19 de des. 2016

Solstici al Refugi de La Centraleta i Bony Negre (2732m.)


Vessants N del Tuc de Carants, Bony Negre i Bony Blanc
Dissabte, 17 de desembre de 2016

Sant Esperit (1.760 m.)-refugi de La Centraleta (1.913 m.)-Estanys de Delluí (2.364 m.)-refugi de la Centraleta(1.913 m.)*/- 600 m. 6h anada i tornada amb pells a les soles. Recorregut molt llarg i planer amb neu escassa i blocs, seguim les traces de tornada. Excursió amb esquis. L’accés per la pista fins a la Centraleta amb poca neu ens obliga a descalçar els  esquis en alguns trams.
Propers al solstici d'hivern celebrem com cada any en un refugi lliure una de les nits més llargues de l'any. Aquest any tocava el de La Centraleta, refugi que actua com a part lliure del refugi d'Estany Llong quan aquest roman tancat. Dissabte matí pugem amb taxi fins al Planell del Sant Esperit i des d'allà traslladem a la Centraleta el menjar per a la bacanal de vespre. El refugi està situat a la confluència dels barrancs de Contraix i de Sant Nicolau. Des del refugi pugem per pista fins al refugi d'Estany Llong i des d'allà prenem un camí que en un llarg flanqueig, en alguns punts exposat, ens durà fins als estanys de Delluí. Són les 2 de la tarda, és tard i la neu és escassa a la zona, decidim per prudència recular, renunciar a pujar al pic de Delluí i dedicar-nos a preparar la bacanal del solstici. Aquest any no estarem sols al refugi escollit. Tenim la sort de compartir la vesprada amb una família de Tremp i quatre simpàtics francesos que venen a celebrar un aniversari. Passem una vetllada memorable amb la millor companyia: magret, bolets, pastís, champagne, garnatxa,... un festival!

Diumenge, 18 de desembre de 2016

Refugi de La Centraleta (1.913 m.)- Sant Esperit (1.760 m.)-Bony Negre (2.732 m.)- Sant Esperit (1.760 m.) +/- 1.000 m. 6h, **, S3
La pista de la Centraleta a Sant Esperit la fem a peu per la manca de neu. Remuntem pel sender del barranc de les  Mussoles a peu fins a cota 1850m  tan sols ens hem de descalçar per creuar el barranc a cota 2000. Neu pols als vessants N i NE continua fins a cota 2000.

A tocar del Sant Esperit anem a buscar vers l'E un pontet que travessa el riu de Sant Nicolau. A l'altra banda del pontet prenem un corriol que després d'un puja i baixa arriba a una centraleta i des d'allà enfila suaument la Ribera de Llacs. Al Palancó de Llacs, confluència dels barrancs de Llacs i de Canal Seca, travessem amb alguna dificultat el barranc principal i iniciem  per pendents inicialment suaus un pujada W que poc a poc es va redreçant, davant nostre sempre el cim. Dirigim les nostre passes cap a la collada (2.626 m.) que hi ha entre el Bony Blanc i el Bony Negre. Des d'allà assolim ràpidament el cim S. i amb moltes ganes preparem una baixada que promet neu de la bona. Ens llancem per l'àmplia pala N-NE que ens durà fins a recuperar les nostres traces de pujada. Inicialment el pendent és fort i sostingut. Arribats al Palancó de Llacs només queda desfer amb un somriure el camí a Sant Esperit on esperem el taxi de tornada. El solstici sempre té alguna cosa d'especial!


I molt especial ha estat la trobada al cim del Bony Negre amb en Carles Ll. i la Montse B. i 3 companys més. Ells hi arriben amb crampons pel vessant E que troben amb neu dura. Venen de fer el Tuc de Carants  i un cop fan el descens de la pala inicial del Bony Negre tornen a posar pells per remuntar el coll del Bony Blanc seguint les nostres traces i guanyar el cim del Bony Blanc per baixar per el vessant N per la comenta de la Qüestió.

Al aparcament de Sant Esperit trobem les germanes Orgué i l’Ivan, els hem vist al cim del Cap de les Cometes i baixar la pala N en direcció a la vall de Casesnoves i remuntar el coll del Bony Blanc pel vessant W. Han fet el cim i el mateix descens que nosaltres.... Ens diuen que la millor pala del dia ha estat la del Bony Negre!

La neu es manté en molt bones condicions als vessants N.
El solstici sempre te alguna cosa especial!.

Manolo F. Enric G. Miquel C. Pep L. i Jordi L. 6 comentaris:

Pep ha dit...

Gràcies per la piulada i per compartir aquesta festorra de bon menjar i neu!
Que rebons els bolets de l'Enric, bon cuiner!

Jaume J ha dit...

Solstici, ja un clàssic, afortunats! i el refugi de la Centraleta, el Bony Negre, (i el Carants) records de polssim com els vostres. Que duri l'hivern!

Berta ha dit...

triomfada!!!! us heu trobat la creme de la creme!!! enhorabona!!!!!!

jordi laparra ha dit...

Si! erem 13 persones per la zona i ens varem acabar trobant tots!
va ser molt xulo compartir aquells moments. es clar, diumenge la varem encertar hi eren els locals!

albert ha dit...

Grans records del Bony Negre Pep.
Amb solstici, crepuscles i bacanal inclosa......ha de ser incomprable !

Anna Mesalles ha dit...

Felicitats a tot el grup!!!
Carai?? el personal que us heu anat trobant, tots buscant la bona neu

el proper any tornaré a ser amb vosaltres!!!!