2 de des. 2018

Pic de Comamitjana 2727m, des de Vallter 2/12/2018

piulada d'un dels #8Cims, al backdoor del Bastiments

Des del Coll de Bacivers: en primer terme el Pic Alt de Comamitjana, i a la dreta més al fons el nostre objectiu, el Pic de Comamitjana (la part de dalt és menys dreta que no sembla) 
La muntanya té la propietat de no avorrir. En general em fa mandra anar a Vallter a repetir algun dels clàssics i amb els anys uns i altres ens hem esmerçat a allargar itineraris, buscar pales o corredors i combinar varis cims en un dia o fer travesses més enllà... a Carançà, a Núria, a Mentet. I la proposta que ens fa al Samuel al repte dels #8Cims no la coneixia i casi a cegues sabia que ens agradaria, i així ha estat.

El dia s'ha llevat amb un cel velat per núvols i boires que per una estona han tapat els cims
Coll de la Geganta 2604m
La pujada al Coll de Bacivers es fa sense complicacions:

I baixem a la Vall de Comamitjana, amb el Pic de l'Infern al fons, per remuntar després cap al cim:


La tornada ens ha regalat unes llums de tarda i solitud immensa:

Itinerari: pk superior de Vallter 2200 - Fon de la Perdiu - Pla de la Regalissa - Coll de la Geganta 2604m - Estany de Bacivers 2616m - Coll de Bacivers 2793m - Estanys de Comamitjana 2498m - Vall de Comamitjana fins cota 2450m - Coll a 2630m - Pic de Comamitjana 2732m (descens pel mateix itinerari, sense baixar a llac de Bacivers).
vistes des del Pic de Comamitjana
Variants: doncs n'hi ha més que no sembla: des de Núria, des de Prats de Balaguer, aprofitant refugi del Ras de Carançà o el Matutano... i alguna possibilitat més a descobrir (recomano obrir el mapa del IGN 2250ET)

Condicions: la neu està vella i reciclada. Per sort el sol va baix aquests dies i la neu no està ni massa dura (algun tros si!), ni massa crosta, ni massa pasta... ni massa pols! Però avui es podia traçar tot amb esquís i no hem rascat tot i que en algun tram s'ha de llegir el terreny (i passar a poc a poc per si de cas).

Pic de Comamitjana 2727m (2732m segons IGN 2250ET): +/-1400m; 15km; 5-7h; S3, PD, ***; cal neu estable en el descens del coll de Bacivers (Oest) Té sol de tarda i roques a sortida, on és més dret així que es pot trobar gelat al matí (avui) i perillós un migdia de primavera.  La coma que puja d'Est a Oest cap a l'aresta del Comamitjana és "cul de sac" a la part baixa i sembla zona propensa a plaques més amunt després de vents de NO. El pas de roca que hi ha a 100m del cim es fa bé, i després es pot seguir amb esquís. Avui amb la neu rarota i com és de penjat hem fet els darrers metres a peu.

Bones traces, Marta i Jaume

5 comentaris:

Anònim ha dit...

L'alegria d'anar una mica més enllà de Vallter, sempre hi han racons. Explicació breu i concisa, no cal més per anar-hi i per motivar la gent a sortir. Un bon inici del repte, només us queden 7!

Pep L.

Anònim ha dit...

Celebro que l'hàgiu disfrutat!!! No sobra neu a al Pirineu però amb predisposició i energia s'arriba arreu i prou rutes encara es poden fer!

Molts records!
Samuel

Berta ha dit...

Fantàstica piulada pels que voldrem intentar els #8cims!!! Proposta molt original, Samuel....per fer-nos anar més enllà!
Berta

jordi laparra ha dit...

Enhorabona Marta i Jaume!!!
Bona proposta pel repte 8 cims!Gràcies Samuel!
ganes d'anar-hi, la mel als llavis!
Salut!
Jordi

Marta Calero ha dit...

Sortida amb unes vistes panoràmiques d’escàndol!!! :)