25 de des. 2016

Comamartxa (2562m) i Cap des Cometes (2681m)

Vall de Boi, Alta Ribagorça
+1600 / -1425m, ***, S3
23 de desembre de 2016



Vista la precaria o nula innivació a la Val d'Aran, enguany estem abonats a la Ribagorça. Aquest desembre hi hem anat un munt de vegades, aviat ens faran fills adoptius de tant creuar el túnel cap a Boi. Però no ens queixarem, la neu en obagues s'hi ha mantingut miraculosament en excel·lents condicions malgrat els dies que fa que no neva. A més, estem aprofitant per visitar (i tatxar) ascensions i descensos que feia temps que teniem pendents o que ens havien passat desapercebuts fins ara. I pel camí també en pensem alguna de nova. Com aquesta de divendres passat. Feia uns dies que ens rondava pel cap un pregunta: com treure profit de les solanes pelades per accedir a obagues inadvertides? Com treure avantatge de les condicions actuals?

Pujant i baixant de Boi ens anàvem fixant en el Comamarja ([Comamartxa] en ribagorçà). Es una excursió que teniem ganes de fer algun dia a l'estiu. De tant mirar-lo vam lligar caps, i repassant les fotos de l'obaga de Casasnoves des de la Pala Alta de Sarradé vam veure la llum. Per què no ara? I esquiar així la pala NO del Comamarja? Diumenge passat el vam perdonar, però per Nadal ens hem regalat el divendres de festa i hi hem anat abans de que no se'ns passi l'arròs.


Deixem el cotxe poc després del Pla de l'Ermita, a uns 1650m aprox. i enfilem el llarg llom / aresta S del Comamarja. Son 900m de pujada directa que fem amb calçat lleuger, carregant els esquis i botes a l'esquena. No es fa pesat si vas amb mentalitat adecuada. L'excursió s'ho val, i la motxil·la no pesa tant. De seguida surt el sol, i s'avancem ràpid, sense barallar-te amb la vegetació. En 1h45min som al cim, amb els peus secs, i encara no son les 11h. I la cara NO ens espera inmaculada.


Fem un primer descens de 550m fins a cota 2000m aprox. Neu encartronada per estones, però acceptable. La pala somital fa patxoca, sense ser massa pendent és prou sostinguda durant 400m. La fem en paral·lel a l'aresta nord, decantant-nos successivament cap a la dreta.


Calçem pells de nou i resseguim la vall de Casesnoves fins al final. La millor manera de traçar és no enfilar-se per la cara O del Bony Blanc i tirar cap al S/SE. Cap a 2375m, girar cap al N i resseguir una vira suau (camí d'estiu, fites). Un cop a la base de la Collada del Bony Blanc, seguim pel fons de la coma, altre cop en direcció SE fins encarar la pala N del Cap des Cometes (2681m), vèrtex entre les valls de Sant Martí, Casasnoves i la Ribera de Llacs.


Prenem el sol tot menjant-nos l'entrepà, i en acabat, li donem l'esquena per esquiar la pala NE cap a la Ribera de Llacs. Neu pols excel·lent, freda i lleugera fins a la perxa nivomètrica (2285m), més irregular després fins al barranc de Mussoles. El creuem i aconseguim esquiar fins l'entrada del bosc (1925m). En 20m som a la parada dels taxis del Planell del Sant Esperit. Ens recull en Cabana i ens porta de nou fins al cotxe.




Bones Nadal cegesquiadors.
Bones traces pel 2017.
Carles i Montse

5 comentaris:

Jaume J ha dit...

nois, QUINES FOTOS! Totes sublims, però em quedo amb la tercera pel final. felicitats. I m'agrada lo de la "mentalitat adecuada"... sempre he pensat que fem més muntanya amb esquís, que esquí de muntanya. Abraçades!

miscel·lAnna ha dit...

Com sempre fent la boca aigua al personal!!!
Totalment d'acord amb el diu en Jaume

Bones Festes,

Andrea o zenéize ha dit...

fotos espectaculars!premiada la cerca de nous itineraris!

Berta ha dit...

Boníssimes traces!!!! ganes de veure-us!!!! una abraçada enorme companys!!!!!

Pep ha dit...

He gaudit com un nen mirant el mapa. Un recorregut fantàstic, imaginatiu, sol·litari,.. No sé que més dir!!

Quants racons per descobrir!!

Aviat no us tindreu que moure de l'Aran ;-)