22 de febr. 2009

Dijous Gras a Madres (2469 m) 19/02/09

Albert i Pep
Punt de sortida: Coll de Jau
Desnivell: +/- 950 m.
Durada: Ascens 4 h / descens 2h
Meteo: estat del cel: serè
Vent: tramuntana entre feble a moderada.
Qualitat neu: Pols, Pols-dura.
Risc d'allaus: Meteofrance & ICC : 3
Dificultat: *
Una sortida un dijous gras i a les Madres sempre es diferent .L'encant d'aquest massís prou conegut a cegesquí, combina el randonée, una vegetació abundant, geologia i un tram superior de muntanya més que atractiu. L'innivació d'aquesta zona del Capcir aquest any és important com a tot el Pirineu.
L'itinerari seguit és el clàssic des del Coll de Jau, passant pel refugi que porta el seu nom i d'aquí encarant la vall Castellana sempre pel marge dret del riu. La traça era oberta per raqueters ja des de el Coll de Jau fins una mica abans d'arribar a l'alçada de la Balmette. Es nota que el vent ha treballat i de valent aquests darrers dies moldejant i transportant neu, fins al punt que just després de la Balmette en una espècie de 'congost' o estretament de la vall el mantell nival presenta un paisatge caòtic. Passat aquest punt queda afrontar els darrers 250 metres amb neus més atractives i amb unes crestes importants en algunes carenes.

Dalt el cim coincidim amb dos col·legues de la Catalunya Nord que han fet l'ascens per Odelló real. Fem el descens pel mateix itinerari amb bona neu.
A les quatre arribem de nou al Coll de Jau just quan el vent s'intensifica notablement. S'agraeix la garita "emprobador" que hi ha instalada al mateix Coll de Jau i que és un aixopluc i raser ideal per fer un "canviasso" de roba .

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Nosaltres vam estar el diumenge 15 de febrer, sense fer cim:
http://www.youtube.com/watch?v=OZDaJXAngyo

Anònim ha dit...

Vaja, la 1ª intenció era anar-hi diumenge 15, però el manteniment del risc d'allaus a 4 segons meteofrance va fer que o posposesim tot i la bondat de les madres.