21 de febr. 2008

Crònica del Xè Open Vall Fosca

Dissabte 16 de febrer de 2007



Els participants aproximant al peu de canal a la cara oest del Montsent de Pallars










El passat dissabte es va celebrar la desena edició de l'Open Vall Fosca, organitzat pel CEPS de la Pobla. Hi van participar un total de 166 equips, que van poder gaudir d'un itinerari variat, alpí, molt treballat i atractiu. Tot i l'aparent manca de neu als Pirineus, amb les vessants solanes despullades fins cotes molt altes, les recents nevades de primers de mes conservaven els vessants obacs sorprenentment bé per a la pràctica de l'esquí, amb un guix considerable de neu de bona qualitat.

El recorregut, amb inici a la presa de Sallente, contava un desnivell total de 1830m. En primer lloc s'ascendia al Montsent de Pallars. Des de la presa, es pujava amb esquis als peus per unes pales a la dreta de la canal de Pigolo fins al carrilet, que es seguia durant un tram, inclús atravessant els tunels coberts de neu a cop de pala per la organització. El tram final fins al cim recorria una canal directa fins de uns 150m, amb una corda fixa per ajudar-se a progressar amb seguretat. Tot seguit, un curt descens per la vessant obaga de l'aresta oest, fins una coma on calia calçar de nou les pells. Els corredors remuntaven a continuació 200m fins al coll d'entremonts, tot creuant la traça de la primera pujada. Des d'aqui, una baixada per neu pols fins a un punt intermitg entre estany Gento i el Montorroio. Pells de nou, i ascensió fins a l'avantcim del Montorroio per una segona canal, més curta i senzilla, equipada també amb corda fixa. Per últim, descens per cara oest fins a estany Gento, on es trobava la meta. Els corredors tornaven al punt d'inici aprofitant el telefèric de la central.


El dia va ser magnífic, amb bona temperatura, manca de vent, i sol radiant. La sortida va ser a les 09'30, i els primers participants van acabar el recorregut amb 2h09min. No va haver-hi sorpreses, Kilian Jornet i Javier Martin van imposar-se amb considerable avantatge respecte els segons classificats, progressant amb ritme i cadència formidables. El gruix de participants però no van correr tant, i van prendre's el temps de gaudir del paisatge, l'ambient i les vistes de la Vall. Al final, tothom va coincidir en l'encert del recorregut, considerant la prova una gran festa, més enllà de la competició esportiva. L'èxit de participants, i la celeritat en que es van formular les inscripcions demostren que aquesta és sens dubte una de les proves amb més bona acollida entre els esquiadors de casa i forasters.



Kilian Jornet progressant
Els guanyadors en el canvi de pells d'Entremonts, amb el Montorroio al darrere
De cara al futur, cal fer saber a qui vulgui participar-hi que l'Open es correrà any sí any no, de forma binanual. Ens hi trobarem doncs el proper any 2010. Ànims, se us hi espera.

Carles.