22 de febr. 2009

Ja ha arribat la primavera a el .....Pedraforca



Diumenge 22
8:30 zulu quedo amb un client
8:50 zulu. M'anula l'activitat amb motius que al final sonen "raonables"
9:05 zulu. Com que dijous va sortir feina a última hora i no ho vaig poder fer, decideixo enfilar cap al pedra
9:30 zulu. Això de sortir sol a la muntanya m'esta començant a afectan. zulu.

Total que a les 10 estic foquejant cap al pedra, una mica tard pero en veure que encara arriba més gent darrer meu penso: O soc molt porug o la gent es molt valenta, o les dues coses o cap. En fi que passo 4 persones que es posen grampons per primera vegada (de fet a aquestes hores nomès els hi poden servir per fer-se mal) i ja en el coll a 3 esquiadors que han deixat els esquís. M'ho miro i sembla que els arrastraré fins a dalt, i així es, de conya, mig metro de neu a la pala cimera tot i que s'ha d'esquivar alguna pedra. Perdo l'ampolla d'aigua i se sent un "m.....da", en fi sort que porto fruita, que em disculpin els de gosol per llençar brossa al seu poble doncs la segueixo amb la vista i va directe a cal fransicó.
Arriven els 4 gramponaires i enfilo la baixada. Uf, que maco el pedra, perque no te neu tot l'any?!!!!!! En fi, perque no pot ser. La baixada per aquella neu primavera amb base dura que ja tenia ganes de probar aquest hivern, si noi@s, un es farta fins i tot de la neu pols (bé sobretot quan es comença a posar crosta, sort en tenim del Deu Sol).

A mitja tartera veig un grup que baixa i dos que pujen (ufff son les 12:30 pasades i aixó es un forn, per sort la neu esta megaestable.....), dos raquetistes al inici de la tartera mirant el mapa (desitjo que el mapa els hi digui que se'ls fara tard) i res que tiro fins a baix, m'agafa un noseque i segueixo tartera aball fins que sobrepasso de lluny l'esqui de supervivencia i em trec els esquís a 1500m, fins a la carretera a 1350m a peu. Sempre el Pedraforca, un sel mira enrera i..... ostres l'helicopter....m'han fet una foto per baixar massa ràpid?.... no algu es deu haber fet mal... Els nois del cim? No, es para més avall. Alguns dels grups amb els que m'he creutat, però els he mirat i semblaven bé, no deu ser res greu. Pregunto al poble als bombers i nomès un genoll. Ufffff, menos mal. Es que no parem de sortir a les noticies aquest hivern. Per cert i sense la meeeees miiiiinima intenció de molestar a ningú (i sense relacionar-ho amb l'accident d'avui doncs no en tinc ni idea de com esquia la noia que s'ha fet mal). Falta nivell d'ascens i de descens. Cada sortida que faig veig gent que se la juga en cada viratge, i que si em preguntesin els enviaria a treballar la cunya en una pista verda o apendre a equilibrar-se en els viratges en una blava....... El que l'escalada esportiva es a l'escalada clàsica ho és l'esqui de pista a l'esquí de muntanya. I per no parlar massa de les pujades. L'altre dia al Puigmal un francès (del sud diria un francès dels alps) que hi havia "por ahí" a 2700m, em va demanar que si sabia posarli les ganivetes........ snip fa anys que no en porto, era la seva primera vegada fent esqui de muntanya amb els "amics" arrivant ja al cim i ell a una mitja hora llarga del cim encara......
Això si, en preguntarli al bomber que habia passat m'ha dit que la noia anava molt ben equipada i que per tant no era imprudent..... Les ganivetes del del puigmal estaven molt bé, crec que eren la primera vegada que es posaven i d'una marca bona, per tant tampoc no era imprudent no?

per cert si voleu veure "l'ocell rescatador aqui el teniu"

http://www.youtube.com/watch?v=emxMx3GsKLw

Deu se cosa del video, però fa por com vola.

17:39 sulu, deu siau.

6 comentaris:

Berta ha dit...

estic d'acord.....hi ha gent molt valenta per la muntanya :) i molt bo el comentari sobre imprudència, si es va ben equipat.....jajaja.....tota la raó!

miscel·lAnna ha dit...

Xavi, opino com la Berta, entre gent valenta i equipada a l'última, però que no sap com funciona el que porta a sobre (o als peus)
Potser s'hauria de tornar a redefinir què vol dir imprudència?

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per donar transcendència al meu accident i espero que mai us trenqueu un menisc.
La noia "ben equipada"

Anònim ha dit...

Ja entra dintre del que un espera quan un diu el que pensa que es pugui crear polèmica, pero no esperava molestar ningú. La veritat es que em sap greu si el meu comentari t'ha molestat. He intentat fer-ho de la manera mes general i correcte. De fet deixo clar que no he vist el teu accident i nomès dic el que escolto i es que un tercer (bomber) diu que anaves bé equipada pero jo no puc dir-ho perque no t'he vist. Veig que no en se prou, m'hauré d'esforçar més. En quant a donar trasdendencia com que no t'he vist, ni et conec ni se qui ets i encara que no fos així tampoc no he dit res al respecte no crec que m'hagi de sentir malament pels meus comentaris els quals com he dit poden estar mal expresats i no dubto que molta gent pensarà diferent i tenen tot el dret a fer-ho. Disculpa doncs i que et recuperis ràpid.

Anònim ha dit...

Per cert, anar bé equipat tampoc no ho deia en sentit pejoratiu doncs a mi m'agrada també anar bén equipat.

Anònim ha dit...

JEJEJE noiet, em sembla que els 4 cramponaires erem nosaltres... m'ha sapigut molt greu la manera amb la que has fet referència a nosaltres.. Tenim 3mils hivernals pel pirineu i cadascu arriba a la pau ja sigui caminant (amb crampons per fer-se mal..) o fokejant amb els seus eskiis. Els accidents passen companys, desde al mes inexpert fins al mes pro.
Pots provocar un allau i portant arva com portaveu,l'ensurt hauria estat gran. al igual ke qualsevol "cramponaire" pugui caure a una bretxa.

els accidents passen senyors, i la prudència o l'experiencia no ho es tot...

txus