21 d’abr. 2012

Quasiensigalada al Pic de Canals 2140m - 21/04/2012

Vall d'Orgeix, Arièja. Koki, Ricard, Berta i Jaume
Pic des Perdrix, Pic de Canals, Mascarel
Consola saber que no soc l'únic en sentir-se atret per itineraris no ressenyats i imaginats sobre un mapa, i com un amic en el seus relatsdemuntanya, també tenia ullats els cims que hi han al petit circ d'Aigue Longue.
Encegat i amb la bona companyia dels enredats (o ressignats) hem marxat ben d'hora cap a l'Arièja fins al poble d'Orgeix, a la Vall d'Orlú, i des del poble hem pogut remuntar en cotxe la pista que penetra a la Vall d'Orgeix, fins la cota 1080m, on començava la neu.
Aquesta llarga vall, encarada a nord, és un lloc solitari a l'hivern i conserva molta neu. En la seva capçalera hi ha el llac d'Aigue Longue i una pila de pics que calia anar a mirar de prop per a properes rutes aprofitant que hi ha cabanes en bon estat: el Pic de Perdrix 2310m té unes potents pales N; el Pic d'Aygue Longe sembla més complicat i el Pic dels Estagnols possible si la neu és estable a les pales d'accés al coll. El Pic de Canals, el més proper, era l'opció més "curta" (han sortit 16km de travessa) per anar-nos-ho a mirar.
Resum: +/-1100m; F, **, S2-S3; 5 a 7h segons punt de sortida.
Condicions: regel molt lleuger. neu a partir de 1100m, contínua als 1200. Totalment podrida: els reguerots que es veien fa pensar que havia plogut fins a cota alta, i tampoc ha ajudat el vent rescalfat d'oest que ha anat bufant. Purgues mitjanes en la part alta del descens (una d'elles s'ha deixat acompanyar uns metres). Gran bo, tapant-se a migdia amb el front anunciat, i pluja a les 15:30.
Itinerari: seguir la pista (GR, 7km des d'Orgeix, avui prop de 5). Majorment està asfaltada, així que amb poc gruix de neu es pot fer via. Es passa per un seguit de cabanes, dos d'elles en bon estat (Cabane du Ressec de Bas, a 1250m; Cabane d'Agnelle Morto, a uns 1375m). A 1400m hi ha un "parking", ben colgat de neu, i cal seguir en direcció S per prats i després per un sender per un bosc de faig (riba esquerra, oest, marques grogues; tot i que en el descens ho farem pels prats de l'altre costat).
A 1640m (orri) es gira a la dreta (oest). Fins la cota 1850 és força dret i complicat sinó encertes el pas enmig del bosc. Després s'arriba a uns lloms més suaus d'on hem anat a buscar un marcat coll en l'aresta N, i d'aquí al cim en poca estona, abocats a les canals que es precipiten cap a Mérens-les-Vals. 
El descens de subsistència per on hem pujat tret de la sortida del cim que l'hem baixat pel la pala E-NE, amb ensurt de purga inclòs (les observacions que faig d'aquest petit allau o purga són amateurs, i seria benvinguda qualsevol observació o correcció. gràcies! ah! i els guants ja els he llençat ;) )
Pic d'Ouxis? no, Pic de Cimet 2423m. Gràcies lluís
Cara O del Pic des Estagnols 2350, Col des Clotes 2260m (Pic de Cimet darrera)
i Serrat de Coste Rébenc (Canras 2486m i Pic de l'Homme 2464m)
No hem vist ningú en tot el recorregut, tret d'un gall fer femella (creiem). Altres bestioles que s'han amagat en veure'ns no saben que hi tornarem... Bones traces!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Crec que és el Pic de Cimet sobre l'estany de Naguilhes.
El conec de l'estiu i és força penjat per tot arreu, crec que la foto enganya una mica.

lluís

Jaume J ha dit...

lluis, ben vist, gràcies! Vist sobre el mapa es veu que tens raó i queda just darrera el Col des Clotes (la foto és arribant al Canals). L'Ouxis queda un pel més al sud i el deu tapar la carena de Canras... tot plegat ganes de tornar-hi

albert ha dit...

Des de la llunyania

Bonica sortida i amb moltes possibilitats pel que es veu.
Ja en vàrem parlar farà un any dels Estagnols..Així es confirma que és esquiable?

Jaume J ha dit...

albert, he posat una foto dels Estagnols. Es veu dretot dalt i acanalat a la part baixa. Potser millor per l'E? s'acumula feina...

Samuel ha dit...

Aquesta vall és una joia!!! Quan hi vam anar nosaltres, la intenció era el Pic de Perdrix, o almenys veure el llac, però sabent que tard com anàvem, el pic de Canals seria un bon triomf!

Hi tinc pendents moltes sortides per aquesta zona i travesses més encara!!!

Bones esquiades, que queda tot el maig!!!

samuel

Berta ha dit...

això dels guants....jajaja.....però ja estaven així abans de l'allau....
jo penso que no cal llençar-los....va molt bé tenir els guants foradats per manipular bé les pells :))) que hi ha crisi!!!

Carles Perera ha dit...

Ostres Jaume! Quina impressió fa la purga.. acollona veure els esquís baixant sense control.. M'alegro que només fos un ensurt i merci per compartir-ho!