7 de gen. 2016

Aquest any no em federaré a la FEEC, em sobren motius.

A començaments de cada any cal renovar la llicència federativa, amb el pagament de la quota anual establerta per la FEEC, és clar. I com cada any molta gent es pregunta quins avantatges opté que, bàsicament són tres. a) fomentar l'excursionisme i les activitats de muntanya b) tenir una assegurança que cobreixi les activitats que fem i c) tenir descomptes als refugis.

Sobre el primer punt ja fa temps que molts federats pensem que la política de la Federació FEEC no és la correcta en diversos àmbits, i ens preguntem si hi ha una aposta excessiva per la competició,  si és correcte la política de refugis, la burocratització de l'estructura tècnica i sinó hi hauria d'haver més serveis reals a l'excursionisme.

El Clubs, Centres i Associacions membres de la FEEC potser són també responsables d'aquests increments en la mesura que el pressupost de la FEEC i el pla de Llicències s'aprova en Assemblea. Potser els clubs haurien d'estar més atents i vetllant perquè els pressupostos no siguin expansius i les llicències no pugin any rere any. Segur que hi ha partides del pressupost de la FEEC que no beneficien a tot el col·lectiu d'excursionistes i es poden reduir, i fins i tot d'altres com la formació que s'haurien de fomentar per sobre la competició.

Sobre el segon punt, aquest any la FEEC proposa una quota federativa (que inclou l'assegurança i la revista Vèrtex) que puja un 5% respecte a l'any anterior i que suma en els pitjors anys de la crisi un augment acumulat gairebé del 32%. M'estalviaré adjectius respecte a aquest augment, però és realment desproporcionat, perquè no va d'acord amb l'augment de l'IPC, no és comparable al d'altres federacions de l'estat, algunes de les quals tindran un augment 0% i perquè no només no aporta cap valor afegit respecte l'any anterior sinó que té una mica menys de cobertura.

Com a exemple tenim que el cost de la Federació Francesa al CAF i assegurança mundial és de 31'80 i 87€ respectivament: 118'30€ tenint en compte que l'assegurança mundial no exclou zones polars i altituds de més de 7000m. Condicions similars té la federació Italiana.

Comparativament amb la federació aragonesa i la valenciana els augments de preu són els següents.
                      2015    2016
Preu FEEC  132'50  139'90        +4'9%
FEME          161'7   163'5          +1'1%
FAM             109      109            +0%

Sobre el tercer punt: 
L'acord de la UIAA sobre reciprocitats de refugis és un acord privat, ja que depèn de la propietat dels refugis. La FEEC té molts més refugis que la FEDME, i ens preguntem si ha forçat prou la màquina per aconseguir un acord de reciprocitat directe amb la UIAA, els resultats són que no. On pot ser el problema ? Si la FEEC té un acord de reciprocitat de refugis la gent deixaria d'afiliar-se a la FEDME perquè no tindria cap avantatge, aleshores la FEEC perdria la influència que té sobre la FEDME (gairebé tots són catalans) i de les prevendes que això implica, entre d'altres coses ser membres del Comitè Olímpic Espanyol, etc.

La FEEC, forçats per la pressió dels clubs va decidir que no acceptaria la reciprocitat amb la FEDME, teòrica mesura de pressió, però en realitat la diferència de preus dels refugis més importants és baixa, màxim del 17% i a la majoria d'ells accepten la reciprocitat de la UIAA ja que tenen ordres de la FEEC de fer-ho.

Si que hi ha a Catalunya un grup de refugis que el descompte per socis de la FEEC és del 50%, però per als socis dels clubs de la FEEC sense federar el descompte és del 31%. 

Hem fet una simulació de nits a refugis d'un any, fent activitats diverses de muntanya, btt i esquí de muntanya, comparant els preus segons només ets de la FEEC, si no ets d'enlloc i si ets federat a una altra federació europea, per exemple al CAS (Club alpí Suís, amb reciprocitat).

Activitat i refugis a la simulació: 3 nits a refugis del CAF -zona Pirineu central- 1 nit refugi a Andorra, 2 nits refugis Val d'Aran a peu de carretera, 1 nit refugis Pirineu Oriental, 2 nits refugis dels Ports, 3 nits refugis a Sant Maurici, 3 nits refugis Pirineu Aragonés. 

Preu per dormir públic general: 247€ 
Preu federats FEEC: 219,9 
Preu reciprocitat (CAS o qualsevol altre): 187€ 

Això tenint en compte que; molt sovint anem a refugis privats o altre tipus d'allotjament, i que a molts llocs accepten la targeta de la UIAA encara que no ho diguin públicament (no contemplat al càlcul del preu). 

El preu mig dels refugis del CAF és de 18€ i el preu de reciprocitat és de 9€. O sigui amb 10 nits a refugis del CAF has amortitzat qualsevol targeta federativa de qualsevol país d'Europa 90€. 

Conclusió, la pèrdua de descomptes als refugis pel fet de no ser de la FEEC és una camama, si que és rellevant federar-se a alguna federació internacional per tenir la reciprocitat (CAS, CAF, CAI) ja que de cap de les maneres contemplem federar-nos a la FEDME.

Per part meva no es tracta d'un problema de preu, sinó de dignitat. Com hem comentat, la política de la FEEC sembla que estigui més centrada en mantenir una estructura que doni suport a la competició i tenir un peu al Comitè Olímpic espanyol a través de la Federació espanyola que en donar servei a l'excursionisme.

Per tot això crec que ja em sobren raons per no federar-me a la FEEC.

Quina alternativa hi ha ?

Pel que fa a l'assegurança la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, costa 115€ i té les mateixes prestacions d'activitats i d'assegurança que la de la FEEC es tramita online i no cal ser de cap club.

Aquí teniu l'enllaç d'informació de l'assegurança i de tramitació online: http://www.fceh.cat/pdf/FCEH_85_Cobertures_MULTIRISC_2015-2016.pdf
Aquesta assegurança no té descomptes als refugis internacionals i tampoc als de Catalunya. L'assegurança de la FEEC tampoc té descomptes als refugis internacionals i a la majoria dels de Catalunya.

Cal dir que hi ha refugis que fan descomptes a socis de clubs de Catalunya (sense estar Federat), per tant és important tenir a ma el carnet del Club en aquest casos.

Per solucionar aquest tema de la reciprocitat i descomptes als refugis alguns ens hem fet socis del Club Alpí Suís, la qual cosa et dona dret a descomptes a tots els refugis de clubs associats a la UIAA. La quota del CAS té un cost mig de 95€, segons el club escollit i inclou  la revista Les Alpes cada dos mesos. Aquí teniu l'enllaç: http://www.sac-cas.ch/fr/metanav/affiliation.html Un cop omplert el qüestionari cal esperar que us enviïn el carnet a casa amb les credencials per pagar per transferència la quota anual. Tenen un compte a Alemanya per facilitar els pagaments de membres de la UE. També és factible federar-se al CAS i al CAI.

I això fins quan ?

Fins que la política de la FEEC canviï cap a una Federació Independent, sense pertànyer a la FEDME i que defensi els interessos de l'excursionisme i la muntanya que no són només la competició.
Ricard Martínez

19 comentaris:

Anònim ha dit...

Ben vist! Ara em sap greu haver tirat d'inèrcia i tramitat l'alta de la FEEC de cada any.

Ton ha dit...

Mireu cobertures i veureu com la FEEC és la que en té més. FCEH no contempla skimo ni alpinisme ni escalada. La del CAF has de visitar-te a la Seguretat Social a França. CAS ho desconec.
Però els invents surten cars

Jaume J ha dit...

Ton, ho hem mirat bé i ho cobreix. A molts ens agradaria seguir amb la FEEC, però no a preus abusius, incrementals, i sense resposta a les queixes que formulen des de fa anys a la Reciprocitat.
Respecte la cobertura, pots comprovar-ho tu mateix en el link del post, però et copio el text: "
COBREIX

Excursionisme, Esquí de Muntanya, Senderisme, Esquí Alpí, Marxes, Esquí de Fons, Bicicleta de Muntanya, Surf de Neu, Campaments, Telemarc, Descens de Barrancs, Raquetes de Neu, Escalada, Trineu de Gossos, Espeleologia, Canicrós, Alpinisme, Alta Muntanya, Raids de Muntanya i Campaments d’iglú. "

Afegir que també cal veure la qualitat i no sols la quantitat de la cobertura, encara que tant de bo no en tinguem opinió.

Oriol i Montse pares POL ha dit...

Varis temes:
1er, les entitats si tenen molt a dir.
2on, la FEEC, també es la federació Catalana d'Alpinisme i Escalada (tot i que per mi hauria de ser federació d'esports de muntanya per no excloure cap disciplina esportiva) i per tan, ha de vetllar per els esports de competició, en els quals, dona servei a Catalunya i a les Entitats, ja que els seus esportistes, sempre corren en nom de llurs entitats, malgrat moltes d'elles no en sapiguen treure profit. Així doncs, els esports de competició són la font de nous federats i nous socis a les entitats, i per tan font de nous ingressos. Cada dia hi ha mes gent amb calça curta corrent per la muntanya i fent skimo,gràcies al fenomen Kilian, Picas,... Trenco una llança a que les entitats obrin el punt de mira en aquest sentit.
3r. La llicencia de la FEEC és pata negra. M'explico, comparativament és la millor. Totes les comparatives que heu posat en aquest blog, no són del tot correctes, ja que totes aquestes que són mes econòmiques, unicament cubreixen el RESCAT i la PRIMERA CURA, mentre que la de la FEEC, cubreix tot el tractament, fins i tot en centres no concertats. Aquest fet ocasiona que molta gent fagi un ús indegut de la tarja federativa i ho utilitzin com una mútua.
Si voleu, podem entrar en el debat de que moltes vegades paguem una mutua de salut particular i a més paguem la tarja federativa, i per tan estem duplicant cubertures i despeses. Malauradament he estat usuari en diverses ocasions de la tarja federativa, i us puc assegurar, que el quadre mèdic de la feec és envejable i que a més el pots complementar amb centres mèdics no concertats. Per aquest motiu puc posar la mà al foc que en aquest sentit estem en les millors mans.
Respecte al teme Vèrtex,...la veritat, ho desconec. Jo tinc la tarjeta D habilitada, i crec que ha pujat 6e respecte l'any passat. Molt lluny del 32% que diu el nostre company.

La realitat, crec que som mes 60.000membres d'entitats excursionistes, i segons parlavem amb el president, potser aquest any arribarem als 40.000 federats. I cada any augmenta. Potser no ho fant tan malament.

Salut i muntanya.

Joan Manuel ha dit...

Jo l'any passat ja em vaig federar a la FCEH amb la tarja multirisc i aquest any repetiré. La tarja multirisc té en cas d'accident, cobertura il.limitada en totes les despeses mèdiques en centres concertats, 6.010€ en no concertats i 18.000€ a l'estranger. (mireu la cobertura a la web de la FCEH).

edunz ha dit...

aprofito aquest excel.lent post i sobre el que comparteixo tot el que es manifesta, .. per preguntar sobre els mites i veritats dels rescats.. que ens passa als alps EU o suïssos en cas de rescat si no estàs federat? ... a catalunya, sembla que aquest no és un tema determinant malgrat la confusió de fer anar de la mà tarja federativa i no cobrament dels rescats tb fou utilitzada ...

Ricard Martínez ha dit...

En resposta a l'Oriol i la Montse puntualitzo algunes coses. No estic en contra que la FEEC doni suport a la competició, el que estic en contra és que els recursos del 95% dels federats es destinin a fomentar activitats del 5% (la competició) Pel que fa als clubs, la major porta d'entrada als clubs és la formació i no la competició. I recordar que la gran fortalesa dels esports de muntanya sempre ha estat que eren, majoritàriament, de dedicació amateur i sense competició.

Parlant de cobertures, l'assegurança de la FCEH té les mateixes cobertures que la de la FEEC, de fet ningú inventa res, ja que són les companyies asseguradores que assumeixen els paquets d'assegurats i els riscos que comporta, el quadre mèdic per tant no és de la FEEC, sinó de les companyies asseguradores.

Sobre l'augment; el 32% és l'augment acumulat que la FEEC ha fet durant els anys de la crisi, mentre molts serveis i molts clubs s'han estret el cinturó per no augmentar quotes i assumir deutes de socis que ho passaven malament.

Sobre la valoració de la gestió de la FEEC en funció del número de federats, crec que no té res a veure, tenint en compte que es tracta d'un servei "necessari" per fer muntanya i que és un públic captiu.

Cal assenyalar allò que no va bé si volem que les coses canviïn algun dia.

Anònim ha dit...

Adjunto una altre alternativa que també pot ser útil pel gruix del col·lectiu. Vigència anual des del moment que la tramites.

http://escaladatradicional.com/asseguranca/

Per altra banda -i això és experiència estrictament personal- fa temps que als refugis dels Alps (CAI i CAS) no em demanen la targeta per fer descomptes. Són tan insignificants (l'ampolla d'aigua no té descompte) que els apliquen directament.

Pau


Rosa Salas ha dit...

Jo també opino igual. També hai caigut en la inercia i ara em sap greu. Aurà qu'esperar a desembre per fer el salt a la Federació Catalana. Per dignitat.

Jarmet ha dit...

Bon dia a tothom, estic mirant de federar-me al CAS gràcies aquest post. També sóc dels que crec que no s'estan invertint del tot bé els calers de la federació i que comparat amb la resta de federacions paguem massa.

Tinc una pregunta pels que ja sou del CAS; veu posar una secció (zona geogràfica) en particular? O ho veu deixar el camp en blanc?

Sembla una molt bona opció, ja us mantinc informats.

Salut i neu.

Ricard Martínez ha dit...

Hola Jordi; recorda que federar-se al CAS no inclou cap assegurança. Dit això és obligatori marcar una secció concreta. Veuràs que cada secció té un preu diferent.

Un cop inscrit rebràs el carnet a casa amb el número de compte per pagar la quota.

Xavi ha dit...

Estic d'acord amb la idea general de l'article, i de fet ja fa anys que no sóc a la FEEC. Jo fa anys que vaig decidir passar-me al CAF per la reciprocitat (perquè em nego a pertànyer a cap feredació espanyola) i perquè em surt més barat, i com que vaig sovint als Alps (de fet ara hi visc), doncs no m'és massa complicat inscriure'm. Fins i tot em cobreix el parapent, o sigui que m'estalvio també l'adhesió a la FAC. A més, l'adhesió te la fan al moment i t'entreguen el carnet al moment.
Però voldria desmentir dos fets que s'exposen aqui i que no son veritat:
-la quota d'adhesió a la FFCAM (que agrupa tots els Club Alpí Francés) no val 31,80€.
Depenent el club la quota varia d'uns pocs euros. Posant com exemple el CAF de Chambéry, on estic adherit, la quota de l'any 2015-16 és de 99,70€, dels quals hi ha 35,30 de l'assegurança (13,30 de responsabilitat civil + 22 de assegurança personal). Si a més es vol ampliar a tot el món cal sumar 87€, i fa un total de 186.70€ (i no pas 118,30€ com es diu aqui)
-l'adhesió al Club Alpí Suís no inclou cap assegurança personal. Desconec si inclou una de responsabilitat civil (ho dubto), però els suïssos contracten una mútua privada que els cobreixi en cas d'accident. O sigui que una adhesió al SAC/CAS serveix per la reciprocitat dels refugis, però en cap cas substitueix l'assegurança de la FEEC.

paca ha dit...

porto 31 anys escalant....algú em pot dir que es una asegurança?

Albert ha dit...

Bones

Yo hace tiempo me federo en la FEDME en el grupo exc. De mi pueblo de Castilla la Mancha. 100 euros modalidad toda Europa. Aún no llegué a comprender muchas de estas desavenencias.

Albert ha dit...

Bones

Yo hace tiempo me federo en la FEDME en el grupo exc. De mi pueblo de Castilla la Mancha. 100 euros modalidad toda Europa. Aún no llegué a comprender muchas de estas desavenencias.

xavi oli ha dit...

Hola, és un tema que m'ha preocupat fa molt temps, la manca d'unió dels interessats els va molt be als estaments federatius. Als anys 90 vaig fer-me del PEÑA GUARA per esquivar els problemes FEEC però tampoc és pràctic i acabo passant pel tub i federent-me a la FEEC. Hi ha moltes solucions i les alternatives que proposes aqui són unes, hi ha més, enguany he llegit (però no ho sé de cert) que hi ha federacions territorials (Canarias i alguna mes) que federen a FEDME (tot per internet-correu) i sense ser de cap club, tot plegat un gran descompte ja si un no vol ser d'un club. El tema de la FEEC, si que pot ser que la 'governin' els clubs en assemblea però nosaltres tampoc tenim res a dir del que el nostre president del nostre club digui allà, de fet a l'assemblea no deuen anar ni la meitat dels clubs (està publicat i segur que és molt menys de la meitat).

En quant a les desavenències amb les despesses de la FEEC referent als interessos de la colectivitat tornem al mateix problema, els clubs (o sia quatre presidents de club) s'ho maneguen tot. Tant de bo ens poguessim sortir d'aquesta estructura obligatòria.

Actualment també hi ha una asseguradora catalana que ofereix l'assegurança esportiva que cobreix tots aquests riscos igual i sense haver de ser de cap club (hi h aun colectiu que per un cop que anem de refugi mai amortitzem el posible descompte per ser federat), això sí si vols participar en un acte que està al calendari FEEC ells t'obliguen a que portis la SEVA assegurança, volen que estiguis assegurat o el seu negoci?

Si afegim que quan un escala no esquia ni va en btt ni en bici de carretera ni està fent un triatlo ni cap altra activitat (i viceversa) no s'explica que per a cada activitat hagis de tenir una assegurança especifica. Fa uns anys vaig 'reclamar' (pel web de la Generalitat) sobre aquest problema en el mon de l'esport i des de la direcció de l'esport em van contestar que no era un problema de la Generalitat perque totes les federacions que porten el nom de fed.. catalana de ... no tenen res a veure amb la Generalitat, que són ENTITATS PRIVADES (podrien canviar el nom per pantomima i seguirien representat per ser únics al colectiu català o espanyol), o sia traduït a un lleguatge inteligible: UNS REINOS DE TAIFAS

salutacions, xavier

xavi oli ha dit...

Quan dic que són ENTITATS PRIVADES no acabo d'aclarir, però, que tenen el MONOPOLI de representar-nos i, a més, xupen de les ajudes de la Generalitat (i dels governs). Més amunt parlaveu dels equips de competició FEEC, no tinc ni idea però segur que tenen un munt d'ajudes de la Generalitat per portar el nom que porten, però representen a Catalunya? (tema repetitiu en totes les altres federacions estatals). En quant a les curses de muntanya la selecció catalana és (o ha estat un munt de cops) 'campiona del mon' (de què mon?) gràcies a que altres països, amb també molt bons corredors, no participen a les curses a qualsevol lloc del mon perquè les despesses no compensen l'escàs prestigi d'aquests campionats, aquí, per això, sobren diners!

Manel Balet Vilaseca ha dit...

Interessant reflexió. No acabo de veure clar el desglossament de la quota d'assegurança de la FEEC que s'esta fent en tots aquests comentaris que s'estan fent. El que queda clar, claríssim és que la gent ens movem per els calés. Ara bé jo m'ho pensaria molt abans d'engreixar els comptes del Club Alpí Francés o Canari o a la FEDME directament. Cal una anàlisi més acurada d' aventajes i inconvenients. No tot és el preu final.I tot i que la FEEC resultés més cara, cosa que sembla ser que si, cal veure la diferència (10,15,20,?) i després valorar si val o no la pena "passar-se" a clubs o federacions alienes.
Anem a fer l'exercici que ens proposa l'autor del post; els 40.000 que ara estem a la FEEC ens passem a la FEDME al CAF al CAS o a on ens ho facin més barat i millor. Tanquem la FEEC i fi del problema fi de la FEEC la competició i la mare que ho va parir tot.Ha de les entitats excursionistes que hi ha a per Catalunya també en podem passar que són cares ens fem tots de MADTEAM o algna iniciativa virtual més barata si pot ser i mort el gos fora la ràbia.
A mi també em repugna haver de pagar a la FEDME per "habilitar" la tarja.
El que crec que em de fer és moure'ns. Aquest blog en seria un bon exemple.
El lema ha de ser MILLOREM LA FEEC.
Mentrestan pensem que el Vèrtex és una revista de puta mare.I que en el tema de la competició tenim un dels millors equips del món en esquí de Muntanya en Curses de muntanya en Escalada.Un centres de tecnificació que estan fent una bona tasca. Això fa uns anys ni ho haguéssim somiat.No ho fotem tot a la merda ara.
Hem de mirar de sumar, aprofitar allò bo que tenim i millorar les febleses.
No ho fotem tot a terra

Ricard Martínez ha dit...

Gràcies pels comentaris, veig que el debat és prou ric, encara que els de la FEEC no ho vulguin veure.

A l'Albert Miquel dir-li que em sembla fantàstic que es federi a Castilla la Mancha. però jo no sóc espanyol i no tinc el perquè afiliar-me a una Federació que, no només està federada voluntàriament amb l'espanyola, a més li riu les gràcies.

En general a tothom, més enllà de les dades del cost de les assegurances, insisteixo que és un tema de dignitat, nacional, esportiva i muntanyenca. Efectivament el que cal canviar és la FEEC i per canviar la FEEC cal fer soroll als clubs ja que són els presidents els que voten, també els pressupostos, no ens enganyem.