18 de febr. 2009

el vídeo dels dimecres... Prou!

En pocs mesos es començaran a fer pagar els rescats i ja fa temps que polítics i mitjans públics fan soroll per sensibilitzar l'audiència (enlloc d'invertir en formació....). Per a mi, el greu no és tant si s'han de fer pagar o no, que és discutible i hi ha models diferents segons els països, sinó com s'està mediatitzan el tema (o fins i tot com alguns mitjans criminalitzen els muntanyencs). 
Es considerarà imprudència sortir amb Risc 3? El següent pas seran les multes i les prohibicions. Tant de bo el logo de la Gene que porta la llicència de la FEEC serveixi per alguna cosa...
El vídeo d'avui va d'això; és llarg i poc vistós però no ens pensem que no ens toca, ja ens ho trobarem en el cost de la Llicència (o en les exclusions de l'assegurança...)

(emès a TV3, dilluns 16/02/2009)

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Així em pregunto ¿es podrà donar la paradoxa de fer muntanya a Navarra o l'Aragó i si tens un accident amb cost economic zero i en canvi haver de pagar si tens un accident similar a Catalunya?
O es planteja pagar arreu de la
P. Ibèrica?

lluís ha dit...

Segons la meva opinió, un tema delicat és definir el que és una imprudència? per exemple, l'administració pot considerar que sóc un imprudent perquè faig una ascensió en solitari? segons ells dec estar trencant la primera norma bàsica "no anar sol" ...

Jaume J ha dit...

Albert, la norma que regula aquesta historia és de la Generalitat. Desconec si altres administracions ho estan regulant, però acostumen a anar darrera si hi ha font d'ingressos pel mig (no hi ha afany de recaptació, eh!). Per tant crec que es podrà donar la paradoxa (els catalans ja hi estem acostumats a pagar més, però també afectarà als que vinguin de fora)...

Jaume J ha dit...

... continuo amb les paradoxes. La regulació endega fa molts anys, amb regulacions al 1997, al 2005,... El darrer que he trobat és el DECRET LEGISLATIU 3/2008 que refon la llei, i indica com a fet imposable de la taxa (article 22.5-1):
a) Accident de trànsit.
b) Rescat i salvament de persones en els casos següents:
Primer. Si té lloc en zones assenyalades com a perilloses.
Segon. Si les persones rescatades o salvades no duien l'equipament adequat a l'activitat.
Tercer. Si la persona que sol·licita el servei ho fa sense motius objectivament justificats.
c) La vigilància i la protecció d'incendi o accident en les proves esportives....

(Lluís pots continuar marxant sol que no es "fet imposable")

i em quedo més preocupat que quan he escrit el post perquè no es parla d'imprudència en general, i es regula com imposable si l'accident té lloc en "zones assenyalades com a perilloses"... ja veurem com s'interpreta això; on es comencen a penjar cartells de perill, serà un avís d'allaus (d'aquests sorollosos que fan per la tele) un senyal de perill...?
Com diuen els russos No Risk - No Fun!

Més curiositats del DECRET (article 22.5-5):
Intervenció de personal: 30,05 euros (preu unitari/hora).
Intervenció de vehicles: 39,05 euros (preu unitari/hora).
Intervenció de mitjans aeris: 2.271,50 euros (preu unitari/hora).

Anònim ha dit...

Acabo de veure el video i estic indignat. Jo passo sovint el cartell de perill que ha sortit i a més ho faig treballant doncs part de la meva feina es de guia de muntanya i aquest any he portat dos grups a travès d'aquest cartell. Resulta que esta molt bé que adverteixin del perill però qui es qui per prohibir sortir a la muntanya. Evidentment els meus clients estan coberts per una assegurança i jo conec be la meva professió doncs es la meva responsabilitat conèixer el nivell del client, el nivell de riscos de la muntanya i fer la gestió adequada. Així doncs no es pot fer aquesta associació tan facil i mediatica i menys pels responsables de l'administració. L'esqui extrem que jo sapigue no esta prohibit, ni l'esqui fora pista, ni esquiar a la muntanya i espero que segueixi així durant molts anys o sempre. Al final ens prohibiran viure per evitar riscos. Com deia un amic :prefereixo arriscarme a morir que perdre tota una vida.

Anònim ha dit...

Per cert, dema vaig al Pedra...... ui en solitari.... sort que els mossos de muntanya tenen mes seny que els polítics i no crec que em detinguin, si em veuen, per imprudent temerari (be també s'haurien de detenir a ells mateixos, je je je).