18 de des. 2016

A la descoberta de l’Alta Valle di Susa
Lo bo es que cada sortida es el preàmbul de les properes..

Estàvem a la zona de Briançon i vam decidir anar cap a la propera Val Susa italiana, moguts per les bones piulades d’aquells dies però sobretot pel tracte i la gastronomia italians. Bona tria: ni la neu ni la acollida ni el menjar ens van decebre! I el sol ens va acompanyar cada dia!

Dijous 8/12/2016
Cima Dorlier (2758m) des de Thures. +/- 1100m, F, S3.
Carles, Manel, Lucía, Miriam, Elena, Berta, Joan, Andrea.
La carretera de Thures a Ruilles es una pista de gel i neu, cal deixar cotxe a Thures on arribem tard i ja hi son molts cotxes aparcats a la carretera del poble. Però ben aviat entenem que hi ha molta muntanya i muntanya per a tothom..des de Thures es poden assolir molts cims.
El clàssic de la zona es la Cima Dormilleuse, però es una sortida llarga i era massa tard. La idea era endinsar-nos a la val Thuras i assolir el cim mes proper i baix, el Monte Giassez (2588). Tot i això, durant el camí la cima Dorlier ens va semblar una elecció millor perquè menys transitada (no hi havia ningú i poques traces) i amb mes vistes.
Excursió llargueta (mes de 16 km), calcem esquis a 100m del cotxe, carretera plana fins a Ruilles, desprès ens fiquem pel bosc creuant varies vagades la pista que puja a les Grange Chabaud (unes cases mig en ruïna amb la inevitable esglesia); seguim al costat del torrent Chabaud, desprès pugem per una canal ampla (la primera a la esquerra)  fins arribar a un colladet on ja es veu la Dormilleuse al fons i el Dorlier a la esquerra. Pujada final al cim sense complicacions. Vista al Dormilleuse i al Monte Terra Nera, que segurament caldrà explorar la propera vagada, així com als Alps francesos,inclòs el Col De Chaude Maison que havíem fet un dia abans.
Baixada pel mateix itinerari, la pala del Dorlier amb neu pols, la resta amb neu dura però fàcilment esquiable. Exposició O-NO la pala final, NE la resta.
Nota: Del 27 desembre al 15 abril esta obert a Thures el Rifugio Fontana di Thures, que pot ser una base excel·lent per descobrir la Val Thuras.

Dissabte 10/12/2016
Monte Morefreddo (2717) des de Pattemouche, +/- 1150, F, S2.
Berta, Elena, Lucía, Andrea.
Sortim amb esquis des de el pàrquing al final de la carretera, fem 2 km per la pista molt maca de esqui nòrdic, amb paisatge bucòlic de la Valle Troncea, fins al  poblat de Laval. Després pugem per un bosc obert, mantenint-nos a la esquerra del barranc del Rio della Volpe. Passem per un telecadira de museu i cap al final girem cap a la dreta per arribar fàcilment al cim, on hi ha un parell de cases militars en ruïna.  Pujada amb un sol i una calor que recorden abril mes que desembre!
Des de el cim vista ampla, a destacar les moltes opcions de cims amb orientació O que es podrien fer endinsant-se una mica mes a la vall (el Monte Ruetas amb pala S4 molt atractiva e immaculada i el Bric di Mezzogiorno entre d’altres).
Baixada inicial pel itinerari de pujada, amb neu transformada molt disfrutona (atenció a no baixar cap al barranc, dos dies abans una noia havia mort caient pel barranc). Després tirem cap a la dreta i enganxem una pista tancada però perfectament preparada i així ens estalviem la darrera part de bosc que estava una mica bruta.
Nota: a Laval hi ha el Rifugio del Mulino di Laval, que estava obert i podria ser un excel·lent punt de  sortida per conèixer la valle Troncea.

Diumenge 11/12/2016
Cima del Bosco (2370) des de Thures, +/- 740, F, S2.
Berta, Elena, Lucía, Andrea
Sortideta curta per acabar la estada amb gust de neu i poder tornar a Barcelona el mateix dia.
Aparquem a la carretera de Thures just abans del poble, caminem 100m per dins del poble i just després de les cases tirem cap amunt per pendents suaus i un bosc molt obert. Passem per Croce Chalvet, un parell de cases moníssimes amb petita església, i arribem al cim on hi ha un altra esglesia molt maca que podria servir com a refugi lliure improvisat en cas de necessitat. Panorama maco i ample des de el cim. Baixada per neu primavera/crosta.

Allotjament Hotel Villa Alba a Cesana Torinese. Senzill però net i acollidor. El encarregat (Matteo) es monitor d’esqui i ens va recomanar la ruta del Chaberton, va ser sempre molt amable i atent. Sopars amb plats cassolans bons i molt abundants. Recomanable!  

Pujant al Dorlier

Pasant per Ruilles


Pujant al Dorlier

Cima Dorlier
Pala del Monte Ruetas des de Morefreddo, i darrera el Bric de Mezzogiorno amb pala molt semblant..fins la propera!


Des de el cim de Morefreddo
La esglesia a la Cima del Bosco

Des de Cimadel Bosco el Monte Giassez al mig i a la esquerra Dorlier, Dormilleuse
i Monte Terra Nera, també fins la propera!!



3 comentaris:

miscel·lAnna ha dit...

Dies ben aprofitats!!
fins el darrer moment, Felicitats

Berta ha dit...

Molt bon record d'aquests dies, bon inici de temporada!!!

Jaume J ha dit...

Andrea, envaïm Itàlia!