19 de febr. 2024

"No Surrender" a la Vall d'Aran - 17 i 18 de febrer 2024

Entre trobar neu al Pirineu o trobar companys que vulguin sortir, no sabria dir que és més complicat.

Per sort contacto amb el Mikel que està animat i lliguem cap de setmana a la Vall d’Aran.

La neu caiguda el divendres dóna una mica d"aire" i farem un parell de sortides ben diferents que tot hi haver de carregar una estona els esquís, resulten molt satisfactòries.


Dissabte 17/02/2024
: Tuc de Sarràhera (2.634m) des de la boca nord del Túnel  +/-1.338m

Un cim que fa temps tenia mirat i que cap dels dos havíem fet.

Quedem a l’aparcament de la incineradora però seguim amb el cotxe per la pista fins al barranc de Sarràhera (1400m) on iniciarem la sortida - estalviant-nos quasi un parell de kms de ruta.

Només als 10 minuts de sortir comencem a trepitjar neu – efímera del dia abans-, i és a la cabana de Sarràhera deth Miei (1800m) que podem calçar esquís.

Seguim cap a la dreta de la vall i anem ascendit per diferents terrasses sempre en direcció sud fins arribar a la Passada deth Nebot (2.506m) que permet el pas al vessant sud.

L'altra banda fa molt bona pinta en alçada i un cop a la Passada deth Nebot cal descendir uns pocs metres per després flanquejar cap a l’oest. Per l’existència d’unes purgues, no veiem bé el pas i nosaltres acabem baixant una mica per sobre de l’Estany de Rius (a la tornada ja farem el camí més directe) per després enllaçar amb la ruta “normal” que ve de la boca sud del túnel i arribar amb esquís fins al cim.


Per la tornada desfem el camí de pujada. Trobem algun tram de neu pols i tot i que hi ha força neu en alçada al ser un terreny molt rocós quan anem baixant cal anar sortejant les pedres i sempre surt algun “tauró” no previst. Descalcem a 1900m.

Una ascensió molt interessant, variada, laboriosa, solitària i que val molt la pena. De tota manera més recomanable amb algun metre més de neu per les característiques del terreny.

Podeu trobar l’itinerari ben detallat en el llibre del Carles Lluch: “Rutas com esquis Pirineo Catalan y Andorra. 101 recorridos – Val D’aran”. Itinierari 29.

 

Diumenge 18/02/2024: Eth Montlude (2.518m) per cara nord +/-1.316m

Sortim de Les i agafem la pista de Portet en un primer tram asfaltada i després per camí però en bones condicions per circular un vehicle fins al trencall del bosc (1400m mateix punt que itinerari d’estiu)

L’avantatge de les condicions actuals és que permet algunes aproximacions a punts no habituals al mes de febrer.

Carreguem esquís i entrem al bosc que puja ben dret fins a 1630m. Continuem l’ascensió i uns metres per sobre de la Cabana de Laujó calcem esquís (1770m) i continuem fins un collet on tenim la vista del Llac de Laujó. 

Baixem uns metres fins al llac per continuar pujant cap el Còth dera Barracomica.  En aquesta zona la neu és molt abundant i ja podrem veure el Montlude.

Traiem pells i baixem novament uns 40m per arribar al Còth des Quatre Batlles. Ja només ens queda l’últim tram d’ascens i pala final que tot i ser inclinada està molt innivada amb una neu còmoda per arribar amb els esquís al cim.


Hem fet la ruta en solitari i obrint traça tot el recorregut però al tram final apareix un francès amb qui coincidirem al cim.
Per la baixada, desfem el camí de tornada. La neu es abundant pel descens – només que s’ha humitejat i està una mica pesada. Fem tots els canvis de pells pertinents i acabem descalçant a 1770m (el mateix lloc on hem calçat) tot i que la darrera baixada és de supervivència (allò què dèiem de l’herba-esquí).


Arribem al cotxe ben satisfets. Una ruta també molt complerta i que si recomano fer inclús en les condicions actuals.

 

Eskerrik asko Mikel, ondo pasa asteburua!

Animeu-vos que encara queda neu!!!!

7 comentaris:

Jaume J ha dit...

Aquesta és l'actitud, molt bones sortides i ben solitàries!

Eli ha dit...

Bravo Nuria i Mikel!! sortides boniques i ben solitàries ;)

Lorena ha dit...

Ole, moltes felicitats! I visca la perseverància! Imponent la Passada deth Nebot...

Núria ha dit...

Síii, ganes de veure aquest pas ... hi havíem d'anar plegades. Quan poguem coincidir, ja repeteixo.

roser ha dit...

Felicitats per aquest gran capde, Núria i Mikel!

Berta ha dit...

Brutal!!! Moltes ganes de montlude :))) Enhorabona per les dues sortides, lluny d'algomeracions.

Mercè B. ha dit...

jA LI TENIES GANES A LA sARRAHERA nÚRIA! mOOOOLTES FELICITATS! Guapíssimes les dues sortides, molt bé, i en bona companyia!