20 de febr. 2024

Pic de l'Aiguillette per la boca sud del túnel de Bielsa 17 de febrer de 2024

Aquest cap de setmana volíem anar a la zona del coll de Portalet però l'allotjament estava complicadíssim, sinònim que deu haver estat a petar.

Trobem allotjament a Plan (molt agradable en Gorka de Casa Ferro) i busquem opcions per allà, que li tenim ganes. Quan arribem a la Bal de Chistau ens adonem que no hi ha neu? Quina tria...hehehe.... Els autòctons diuen que aquest any van a França a buscar-la i decidim anar a la zona de Piau Engaly, que ho tenim tot per fer....


El cotxe ens fa senyals d'alarma i decidim que no creuem el Túnel de Bielsa, perquè hi ha la possibilitat que se'ns aturi enmig del túnel i no cal..... Parem a mà dreta just abans d'entrar, in extremis, i acabem de deliberar amb el cap fred. Quan ja anàvem a tirar avall, decidim reomplir aigua a la font d'es Cascons i veiem rètols dels camins que surten des d'allí. Decidim deixar el cotxe allà i anar a fer una excursioneta a peu cap al Puerto Biello de Bielsa, principal pas transfronterer del Sobrarbe a França fins que no es va construir el túnel el 1976. El camí és preciós i no pares de pensar en la de gent que va haver de caminar per aquí en condicions precàries per fugir de la guerra civil.

El dia és espèndid, tot i que es nota que fa vent als cims. Un cop a l'alçada del Chorro de la Pinarra (una cascada molt xula) veiem que ens val la pena anar a buscar els esquís. Resetegem i tornem a començar. A cota 2000 m ja podem calçar esquís i arribem al port satisfets d'haver pres la decisió de pujar fins aquí. Les vistes cap al Campbeil són brutals! Sembla que ha afluixat el vent del matí i seguim remuntant fins al Pic de l'Aiguillette (o agulleta). Dinem una mica i ens tirem cap al nord, gaudint d'una neu pols excel·lent direcció a la boca nord del túnel. A cota 2150 m aproximadament decidim que ja és hora de tornar. Encara hi havia neu per arribar fins més avall, però tampoc us penseu que hi ha un gran gruix a la zona baixa, estava força penosa per haver nevat el dia abans....

La remuntada ens costa més del que esperàvem, perquè al tram final cal posar grampons, un esquí tira avall i cal recuperar-lo....coses que passen i que fan que puguis gaudir d'una posta de sol increïble des del coll i que acabis usant uns minuts de frontal fins al cotxe. La neu de la cara sud, a aquelles hores, ja s'ha tornat a transformar i es fa força complicada. Gaudim de l'herbaesquí amb una habilitat increïble! Al refugi traiem esquís i recuperem les vambes i cap al cotxe! De seguida que tenim cobertura, encarreguem taula per gaudir d'un txuleton deliciós a Casa Ruché.

Itinerari: Boca sud Túnel de Bielsa 1670 m- Puerto Biello (2378 m) - Pic de l'Aiguillette (2508 m) - descens cara nord fins a cota 2150 m - collet i avall. 


El més típic és fer el cim des de la boca nord del túnel, però ha estat una descoberta fer-lo pel sud, ja que és molt bonic el circ de la Pinarra. Hi tornarem a l'estiu, per conèixer millor la zona.

Relive: https://www.relive.cc/view/vMv8GLo84Pq

Bones traces!

Oriol i Berta


3 comentaris:

Jaume J ha dit...

Casa Ruche? apuntat! bambes, frontal, posta de sol... bona activitat i millor actitud!!
aixh l'Aiguillette ;)

Núria ha dit...

I que ha passat amb el cotxe? ... haha ... ens has deixat a mitges. No pareu, molt bé!!!

roser ha dit...

Doncs finalment va ser un gran dia, que bé!