30 de gen. 2006

Piada - 1a Sortida Curs EM 2006, 28 i 29/01/2006

16 participants
Pocs metres de desnivell però moltes “palades” de neu!

Aquest any ja hem fet el “cupo” de conducció en neu, i les pràctiques accelerades de posar i treure cadenes...

Sortim dissabte a les 6 del matí fugint de la llevantada cap a la Val d’Aran. Una trucada al “servei” català de trànsit ens garanteix que l’autopista a Lleida està neta i que cap problema més amunt... la veritat és que ja a Vilafranca sembla que la sortida serà d’esquí d’autopista enlloc de muntanya...

Tornar enrera ja sembla més imprudent que el que hem fet fins ara i cap a la una ens plantem a la boca sud del túnel de Viella. Neva. Neva des de que hem sortit de casa...

Però no volem trencar la tradició dels nostres cursos i ens posem a treballar: ajustar fixacions, posar pells, connectar ARVAs, el control, i una plàcida passejada d’unes hores (a 5 sota zero) per la Pleta de Molieres, fent pràctiques d’obrir traça profunda, voltes maria i un parell de simulacres d’allau i recerca amb ARVAs.

A l’Alberg Era Lana d’Es Bordes fem una xerrada d’allaus i projectem fotos (Manel, com que et vas adormir, t’adjunto al final el protocol d’actuació en cas d’allau..). Mentre dormim cauen dos pams de neu...

Al matí passem una bona estona obrint traça... pels cotxes: pales amortitzades! Iniciem la tornada que és blanca! Fins i tot el Bar Sport de Bellcaire on berenem sembla el local d’una penya del Barça ...a Finlàndia.

Cap de setmana blanc, on hem esquiat poc però que ens garanteix molta, molta neu per a les properes sortides, i una nova cantera de cegesquiadors de muntanya!



Bones traces!!!

Protocol d’actuació en cas d’allau:

... la víctima s'ha de treure de la neu el més aviat possible així que:

- Un membre del grup es situa en una posició segura i vigila que no caigui cap altra allau, fa recompte de tots els membres del grup i intenta esbrinar quants falten.

- La resta del grup posa els ARVA en posició de recepció (TOTS !!!).

- Es començarà la recerca a partir del punt on ha desaparegut la víctima.

- No es pot perdre temps en anar a buscar ajut fins que s'hagin localitzat les víctimes.

La recerca amb ARVA d'una persona enterrada es fa en tres temps:

1- En primer lloc es busca una primera senyal, cobrint tota la superfície de l'allau

2- En segon lloc la persona que busca s'apropa a la víctima al voltant d'uns dos metres

3- En tercer lloc es troba el punt exacte on està la persona enterrada amb l'ajut de la sonda

Hem localitzat a la víctima:

- Un cop localitzada la víctima ens disposem a treure-la de la neu i procedir els primers auxilis (Veure medicina de muntanya).

- Atenció, podem estar davant d’una víctima en estat de shock.

-Per desenterrar la víctima caldrà procedir amb la pala i amb compte de no ferir-la.
Quan arribeu a tocar la víctima, continueu el procés per treure tota la neu que la cobreix, no intenteu treure-la estirant el cos.