch 1987m i el Beskid 2012m:

Trasllat fins a Kuznice 1025m (a uns 4km de Zakopane), en aquest indret hi ha el que seria el més semblant a una pista d'esquí convencional, que consisteix en un funicular de dos trams que puja fins el cim i de dos telecadires a banda i banda del cim.

Remuntem la vall seguint un camí expressament dissenyat per a l'esquí de muntanya, que evita les pistes i que fa un bonic recorregut per sota el bosc. Deixem el camí a la cota 1400m, a partir d'aquí haurem de seguir per les pistes d'esquí, les quals són molt amples i amb pocs esquiadors. Des del cim es poden atacar fàcilment altres cims seguint ambdues carenes. Optem per desplaçar-nos cap al cim del Beskid 2012m. I baixar esquiant per la vall Gasienicowa Dolina fins el refugi Murowaniec 1500m. Des d'aquí, per un camí esquiable, hem baixat fins el coll Nosalcwa Przelecz 1103m. Des del coll hem remuntat a peu uns 50m de desnivell per un camí fins al capdamunt d'una petita pista d'esquí, la qual hem baixat just després d'haver passat la ratrac. La pista mena a Zakopane, a uns 500m de l'alberg.

Dades pràctiques: Els refugis són força grans i acollidors, el sistema d'allotjament i menjar va per separat i no fan descomptes pels federats a la UIAA. Si aneu en grup, els trasllats en furgonetes són còmodes i econòmics. A tot arreu s'arriba en autobús i sempre es pot negociar el preu de taxis o furgonetes que us trobeu a les sortides del Parc. En general es parla poc Anglès i el Polac és difícil de comprendre, tant escrit com parlat. En general, els preus són una mica més econòmics que a Catalunya, encara no s'han incorporat a l'Euro i és millor pagar amb moneda local, aprox 1 Euro= 3'2 Zlotis.

Bones traces

Pasdeguia